6671 resultaten


ID: 154 | Bouwkundig element

Hoeve van 1854

Lindenstraat 99, 99A (Aalst)
Semigesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een gedeeltelijk geplaveid erf, jaartal 1854 op balk boven inrijpoort, ondergebracht in een dienstgebouw. Eénlaags woonhuis van zeven traveeën uit het vierde kwart van de 18de eeuw tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Oude stal naast inrijpoort aan straatzijde, recente langsschuur en bakoven.


ID: 67 | Bouwkundig element

Theresianenklooster

Louis D'Haeseleerstraat 19 (Aalst)
Nieuw klooster voltooid in 1865. Dubbelhuis uit midden 18de tot 19de eeuw; drie bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak. Neogotische kapel van het Theresianenklooster, ingewijd in 1869. Bakstenen gebouw, ingebouwd in huizenrij met puntgevel aan straatzijde op arduinen plint.


ID: 159 | Bouwkundig element

Windmolen Mosseveldemolen

Merestraat 131 (Aalst)
De Van Mosseveldemolen, genoemd naar de laatste molenaars, is een 18de-eeuwse olie- en korenwindmolen van het vrij uitzonderlijke type achtkantige stenen bovenkruier (stellingmolen).


ID: 186 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Molenstraat 21 (Aalst)
Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Heden gecementeerde lijstgevel met geblokte penanten en hanenkamlateien onder een entablement en een driehoekig fronton tussen festoenen en jaartal 17/68.


ID: 188 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Molenstraat 26 (Aalst)
Burgerhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met bepleisterde en geschilderde pilastergevel, uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 191 | Bouwkundig element

Herenhuis gedateerd 1763

Molenstraat 40, 40A-B (Aalst)
Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder recent lessenaarsdak; fraaie, heden gecementeerde, rococopilastergevel van 1763 met gebogen fronton over de drie middentraveeën.


ID: 192 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Molenstraat 45 (Aalst)
Het classicistisch herenhuis bestaat in kern uit twee of drie 17de-eeuwse panden, die op het einde van de 18de eeuw werden samengevoegd, en gelegen zijn rond een binnentuin met aangrenzende bijgebouwen uit de 19de eeuw.


ID: 193 | Bouwkundig element

Stadswoning

Molenstraat 46 (Aalst)
Huis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met doorgebogen nok. Witgeschilderde, bepleisterde lijstgevel op gecementeerde plint van zandsteen, mogelijk wijzend op een oudere kern.


ID: 471 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Moorsel-Dorp 15 (Aalst)
Gelegen aan de Kerkstraat met beboomd gedesaffecteerd kerkhof, omringd door een verlaagd zandstenen muurtje met toegang via twee laatclassicistische hekpijlers van arduin. De kerk kende veel opeenvolgende bouwfasen; de westtoren uit het tweede kwart van de 13de eeuw vormt het oudste deel van de kerk.


ID: 172 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Moorselbaan zonder nummer (Aalst)
Eenvoudig U-vormig hoevetje met deels gekasseid en geplaveid erf. Opzij rechts, ijzeren ingangspoort. Aan de straatkant, boerenhuis met één bouwlaag onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw.