Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 212438 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument De Puinruimer

Markt (Deinze)
Oorlogsmonument genaamd de 'Puinruimer' of 'Piocheur', voor de gesneuvelden, de burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten van beide Wereldoorlogen van de stad Deinze. De beeldhouwer van dit herinneringsteken is Antoon Van Parys.


ID: 133254 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Martelarenplein (Deinze)
Op het kerkplein van Vinkt staat een vredesboom, een linde, tussen de kerk en het vroegere gemeentehuis. De boom werd aangepland op 22 november 1919.


ID: 35599 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Vosselare en neerhof

Meirstraat 7, 13 (Deinze)
Kasteeldomein opklimmend tot midden 14de eeuw. Het landhuis werd verschillende malen heropgebouwd, door architect Louis Minard verbouwd in 1856 en 1873, maar in 1923-1924 volledig heropgebouwd onder Van Herrewege-De Wilde. Sober landhuis van drie bouwlagen onder mansardedak omgeven door . Op een eilandje in de vijver bevindt zich een bakstenen torengebouwtje in gotische stijl. Ten westen van het kasteeldomein neerhof met boerenwoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk naar ontwerp van Louis Minard.


ID: 35498 | Bouwkundig element

Villa

Merendreedorp 52 (Deinze)
Villa horend bij een bloemisterij gebouwd in de jaren 1920, volgens een gevelsteentje naar ontwerp van Ernest Snoeck, opgetrokken uit gele baksteen met invloed van de cottagestijl.


ID: 35270 | Bouwkundig element

Twee dorpswoningen

Merendreestraat 1-2 (Deinze)
Kleine dorpswoningen met de gevel de gebogen rooilijn volgend, van één bouwlaag onder geknikte zadeldaken met dakkapellen; opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 38263 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Moerstraat 26 (Deinze)
Hoeve met omhaagd erf en boomgaard, toegankelijk via een ijzeren hek aan rood- en witgeschilderde gemetste pijlers. Boerenwoning van acht traveeën onder vooraan geknikt zadeldak, uit de eerste helft van de 18de eeuw. Op verspringende gevellijn aangebouwde bakstenen schuur en stallen, verbouwd in 1926.


ID: 35124 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mauritius en Gezellen met kerkhof

Nevelemarkt 1 (Deinze)
Oorspronkelijk romaanse kruiskerk van Doornikse steen met kern opklimmend tot de 12de of de 13de eeuw, doch reeds vroeger vermeld. Hallenkerk met driebeukig schip van drie traveeën, een transept van één travee met vierkante kruisingstoren, een vlak afgesloten koor van één travee met aangebouwde sacristieën, traptorentje in oksel van koor en noordelijke sacristie. Ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie van 19de en 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 38070 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters Maricolen

Nieuwstraat 58-60 (Deinze)
Voorheen zogenaamd "Goed sPauws", later ook verkeerdelijk zogenaamd "Goed te Spans"(zie De Potter), thans onder meer gesticht der zusters Maricolen met lagere- en kleuterschool. Aanvankelijk omgracht goed met meervoudig grachtensysteem, vermoedelijk horend bij de heerlijkheid van Koeiland, afhankelijk van het Markizaat van Deinze.


ID: 38124 | Bouwkundig element

Hovenierswoning en oranjerie van het kasteel van Ooidonk

Ooidonkdreef 26 (Deinze)
Voormalige hovenierswoning met moestuin, bloemisterij en oranjerie van het kasteel van Ooidonk, gelegen ten noorden van de huidige ingang, op de plaats van de vroegere moestuin en boomgaard, met afzonderlijke bruine beukendreef. Huidig ommuurd domein vermoedelijk aangelegd begin 19de eeuw.


ID: 38148 | Bouwkundig element

Vlaszwingelarij Michels

Oude Heirbaan 6B (Deinze)
Enig nog werkend vlasbedrijf in Grammene, opgericht in 1937 met technische infrastructuur van 1954. Bakstenen gebouwen met twee bouwlagen, onder meer met zwingelmachine op de bovenverdieping, machinekamer voor de dieselmotor, ronde bakstenen schoorsteen en betonnen rootputten.