Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 308106 | Bouwkundig element

Bunker D1

Dr.Adriaan Martenslaan 19 (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn en bevat twee bunkerruimtes met schietopeningen voor mitrailleur.


ID: 308346 | Bouwkundig element

Bunker C1

Emiel Clauslaan (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn aan het westelijke uiteinde van de bunkerlinie, net ten zuidoosten van het steunpunt Astene. De bunker fungeerde als mitrailleurs- en commandopost.


ID: 308107 | Bouwkundig element

Bunker B1

Emiel Clauslaan 105 (Deinze)
Belgische bunker, tussen het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.


ID: 38056 | Bouwkundig element

Dieetkliniek en labo van dokter Martens

Emiel Clauslaan 121 (Deinze)
Voormalige dieetkliniek en labo van dokter Martens gebouwd in villastijl eind de jaren 1930 naar ontwerp van architect L. Viérin. Ruim, achterin bij de Leie gelegen beschilderd bakstenen gebouw op L-vormige plattegrond met twee bouwlagen onder schilddaken.


ID: 38057 | Bouwkundig element

Privé-polikliniek dokter Martens

Emiel Clauslaan 136 (Deinze)
Voormalige privé-polikliniek van dokter Martens, eerste specialist inwendige ziekten en dieetleer, gebouwd door architect Henry van de Velde in 1932. Ingeplant te midden van een omhaagde tuin tegenover zijn woning. Opmerkelijk gebouw in nieuwe zakelijkheid, een voorbeeld van het zuiver functionalistisch bouwen uit die tijd. Gebouw op L-vormige plattegrond, van okerkleurige baksteen met één bouwlaag onder plat dak.


ID: 38058 | Bouwkundig element

Villa Landing

Emiel Clauslaan 141 (Deinze)
Voormalig woonhuis van dokter Martens gelegen aan de Leie tegenover zijn privé-kliniek, eveneens naar ontwerp van architect Henry van de Velde van 1933-34. Verbouwd in 1956 en 1983. Oorspronkelijk perfect in zijn omgeving geïntegreerd gebouw met sterke horizontale gerichtheid en plastisch ritme met afgeronde volumes met grote muuropeningen en verspringende platte daken.


ID: 38081 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Gampelaere

Gampelaeredreef 27-29 (Deinze)
Van het oude Goed te Gampelaere, voormalige zetel van de heerlijkheid Gampelaere, bleef een brede buitenwal van de oorspronkelijke site met walgracht met dubbel grachtensysteem en motte bewaard. Hoeve met vernieuwde gebouwen die bereikbaar zijn via een toegangshek tussen gewitte pijlers. De hoeve met losse bestanddelen bestaat uit een boerenwoning aan de oostzijde uit het eind 19de eeuw en een ruime bakstenen schuur en stallen aan de noordzijde, vergroot circa 1920.


ID: 38202 | Bouwkundig element

Villa Zonnehuis

Gentsesteenweg 107 (Deinze)
Villa in nieuwe zakelijkheid gelegen in een beboomde tuin uitziend op de Leie en gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect Robert Verbanck. Omhaagde voortuin en lage ijzeren hekken tussen bakstenen pijlertjes.


ID: 38203 | Bouwkundig element

Woning en bedrijfsgebouw fietsenfabriek Adolf De Kimpe

Gentsesteenweg 200-202 (Deinze)
Woning en achterin gelegen bedrijfsgebouw van de voormalige fietsenfabriek Adolf De Kimpe, naar verluidt gebouwd in 1935 en volgens plintopschrift naar ontwerp van architect L. Dooms.


ID: 38190 | Bouwkundig element

Villa

Gentsesteenweg 3 (Deinze)
Achterin gelegen villa in regionalistische stijl. Woning gelegen op grondgebied Deinze. Gebouwd rond dezelfde tijd (circa 1922) als de ernaast gelegen en nu gesloopte villa van A. Saverys naar ontwerp van A. Desmet en in een gelijkaardige stijl.