Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 87140 | Bouwkundig element

Mevrouwmolen met molenaarswoning

Mevrouwmolenstraat 2 (Tielt)
De Mevrouwmolen of Vrouwenmolen met bijhorend molenaarshuis en bijgebouwen is een molensite, bestaande uit losstaande hoevegebouwen en een molen rondom een erf. De molen is een stenen korenwindmolen (tot 1950 ook oliemolen) van het type bovenkruier.


ID: 86786 | Bouwkundig element

Hoeve

Nachtegaalstraat 8 (Tielt)
Hoeve met 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen, waarvan de site evenwel opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave op de Ferrariskaart (1770-1778) van groot beboomd erf dat het straattracé doorbreekt, waarop twee losstaande volumes ten noorden en omhaagde moestuin ten zuidoosten.


ID: 87146 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette

Nagelstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette, gelegen aan zuidzijde van de erfoprit naar hoeve nummer 29. Volgens kadaster gebouwd in 1872, naar verluidt door hoevebewoners als dank voor de goede afloop van een diefstal. Gerestaureerd circa 1998. Bakstenen kapel onder zadeldak. Gepleisterde en roodgeschilderde puntgevel met witte voegafwerking en grijsgeschilderde plint; schouderstukken, centrale drielob, dekplaten en bekronend kruis in natuursteen. Zijgevels afgelijnd met baksteenfries, oculus aan oostzijde. Spitsboogtoegang met bewaarde deur.


ID: 87145 | Bouwkundig element

Hoeve Moeninckhof

Nagelstraat 26 (Tielt)
Historische hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen aan het begin van de voormalige Vlaagtmolenvoetweg. Het boerenhuis is in kern mogelijk teruggaand tot de 16de eeuw, zie schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600). Landgebouwen klimmen minimaal op tot 1830, zie voorkomen op primitief kadasterplan.


ID: 87151 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Neringenstraat 2 (Tielt)
Eenlagige dorpswoning, teruggaand tot het eerste kwart van de 19de eeuw, maar volgens kadaster volledig heropgebouwd circa 1861 ter vervanging van een voorgaand kleiner bouwvolume, in opdracht van landbouwer Leo De Brabandere (eigenaar van het "Groot Goet ten Broucken"). Eertijds een eenlaags volume onder zadeldak, in de loop der tijden opgehoogd met mansardedak, zie bouwsporen in de zijgevel.


ID: 87154 | Bouwkundig element

Groot Goet ten Broucken

Neringenstraat 39 (Tielt)
Hoeve "Groot Goet ten Broucken", ook "Kerkegoet" genoemd. Historische omwalde hoeve met 18de-eeuws woonhuis met oudere kern, als centrum van de Kanegemse Sint-Baafsheerlijkheid teruggaand tot de 10de eeuw. Hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen rondom een begraasd erf met centrale poel en met boomgaard aan zuidzijde, het geheel wordt rondom omsloten door een hoefijzervormige omwalling. Aan oostzijde van het erf staat een éénlaags boerenhuis in witgekalkte verankerde baksteenbouw, van tien traveeën onder overkragend zadeldak, aan oostzijde gedragen door houten kardoezen. Woonhuis vermoedelijk grotendeels daterend uit 1761, maar met oudere kern. Aan zuidzijde van het erf staat een lange lage stalvleugel met oostelijk wagenhuisgedeelte, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 87044 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen

Neringenstraat 41 (Tielt)
Samenstel van twee woningen, gelegen aan de oostzijde langsheen de straat. Volgens kadaster worden de twee woonhuizen langsheen de steenweg opgetrokken in 1869, in opdracht van landbouwer Carolus Depoortere, eigenaar van hoeve nummer 42. In de 20ste eeuw worden de huisjes samengevoegd. Samenstel van twee eenlagige woningen in verankerde baksteenbouw onder licht overkragend zadeldak in Vlaamse pannen.


ID: 87046 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Neringenstraat 55 (Tielt)
Kleine hoeve gelegen op de flank van de "Neringen", mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart (1770-1778) komen ten oosten van de voetweg twee parallelle volumes voor. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt de hoeve weergegeven in huidige constellatie van noordwestelijk boerenhuis en zuidoostelijke stal.


ID: 86791 | Bouwkundig element

Laatclassicistische stadswoning

Nieuwstraat 33 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), mogelijk met 18de-eeuwse kern zie bebouwing reeds weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786. Later uitgebreid met kleine achterbouw, volgens kadaster vergroot in 1952.


ID: 86789 | Bouwkundig element

Herenhuis in classicistische stijl

Nieuwstraat 7 (Tielt)
Herenhuis in classicistische stijl met late inslag van rococostijl, gebouwd in 1769, met aansluitende tuin. Inkom uitgewerkt in rococostijl met natuurstenen kwartholle spiegelboogomlijsting op neuten, gedecoreerde imposten en rocaillesluitsteen onder geprofileerde kroonlijst met gestrekte uiteinden. Vleugelpaneeldeur en bovenlicht met waaiervormige verdeling (zonnemotief). Bekronend halfrond balkon met fraaie smeedijzeren leuning en balkondeur in gelijkaardige natuurstenen rococo-omlijsting als inkom. Natuurstenen trap (twee treden).