Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 48500 | Bouwkundig element

Wegkapel

Vlassenbroek (Dendermonde)
Landelijk gelegen wegkapel, schuin ingeplant tegenover nummer 16, volgens opschrift gevelsteen gebouwd in 1858 door pastoor P.J. De Saedeleer. Volgens archieffoto voorheen eenvoudiger, gewitte baksteenbouw voorzien van gedrukte spitsboogvormige deuropening onder dito nis in stomp puntgeveltje.


ID: 48501 | Bouwkundig element

Veldkruis

Vlassenbroek (Dendermonde)
Veldkruis, vermoedelijk daterend uit de jaren 1950, naar verluidt opgericht in opdracht van pastoor V. Stuyver. Betonnen T-vormig kruis met Christusbeeld.


ID: 48586 | Bouwkundig element

Villa

Volkaertwegel 19 (Dendermonde)
Villa in landelijke stijl van 1951. Alleenstaand wat verdiept gelegen omheind en omhaagd enkelhuis met voortuin aan de straatzijde afgesloten door opengewerkt muurtje. Diephuis van één travee en twee bouwlagen onder hoog ogivaal, parabolisch gebogen pannen zadeldak dat reeds aanzet op grondniveau.


ID: 48407 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zandstraat 117 (Dendermonde)
Woning, circa 1945 verbouwd tot huidig volume met actueel Style Hoge-voorkomen; in 1950 kadastraal genoteerd. Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 48401 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zandstraat 38 (Dendermonde)
Huidig gebouw wellicht in het begin van de 20ste eeuw opgetrokken, maar kadastraal niet genoteerd. In 1966 sterk vergroot aan de achterzijde en herbestemd tot magazijn, volgens mondelinge bron als onderdeel van de aanpalende limonadefabriek. Woning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in kunstleien. Achtergelegen tweebeukig magazijn uit rode bakstenen, opgetrokken in 1966.


ID: 48595 | Bouwkundig element

Textielfabriek

Zeelsebaan 87 (Dendermonde)
Beeldbepalend ensemble van drie haaks op de straat ingeplante volumes, van twee en drie traveeën onder verspringende zadeldaken die samen een L-vormig grondplan beschrijven. Typische fabrieksgebouwen uit het begin van de 20ste eeuw. De tot op heden bestaande drie centrale volumes van 1913 werden gerenoveerd, de overige fabrieksgebouwen werden vervangen door nieuwbouw. Beeld van gestileerde Ros Beiaardbeeld, met voorstelling van de vier heemskinderen op de rug van het paard, naar ontwerp van interieurarchitect Klaar Teurrekens en architect Fernand Lancksweerd.


ID: 84507 | Bouwkundig element

Hoeveke ten Paelmen

Boerderijstraat 11 (Dentergem)
Gerenoveerde hoeve met losse bestanddelen ingeplant op een ruim grasplein. Staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, 19de-eeuws uitzicht. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, 19de-eeuws uitzicht. Woonhuis met nieuw schrijnwerk naar oud model en met ten oosten en ten zuiden ervan de voormalige stallingen, schuur en wagenhuis. Links van de site staat aan de straatkant een pijlerkapel in 1996.


ID: 84465 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

Brugstraat (Dentergem)
Kapel opgericht in 1983 ter ere van de vijftigste bedevaart naar Onze-Lieve-Vrouw van Halle. Het Onze-Lieve-Vrouwbeeld is een geschenk van de deken van Halle naar aanleiding van de 50ste bedevaart van de Oeselgemse Confrerie der Gilde van Onze-Lieve-Vrouw van Halle, gesticht in 1930. De kapel is opgericht door en naar ontwerp van leden van de Confrerie om het beeld een plaats te geven. Bakstenen pijlerkapel op rechthoekig grondvlak onder arduinen dekplaat.


ID: 84467 | Bouwkundig element

Betonnen hangbrug Vierfrontenbrug

Brugstraat (Dentergem), Brugstraat (Zulte)
Betonnen hangbrug over de oude bedding van de Leie, die de grens met Zulte en Oost-Vlaanderen vormt. De brug speelt een belangrijke rol in beide wereldoorlogen. Wordt voor het eerst aangelegd in 1912-1913 als ijzeren brug en in 1914 door het Belgische leger en in 1918 door de Duitse troepen opgeblazen.


ID: 84510 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel van Banneux

Burgemeester Verstaenlaan (Dentergem)
Zogenaamd de Onze-Lieve-Vrouwkapel van Banneux, ook gekend als wijkkapel van de Onze-Lieve-Vrouw van de Armen. Opgericht in 1957 als dank voor de genezing van een kind uit de wijk, de kapel is vergroot in 1971.