Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19909 resultaten


ID: 30722 | Bouwkundig element

Hoeve Christianendal

Vlamertingestraat 73 (Ieper)
Hoeve naar ontwerp van architect A. Duvilers, uit het begin van de jaren 1920. Wederopbouw volledig teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 30723 | Bouwkundig element

Molenaarswoning en molenromp van de Vermeulenmolen

Vlamertingestraat 77, 77A (Ieper)
De Vermeulenmolen, ook Stenen Molen genoemd, is een stenen stellingmolen, die in oorsprong fungeerde als olie- en korenmolen en gebouwd werd in 1843. Links van de molen bevindt zich het woonhuis van de molenaar, dat getuigt van een historiserende wederopbouwarchitectuur.


ID: 30724 | Bouwkundig element

Tweegezinswoning

Vlamertingestraat 79-81 (Ieper)
Tweegezinswoning in aansluitende bouwtrant met nummer 77, gelegen rechts van de molen.


ID: 201148 | Bouwkundig element

Voormezeele Enclosures No 1 and No 2

Voormezele-Dorp (Ieper)
Britse militaire begraafplaats, met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en W.C. Von Berg. De begraafplaats is ommuurd. Aan de voorzijde wordt de 'Stone of Remembrance' geflankeerd door twee paviljoenen uit witte natuursteen, met elkaar verbonden via een breed geplaveid pad. Verder zijn er nog een 'Cross of Sacrifice', evenals twee perken met witte grafstenen.


ID: 30858 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Voormezele-Dorp 1 (Ieper)
Georiënteerde kerk, gelegen in straatbocht. Heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Coomans van 1923, ter vervanging van de in 1914 verwoeste kerk. Omringend kerkhof onder meer met indrukwekkend grafmonument van de familie de Geus nabij zuidelijke transeptgevel, deels afgezet met muur. Op het kerkhof, ten oosten van de kerk: hardstenen gedenksteen voor militaire en burgerlijke doden.


ID: 92024 | Bouwkundig element

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Voormezele-Dorp 1 (Ieper)
Orgel door Jules Anneessens uit 1927.


ID: 30859 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Voormezele-Dorp 27 (Ieper)
Voormalige pastorie, naar ontwerp van architect J. Coomans van 1922. Burgerhuis met voortuintje, afgezet door middel van laag bakstenen muurtje onder ezelsrug.


ID: 30861 | Bouwkundig element

Herberg 't Schuttershof

Voormezele-Dorp 54 (Ieper)
Herberg gelegen recht tegenover de brouwerij (nummer 52). Hoekhuis van twee traveeën, een afgeschuinde hoektravee, twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), te dateren begin van de jaren 1920.


ID: 30662 | Bouwkundig element

Hoeve Verloren Hof

Vroedenhofstraat 3 (Ieper)
Wederopbouwhoeve teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 308118 | Bouwkundig element

Semigesloten wederopbouwhoeve

Waastenstraat 5 (Ieper)
Wederopbouwhoeve met semigesloten, U-vormige opstelling. De hoeve is na de vernietiging van de Eerste Wereldoorlog ten noordoosten van de oorspronkelijke site, op het aanpalende weideperceel, heropgebouwd. Kenmerkend voor de regionalistische baksteenarchitectuur zijn de tuit- en puntgevels met aandaken en vlechtingen, de steunberen en het buitenportaal van de boerenwoning. In 1946 werd de hoeve uitgebreid met een open opslagplaats met merkwaardig houten gebinte.