Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 78212 | Bouwkundig element

Herenhuis

Roeselarestraat 8 (Diksmuide)
Herenhuis uit de wederopbouwperiode, licht achteringelegen tegenover rooilijn zie voortuin (recent muurtje). Dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (gevat tussen aandaken), afgelijnd door gootlijst op klossen.


ID: 78316 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Rousdammestraat (Diksmuide)
Grote wegkapel horend bij het nabijgelegen hoeve Groot Kameroen op Oostkerke. De kapel is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 bij een nu gesupprimeerde toegangsweg naar de genoemde hoeve. De kapel werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd en nadien heropgebouwd. Kapel met volledig vernieuwd parement van na de Tweede Wereldoorlog, onder pannen zadeldak. Bewaard schrijnwerk van de deur uit de jaren 1920 met vierpasversiering.


ID: 78117 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Schoolplein 1 (Diksmuide)
Breed burgerhuis heropgebouwd in de jaren 1920. Gerenoveerde gele baksteenbouw met sierankers.


ID: 78495 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas en Sint-Katharina

Schoorbakkestraat (Diksmuide)
Heropgebouwde parochiekerk, toegewijd aan Sint-Niklaas en Sint-Katharina. Georiƫnteerd bedehuis te midden van een kerkhof. Omringend geelbakstenen muurtje onder ezelsrug, ten westen toegangshekken tot de kerk tussen bakstenen pijlers, eveneens toegang ten zuidoosten.


ID: 78499 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Schoorbakkestraat (Diksmuide)
Elektriciteitscabine, vermoedelijk uit de jaren 1920-1930. Baksteenbouw onder twee en een halve bouwlaag onder platte betonnen afdekking. Geleding door middel van lisenen, doorgetrokken druiplijsten en rondbogige muuropeningen.


ID: 92070 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Niklaas & Sint-Katharina

Schoorbakkestraat (Diksmuide)
In de heropgebouwde kerk werd in 1928 een nieuw orgel geplaatst, door V. Van de Loo uit Rotselaar. In 1934 werd een elektro-ventilator toegevoegd door J. Anneessens. In 1955 werd een nieuw orgel gebouwd door Jos. Loncke en zonen; een aantal elementen van het vorige orgel werd gerecupereerd.


ID: 78497 | Bouwkundig element

Pastorie

Schoorbakkestraat 15 (Diksmuide)
Pastorie, heropgebouwd in 1922 (zie jaarsteen) naar ontwerp van de Brusselse architect V. Creten. Eenvoudige gele baksteenbouw op L-vormige plattegrond, rechts trapgevel.


ID: 78500 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne van 1923

Schoorbakkestraat 23-25 (Diksmuide)
Voormalige rijkswachtkazerne van 1923, tot 1969 in gebruik, nu louter in gebruik als woningen. Twee losstaande lage woningen onder pannen zadeldaken met getrapte zijgevels, tuinwijkidioom zie ligging in deels ommuurde tuintjes met bewaarde roodgeschilderde pomp. Opgebouwd uit verankerde betonblokken met uitgewerkte plint, deels beschilderd en deels gecementeerd.


ID: 78501 | Bouwkundig element

Station Pervijze

Schoorbakkestraat 28-30 (Diksmuide)
Voormalig station op de lijn nummer 74. Diksmuide-Nieuwpoort. Deze lijn werd in 1868 opgericht en is sinds 1974 buiten dienst. Het station was opgetrokken in een neoclassicistische baksteenarchitectuur, die vrij gebruikelijk was bij stationsarchitectuur (zie prentbriefkaart). Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormde de spoorlijn de frontlinie, het station werd in de nacht van 26 op 27 oktober 1914 bestookt door de Duitsers. Het deels vernietigde station werd ingericht als observatiepost. Het station werd in de jaren 1920 heropgebouwd naar basismodel stationsarchitectuur typerend voor de wederopbouwperiode.


ID: 78502 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen

Schoorbakkestraat 32-38 (Diksmuide)
Gekoppelde woningen uit de jaren 1920. Tuinwijkidioom zie voortuintjes, mogelijk gebouwd door maatschappij voor sociale woningbouw.