Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 133346 | Landschappelijk element

Twaalf taxus topiary in hospicetuin

Hundelgemsesteenweg 252 (Gent)
Bij het hospice, ook rusthof voor oude echtparen genoemd, werd in een klassieke tuinaanleg voorzien met twaalf geschoren taxussen. Het rechthoekig grasplein is verdeeld in vierkanten en de topiary staan regelmatig ingeplant in de hoeken. Twee struiken, een taxus en een hulst, zijn in een eenvoudige bol geschoren. Tien taxussen zijn in twee etages geschoren, aan de basis een geschoren bol en erboven een geschoren kruin die circa vier meter hoog is.


ID: 25855 | Bouwkundig element

Alexianenklooster - Sint-Amanduscollege

Ingelandgat 34, Oude Houtlei 13A-H, Sint-Michielsstraat 13A-B, Watergraafstraat 2-4, 10 (Gent)
Sinds de eerste helft van de veertiende eeuw verbleef de broedergemeenschap van de Alexianen aan de Houtlei. In 1863 werden hun kloostergebouwen door de broeders van de Christelijke Scholen omgevormd tot Sint-Amanduscollege. Het complex, dat begin 21ste eeuw grotendeels door het aanpalende Sint-Lucasinstituut is overgenomen, bestaat uit een belangrijke 17de-eeuwse bouwfase met de kapel en een barok poortje, neogotische gebouwen uit de periode 1863-1914 en een contrasterende modernistische bouwfase van 1959-1963 naar ontwerp van architect Pierre Pauwels.


ID: 217106 | Bouwkundig element

Woning Gardelein

Isidoor De Vosstraat 106 (Gent)
Onderkelderde eengezinswoning, in 1968 ontworpen door het Gentse architectenbureau BARO dat in 1967 werd opgericht door architecten Eric Balliu en Johan Baele. De woning werd gebouwd in opdracht van de familie Gardelein – Francoys.


ID: 307541 | Bouwkundig element

Woning Impens

Isidoor De Vosstraat 108 (Gent)
Halfvrijstaande woning in postmodernistische stijl, in 1979 ontworpen door de architecten Johan Raman en Fritz Schaffrath, in opdracht van Eric Impens. Het pand telt drie bouwlagen onder plat dak en is opgetrokken op een eenvoudig rechthoekig grondplan, met achteraan een erker op vierkant grondplan. Het parement is uitgevoerd in een grijze gevelsteen, vermoedelijk betonsteen.


ID: 306742 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw Schelfaut

Isidoor De Vosstraat 83-93 (Gent)
Appartementsgebouw met achterliggend garageblok, gerealiseerd in opdracht van dokter Schelfaut, volgens plannen van 1966 opgemaakt door architect Eric Balliu. Volume van drie bouwlagen onder een plat dak, uitgevoerd in een combinatie van baksteen en beton, en gekenmerkt door een grote dynamiek van de straatgevel.


ID: 217105 | Bouwkundig element

Architectenwoning Eric Balliu

Isidoor De Vosstraat 98 (Gent)
Eigen woning met architectenbureau van architect Eric Balliu, gebouwd volgens de bouwaanvraag van 1964. De rijwoning van drie bouwlagen onder een plat dak heeft een eenvoudige voorgevel van donkerbruine baksteen in halfsteens verband. De lijstgevel wordt beëindigd met een brede en sterk uitkragende kroonlijst van glad beton.


ID: 300644 | Bouwkundig element

Woning De Facq-De Rycker

James Ensorlaan 11 (Gent)
Vrijstaande woning naar ontwerp van architect Daniël Craet, volgens bouwaanvraag van 1959 gebouwd in opdracht van Eugeen De Facq-De Rycker en in 1965 en 1969 aangepast en uitgebreid, eveneens naar ontwerp van Craet. De woning is typerend voor het rustige, evenwichtige modernisme van Craet.


ID: 19259 | Bouwkundig element

Stadswoning

Jan Breydelstraat 30 (Gent)
Gereconstrueerde gevel van 1653, door de Vrienden van Oud Gent hier herbouwd in 1960, doch afkomstig van het Edward Anseeleplein. Zandstenen voorgevel met trapgevel, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Oorspronkelijke achtergevel van 1660-1661, uitziend op de Lieve, hersteld in 1958. Trapgevel van drie traveeën met drie bouwlagen waaronder zichtbare kelderverdieping, opgetrokken uit bak- en zandsteen.


ID: 307175 | Bouwkundig element

Studentenhuis Fabiola

Jan Frans Willemsstraat 15, 15A-B, Stalhof 4 (Gent)
In 1960-1961 realiseerde de Rijksuniversiteit Gent een eerste studentenhuisvesting voor meisjes. Het ontwerp was van professor-ingenieur Gaston De Leye met een gordijngevel van de gespecialiseerde firma La Brugeoise & Nivelles. De architectuur van Home Fabiola is zakelijk en functionalistisch.


ID: 18198 | Bouwkundig element

Feest- en Floraliapaleis

Jan Hoetplein 1 (Gent)
Feest- en Floraliapaleis, gebouwd in 1912-13 naar ontwerp van architect O. Vande Voorde, ingehuldigd voor de wereldtentoonstelling van 1913 en waar sindsdien de wereldberoemde vijfjaarlijkse bloemententoonstelling, de Floraliën gehouden werden. Het casino ten oosten werd volledig vernieuwd in 1949. Het feestpaleis werd gedeeltelijk heropgebouwd en uitgebreid aan de westzijde in 1952 naar ontwerp van de stadsarchitect J. Trefois. De behouden centrale ruimte, oorspronkelijk grote of koude serre, later hal genoemd, met drie beuken en negentien traveeën is overspannen door een merkwaardig metalen spant met een lichtkap boven de zijbeuken en vijf klimmende lichtkappen boven de brede middenbeuk.