Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 90405 | Bouwkundig element

Lannoo's kapel

Abeelstraat (Ruiselede)
Genoemd naar de huidige eigenaar en gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Geplaatst naast de oprit van nummers 43-45 Oorspronkelijk een rechte, witbepleisterde pijlerkapel opgericht in 1930. In 1994 omver gereden en in 1995 heropgebouwd.


ID: 90403 | Bouwkundig element

Groot Goed ter Vlaagt

Abeelstraat 37 (Ruiselede)
Het "Groot Goed ter Vlaagt", historische hoeve, opklimmend tot de 13de eeuw. Voormalige hoofdcommanderij van de tempeliers en tussen 1312 en 1795 bezit van de hospitaalridders van Malta. Foncier van de heerlijkheid "Ter Vlaagt". Vermoedelijk was dit een zogenaamd mottehof oorspronkelijk met dubbele omwalling en indertijd de grootste hoeve van Ruiselede met uitgestrekte landerijen.


ID: 90413 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Axpoelmolenstraat 1 (Ruiselede)
Op de hoek met de Aaltervoetweg. Hoeve met losstaande bestanddelen rond een begraasd erf gelegen op de hoek met de Aaltervoetweg. Reeds afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. In de zuidoosthoek bevindt zich vroeger de "Axpoelmolen", die al vermeld wordt in 1457 en getekend staat op de kaart van de Bersacques.


ID: 90422 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Brandstraat 13 (Ruiselede)
Achterin gelegen en dwars op de straat georiënteerde boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde schuur en aangebouwde stal. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier bebouwing afgebeeld. Volgens kadastergegevens circa 1840 gedeeltelijk herbouwd en verdeeld in twee woningen die circa 1928 worden samengevoegd. De aanbouw aan de westkant dateert van circa 1977.


ID: 90423 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brandstraat 16 (Ruiselede)
Voormalige pachthoeve van de familie Gilliodts, grootgrondbezitter in Doomkerke. Vroeger "Tieste Van Ackers hof", nu beter bekend als "Pestels hof" genoemd respectievelijk naar de vroegere en huidige bewoners. De kleigrond op de weide achter deze hoeve dient als grondstof voor de bakstenen die gebruikt worden voor het bouwen van de kerk, school en klooster, pastorie en de omliggende huizen.


ID: 90429 | Bouwkundig element

Basisschool De Linde met klooster en ouderlingengesticht

Brandstraat 24-26 (Ruiselede)
Basisschool "DE LINDE" met voormalig klooster en ouderlingengesticht, fasegewijs tot stand gekomen.


ID: 90457 | Bouwkundig element

Landhuis Reedpool

Bruggesteenweg 82 (Ruiselede)
Dieper gelegen landhuis "Reedpool", bevindt zich temidden van een groot domein. Toegankelijk vanaf de Bruggesteenweg via een rechte aardeweg door een smal stuk land, de "Striepe".


ID: 90494 | Bouwkundig element

Klein Kraaienbroek

Bruggestraat 158 (Ruiselede)
Hoeve "Klein Kraaienbroek" zie topografische kaart, losse bestanddelen rond een begraasd erf. Achterin gelegen, vanaf de Bruggestraat toegankelijk via een lange, bochtige oprit in asfalt maar vroeger (zie 18de- en 19de-eeuwse kaarten) met quasi rechte dreef toegankelijk vanaf de Schietspoelstraat. Voor het eerst afgebeeld op een figuratieve kaart met de bezittingen van de families Triest en Piers uit 1769. Groot begraasd erf. Twee bakstenen pijlers geven toegang tot het erf. Iets hoger gelegen woonhuis van rond 1884 met gekasseid toegangspaadje en stoep. Verankerde, bruine baksteen boven een grijsbeschilderde plint en met zadeldak. Ten zuiden van het erf situeert zich een dwarsschuur met 19de-eeuws uitzicht onder zadeldak met wagenhuis en geïncorporeerde stal.


ID: 90495 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Beuk met boomkruis Vorte Bossen

Bruwaanstraat (Ruiselede)
Groenbeschilderd, betonnen kruisbeeld in een cementkapelletje met in de nok het opschrift "CH. HOSTE / 1861-1961 INRI", opgehangen in een beuk.


ID: 90498 | Bouwkundig element

Pijlerkapel Grooten Eeckhout

Bundingstraat (Ruiselede)
In 1950 gebouwd ter vervanging van een oude hekpijler met beeldnis. Rode baksteen met bruinbakstenen zijkanten op betonnen sokkel en onder zadeldakje (zwarte mechanische pannen). Spitsboognis met bruinbakstenen omlijsting en kruis. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind achter smeedijzeren tralies.