Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 308114 | Bouwkundig element

Bunker A5

Oude Heirweg (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke en bevatte twee bunkerruimtes met schietopening voor mitrailleur en een waarnemingskoepel.


ID: 308115 | Bouwkundig element

Bunker A6

Oude Heirweg (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke. Het betreft een bunker tegen directe doorbraak, die voorzien was op een schijnwerper, een vast opgesteld kanon van 47mm met manuele ventilator, een mitrailleur en een observatiekoepel. De bunker werd gecamoufleerd als een transformatorhuis met een ventilatietorentje op het dak waarin de observatiekoepel stak.


ID: 308103 | Bouwkundig element

Bunker As8

Oude straat 6 (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Astene en fungeerde als mitrailleurs- en commandopost. Vandaag is de bunker geïntegreerd in een woning.


ID: 38172 | Bouwkundig element

Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Pastoriestraat 32, 32B (Deinze)
Gemeenteschool met bijhorend schoolhuis; iets achterin gelegen bakstenen gebouw met voortuintje, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1861 en oorspronkelijk slechts één bouwlaag, in 1920 verhoogd met een bovenverdieping. Haaks erachter aanpalende klaslokalen.


ID: 38169 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Pastoriestraat 5 (Deinze)
Parochiekerk, ingeplant in ommuurd en omhaagd kerkhof. Pseudobasilicale kruiskerk circa 1731 nagenoeg volledig heropgebouwd met een driebeukig schip van drie traveeën met iets uitspringend transept, vierkante westtoren op de zuidwesthoek, koor met rechte afsluiting. Oudste gedeelten uit breuksteen in noordelijke transeptarm en koor kunnen opklimmen tot de eerste helft van de 13de eeuw. De stenen kapelletjes van de ommegang van de Bebloede Kolom, gesticht in 1724, werden in 1933 vervangen door vijf staties in hardsteen door Oscar Sinia. Op het kerkhof een collectie graftekens uit de 20ste eeuw.


ID: 308117 | Bouwkundig element

Bunker D2

Paterstraat (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke. De bunker heeft één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.


ID: 35385 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Van Hoobroeck-Van Ten Hulle met park

Poeldendries 9 (Deinze)
Het 19de-eeuwse kasteel werd na de vernieling van de Eerste Wereldoorlog in aangepaste stijl, naar het vroegere model, heropgebouwd. Heden bakstenen kasteel van drie bouwlagen onder schilddak, gelegen in een mooi park met verschillende vijvers in landschappelijke stijl. IJskelder in de vorm van een trechtervormige kuip van drie meter op twee meter zestig met twee hellingen, daterend van circa 1880.


ID: 308108 | Bouwkundig element

Bunker A1

Pontstraat (Deinze)
Belgische bunker, tussen het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de voorste verdedigingslijn en bevat twee bunkerruimtes met schietopening voor mitrailleur.


ID: 35294 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Reibroekstraat 83 (Deinze)
Beschilderde woning van één bouwlaag en drie traveeën gelegen naast kapel (nummer 81). Heropgebouwd na oorlogsschade in 1919 met inrichting van smidse voor één der laatste hoefsmeden van Hansbeke.


ID: 127086 | Bouwkundig element

Begraafplaats Petegem-aan-de-Leie

Sint-Hubertstraat (Deinze)
Begraafplaats, kadastraal geregistreerd in 1903. Traditioneel aangelegde en ommuurde begraafplaats met kruisstructuur en op de kruising een sokkel, mogelijk de aanzet voor een calvarie. Op de begraafplaats bevinden zich beelden van George Minne en de Deinzense expressionistische kunstenaar Antoon Van Parys, evenals een Frans ereperk.