Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 18295 | Bouwkundig element

Textielbedrijf Filature du Nord, later rijkswachtkazerne

Groendreef 181 (Gent)
Aan de Groendreef werd in 1870 het textielbedrijf "Filature du Nord" opgericht, later "Linière du Canal" en "La nouvelle linière du Canal" waarvoor architect Ferdinand Dierkens in 1924 de gebouwen ontwierp. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze site omgevormd tot rijkswachtkazerne. Hiervoor realiseerde men in de jaren 1970-1980 enkele uitbreidingen waaronder een hoogbouw met architectonisch beton naar ontwerp van Albert E. Preys.


ID: 300656 | Bouwkundig element

Tweegezinswoning naar ontwerp van W. Temmerman

Groenewandeling 89-91 (Gent)
Dubbelwoning in modernistische stijl met elementen uit het brutalisme, volgens bouwaanvragen van 1974 naar een ontwerp van architect Willy Temmerman. De rechter woning werd gebouwd als eigen woning voor de architect. Asymmetrische dubbelwoning in bruine Scheldesteen in halfsteens metselverband onder plat dak.


ID: 307180 | Bouwkundig element

Residentie Britannia

Groot-Brittanniëlaan 51-115 (Gent)
Residentie Britannia is een modernistische woontoren op Y-vormig grondplan die begin jaren vijftig werd opgetrokken naar plannen van ingenieur-architect Rik Van de Sompel, als eerste naoorlogs hoogbouwproject van Gent.


ID: 306755 | Bouwkundig element

Don Boscocollege Zwijnaarde

Grotesteenweg-Noord 113-115 (Gent)
Groots opgezet naoorlogs schoolcomplex met leslokalen, internaat, sportzaal en dienstgebouwen in functionalistische, modernistische stijl naar ontwerp van Adrien Bressers, waarvan de bebouwing werd vergund in 1961 en 1963.


ID: 301701 | Bouwkundig element

Woning De Maeyer

Guldenroedestraat 13 (Gent)
Bungalow, volgens bouwaanvraag van januari 1961 ontworpen door de Gentse architect Rob Kesteleyn voor de heer en mevrouw De Maeyer-Verdegem. De combinatie van het materiaalgebruik, de volumewerking, de vlinderdaken en de expressieve details die de gevels verlevendigen, maken het pand tot een voor het Gentse eerder zeldzame getuige van de expostijl.


ID: 301702 | Bouwkundig element

Dubbelwoonst De Broe

Guldenroedestraat 40-42 (Gent)
Deze ruime tweegezinswoning in laat-modernistische stijl werd in 1969 ontworpen door de Aalsterse architect Luk Van den Broeck, voor het architectenbureau Van Severen-Van den Broeck, in opdracht van P. en J. De Broe. De strakke, horizontaal belijnde volumes van één bouwlaag hebben een parement in witgeschilderde baksteen onder een plat dak met brede dakoverstek voorzien van een zwarte beplanking.


ID: 306723 | Bouwkundig element

Woning Bracke-Cornelis

Gustaaf Carelshof 65 (Gent)
Villa gebouwd omstreeks 1968 in opdracht van Jan Bracke-Cornelis, naar een ontwerp van het 'Bureel Balliu – Baele – architecten'. De woning is vandaag bewaard als een uiterst herkenbaar ontwerp. Dynamisch vormgegeven, bakstenen villa van twee bouwlagen onder een plat dak, verlevendigd door uitbouwen en uitkragende, betonnen waterspuwers.


ID: 306239 | Bouwkundig element

Architectenwoning van Ferdinand Schlich

Gérard Willemotlaan 85 (Gent)
De architectenwoning dateert uit 1986-1988 en wordt beschouwd als het meesterwerk van Ferdinand Schlich, die een kwalitatief maar klein, en dus zeldzaam, oeuvre realiseerde, voornamelijk in de regio van Gent. Aangezien de woning sinds de oplevering in 1988 amper enige wijzigingen onderging, vertoont het gebouw nog een hele hoge herkenbaarheid.


ID: 306722 | Bouwkundig element

Bibliotheek Sint-Amandsberg

Halvemaanstraat 92 (Gent)
Bibliotheekgebouw, volgens een goedgekeurde bouwaanvraag van 1983 opgetrokken naar ontwerp van Clemens Buntinx voor het architectenbureau De Geyter - Van Hecke-Buntinx. Door het massieve karakter en de combinatie van baksteen met details in zichtbeton sluit het ontwerp nog aan bij het brutalisme. De speelse toepassing van driehoekige motieven in de ramen en bij de inkompartij getuigt van een bescheiden beïnvloeding door het postmodernisme.


ID: 307150 | Bouwkundig element

Kantoorgebouw van de stedelijke elektriciteitscentrale

Ham 68 (Gent)
In de eerste helft van de jaren vijftig werd de stedelijke elektriciteitscentrale aan de Ham uitgebreid met een kantoorgebouw naar ontwerp van architect Geo Bontinck. Bontinck beoogde een functioneel en vormelijk eenvoudig gebouw met gebruik van traditionele, kwalitatieve materialen voor het exterieur.