Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 216465 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken van de 3de wijk

Geldmunt 13-15 (Gent)
Oorlogsgedenkteken dat tot stand kwam dankzij buurtbewoners en de lokale afdeling van de Nationale Strijdersbond, ter ere van de bewoners uit de Gentse 3de wijk die tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven lieten. Na de Tweede Wereldoorlog werden de kleinere gedenkplaten aan weerszijden van het hoofdmonument opgehangen. Het centraal gedeelte ter ere van de Eerste Wereldoorlog is een rijkelijk uitgewerkte sculptuur met een bronzen uitzicht en figuren in hoogreliëf. De blauwe hardstenen sokkel is gesigneerd door Br. Sakesijn van Fonderie Carels, gebroeders Cornelis en Ch. Van Hoe.


ID: 300767 | Bouwkundig element

Villa Van Wynsberghe

Geo Verbancklaan 1 (Gent)
Architect Van Mossevelde ontwierp volgens een bouwaanvraag van 1974 op een ruim, zuidelijk georiënteerd perceel in een residentiële verkaveling een woning voor de familie Van Wijnsberghe in een innoverende laatmodernistische stijl met brutalistische elementen. De villa werd opgetrokken in bruin-zandkleurige baksteen in halfsteens verband onder plat dak. Kenmerkend in het werk van architect Van Mossevelde is het gesloten, vrij monolithische karakter aan de buitenzijde van de villa.


ID: 306719 | Bouwkundig element

Woning Cools-Vlaminck

Goedlevenstraat 136 (Gent)
Martin Holtzer ontwierp deze modernistische gezinswoning met brutalistische elementen in halfopen bebouwing voor de familie Cools-Vlaminck in 1978. De woning is opgevat als een speels, onregelmatig volume met geometrische in- en uitsprongen en is uitgevoerd in baksteenmetselwerk met accenten in ruw zichtbeton.


ID: 215920 | Bouwkundig element

Stadswoning naar ontwerp van Léon Maes

Gordunakaai 17 (Gent)
Deels onderkelderde stadswoning met bovengrondse garage van twee traveeën en drie bouwlagen, onder een zadeldak, volgens een bouwaanvraag van 1960 naar ontwerp van architect Léon Maes, in opdracht van Guy Oosterlinck.


ID: 215921 | Bouwkundig element

Dokterswoning naar ontwerp van Paul Felix

Gordunakaai 23 (Gent)
Modernistische dokterswoning met bovengrondse garage, volgens een bouwaanvraag van 1963 naar ontwerp van architect Paul Felix in opdracht van Jozef Meirsman. Kenmerkend voor architect Felix is de constructieve eerlijkheid en een grote eenvoud en soberheid in zijn architectuur.


ID: 307149 | Bouwkundig element

Hotel van Novotel

Goudenleeuwplein 5, Stadhuissteeg 3-5 (Gent)
Tussen 1985 en 1987 trok Novotel een hotel op in het historische centrum van Gent naar ontwerp van Studiebureau Arrow van Willy Verstraete.


ID: 302106 | Bouwkundig element

Sociale huisvesting van 1955

Goudvinkstraat 13-31, 85-97, 125-149, 163-223, 197A-B, Lijsterstraat 19-57, Siervogelstraat 1-12, Wielewaalstraat 13B-T (Gent)
Twee appartementsgebouwen, in 1955 gebouwd door verschillende Gentse sociale huisvestingsmaatschappijen in het kader van de strijd tegen krotwoningen. Het ontwerp is van Emiel F. Callebaut en Robert Rubbens. Appartementencomplex van vier bouwlagen onder een plat dak bestaande uit twee vrijstaande U-vormige gebouwen, met binnenpleinen gericht naar het Wielewaalbosje in het westen. Aan bepaalde zijden werden beperkte, omhaagde voortuinen voorzien.


ID: 306486 | Bouwkundig element

Provinciehuis

Gouvernementstraat 1, Henegouwenstraat 48, Jodenstraat 1 (Gent)
Het provinciehuis is een van na de Tweede Wereldoorlog daterende wederopbouw in een modern classicistische baksteenarchitectuur, met invloeden van zowel de neotraditionele stijl, als de art deco, naar ontwerp van architecten Valentin Vaerwyck en Jean Hebbelinck.


ID: 24741 | Bouwkundig element

Administratiegebouw van de provincie

Gouvernementstraat 22-24 (Gent)
Van 1968 tot 1971 realiseerde het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen een nieuw gebouw op de hoek van de Oranjeberg en de Gouvernementstraat naar ontwerp van Francis Serck en Groep Planning met Jan Tanghe. Het kan stilistisch getypeerd worden als brutalistische integratiearchitectuur.


ID: 215626 | Bouwkundig element

Propagandacentrum en administratief complex  Elektriciteits-, Gas- en Waterdiensten

Graaf van Vlaanderenplein 40, Woodrow Wilsonplein 1 (Gent)
Het gebouw voor de Elektriciteits-, Gas- en Waterdiensten (E.G.W.) van de stad Gent werd ontworpen door de Gentse architect Geo Bontinck als propagandacentrum en administratief complex. Het E.G.W.-gebouw is representatief voor de functionalistische architectuur van Geo Bontinck en voor de utiliteitsgebouwen opgetrokken in de jaren 1950 in een moderne architecturale vormgeving. De architectuur sluit aan bij de classicistische tendens in de moderne architectuur tussen de jaren 1945 en 1955 waarbij een evenwicht werd gezocht tussen het klassieke idioom en het functionalisme. Bij het gebouw hoort een gesculpteerd fries in witte steen, gerealiseerd onder leiding van beeldhouwer Jozef Cantré.