Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 307161 | Bouwkundig element

Universiteitscampus De Sterre

Krijgslaan 281 (Gent)
In de jaren zestig en de eerste helft van de jaren zeventig liet de rijksuniversiteit Gent voor de Faculteit Wetenschappen een campus bouwen op de voormalige militaire terreinen De Sterre aan de Krijgslaan. Het ontwerp was in handen van ingenieur-architecten die aan de universiteit verbonden waren. De belangrijkste ontwerper was Jules Trenteseau


ID: 306743 | Bouwkundig element

Wasserij der Vlaanderen

Kunstenaarstraat (Gent)
De gebouwen van de Wasserij der Vlaanderen werden gebouwd volgens de goedgekeurde bouwaanvraag van 9 december 1963. Het pand met betonconstructie werd ontworpen door studiebureau Van de Sompel en strekt zich uit tot aan de parallel gelegen Toekomststraat, waar het bedrijf sinds 1931 gevestigd was. De gesloten gevel van het industriële pand van twee bouwlagen telde oorspronkelijk twaalf traveeën onder plat dak met vlakke, brede, betonnen kroonlijst. Het parement is opgebouwd uit wit verglaasde gevelsteen in stapelverband.


ID: 21148 | Bouwkundig element

Theater Nieuw Circus

Lammerstraat 13, Sint-Pietersnieuwstraat 9-13, 13A (Gent)
Nieuw Circus, volgens archiefstukken opgetrokken in 1894 met voorgevel en hoofdingang in de Sint-Pietersnieuwstraat. Na de brand van 12 december 1920 bleef enkel de voorgevel overeind staan. Door architect J.P. Ledoux werd in 1923 een theater ontworpen dat kon omgevormd worden tot circus, plaats biedend aan 3.400 mensen en uitgerust met allerhande technische snufjes. Heden rest de betonnen ruwbouw met de buitenste gedeelten van de drie galerijen en de ijzeren constructie van het koepelgewelf.


ID: 306555 | Bouwkundig element

Benzinestation

Land van Waaslaan 38-42 (Gent)
Dit benzinestation met zeven appartementen werd in 1961 in modernistische stijl ontworpen door architectenduo E. De Rijcke en Julien Lievevrouw uit de Oranjeberg 1 te Gent. Het gebouw is een betonstructuur, uitgewerkt als een zwevend volume dat ondersteund wordt door twee paar V-vormige conische betonnen pilotis, wat volledig binnen de lijn van de modernistische vormentaal ligt.


ID: 306526 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Land van Waaslaan 81 (Gent)
Deze burgerwoning werd in 1963 in expo ’58-stijl door architectenbureau Aimé M. Vilain ontworpen. De ontwerpen die Vilain in de Land Van Waaslaan gerealiseerd heeft, behoren door hun typische modernistische vormentaal tot de meest vooruitstrevende architectuur in de straat, waarvan de bebouwing voornamelijk uit ontwerpen in decoratieve of sobere art deco of historiserende bouwstijlen bestaat.


ID: 19422 | Bouwkundig element

Onderwijsgebouw van Nieuwen Bosch

Lange Violettestraat 65 (Gent)
Midden jaren zeventig werd het scholencomplex Nieuwe Bosch uitgebreid aan de Lange Violettestraat met een brutalistisch gebouw naar plannen van de architecten Francis Serck en Patrick Van Den Broecke


ID: 307162 | Bouwkundig element

Wasserij Schietse

Lange Violettestraat 86-92 (Gent)
In 1953 werd aan de Lange Violettestraat 86 een wasserij met appartementen opgetrokken naar ontwerp van ingenieur-architect Richard Van de Sompel. Zeven jaar later werd rechts ervan (88-92) een uitbreiding gerealiseerd in een aansluitend ontwerp van dezelfde architect.


ID: 25292 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Langemunt 18 (Gent)
Recenter burgerhuis geïnspireerd op de traditionele stijl van de bak- en zandsteenarchitectuur uit de 16de eeuw, namelijk met een trapgevel van vier traveeën, vier bouwlagen en steil, afgewolfd dak.


ID: 18439 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale Langerbrugge

Langerbruggekaai 3 (Gent)
De elektriciteitscentrale Langerbrugge werd reeds voor de Eerste Wereldoorlog opgericht naar ontwerp van architect Eugène Dhuicque. De site ontwikkelde zich in de loop van de 20ste eeuw. De nog aanwezige gebouwen en installaties illustreren de technische evolutie in het productieproces van de elektriciteitsvoorziening.


ID: 18440 | Bouwkundig element

Gist- en Spiritusfabrieken Bruggeman

Langerbruggekaai 37 (Gent)
Complex in Nieuwe Zakelijkheid gebouwd door architect J. Lippens en onderneming Carnier. Het complex omvat verschillende grote, losstaande gebouwen: rechts van de ingang de conciërgewoning met refter en garage, tegenover de ingang en verder achterin gelegen het fabrieksgebouw met burelen en graanalcoholstokerij, tenslotte links, aan de straatzijde gelegen de gistfabriek met laboratoria. De eerste twee gebouwen dateren van 1941, het laatste van 1946. Kubistische vormgeving met verspringende volumes en sterk asymmetrische opbouw; platte daken.