Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 90590 | Bouwkundig element

Kruiskapel

Ommegangstraat (Ruiselede)
Niettegenstaande dit geen ommegangkapel is wordt deze toch in de gebeden opgenomen. Huidige kapel in neogotische stijl, opgetrokken in bruine baksteen onder leien zadeldak en met verjongende steunberen op de hoeken. Vlak koor. Voorgevel met brede, arduinen spitsboogopening met in het boogveld houten maaswerk en gehamerd glas.


ID: 90608 | Bouwkundig element

Vrijstaande villa

Oude Tieltstraat 32 (Ruiselede)
Vrijstaande villa gelegen in een tuin, van de straat afgescheiden door een rode haagbeuk, volgens kadastergegevens opgetrokken rond 1949. Oranje baksteenbouw, met invloeden van de cottagestijl, zie onder meer in het dakenspel met kruisende zadeldaken (zwarte, mechanische pannen) en imitatievakwerk.


ID: 90607 | Bouwkundig element

Lage dorpswoningen

Oude Tieltstraat 4-6 (Ruiselede)
Lage dorpswoningen onder gemeenschappelijk zadeldak (Vlaamse pannen bij nummer 4, mechanische pannen bij nummer 6).


ID: 90605 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Veldstraat 10 (Ruiselede)
Hoeve met begraasd erf. Op de hoek met een doodlopende aftakking van de Oude Veldstraat, op een kaart in het renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede afgebeeld als "S. Piters Dreve". De site is op dat ogenblik bebouwd: "Adriaen Storme met syn behuysde hofstede".


ID: 90603 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oude Veldstraat 7 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een begraasd erf. Voor het eerst afgebeeld in het renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede (1686) en beschreven als hofstede van de erfgenamen van Paeschier Cossel.


ID: 90609 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oudleikestraat (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Enkel het oude woonhuis staat op het primitief kadasterplan (circa 1830) getekend. Toevoegen in de loop van de 19de of begin van de 20ste eeuw van de zomerkeuken, ten zuiden van het woonhuis en tijdens het interbellum een klein landgebouwtje. Het kadaster registreert in 1961 een nieuw woonhuis langs de straatkant.


ID: 90617 | Bouwkundig element

Schoolgebouw Instituut Sancta Maria

Pensionaatstraat 10 (Ruiselede)
Ontstaan als onderdeel van het gebouwencomplex van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, te samen met het kloostergebouw zelf en het R.V.T. De kloosterorde wordt opgericht in 1688 als "Verghaederinghe van Gheestelycke Dochters".


ID: 90616 | Bouwkundig element

R.V.T. Sint-Jozef

Pensionaatstraat 8 (Ruiselede)
Behoort tot het gebouwencomplex en het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, tussen Bruggestraat, Pensionaatstraat en aan beide zijden van de Eyerstraat. Omvat de kloostergebouwen, hoofdzakelijk langs de Bruggestraat, rust- en verzorgingstehuis, school en voormalige pensionaatgebouwen langs de Pensionaatstraat


ID: 90619 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Pietakkerstraat 4 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief kadasterplan (circa 1830), heeft eventueel een oudere kern. Volgens kadastergegevens wordt het woonhuis circa 1875 vergroot en het landgebouw herbouwd. De zomerkeuken dateert van circa 1885. Er volgt nog een uitbreiding van het landgebouw circa 1953 en 1969, dan wordt ook het woonhuis vergroot.


ID: 90624 | Bouwkundig element

Hoeve

Planterijstraat 1 (Ruiselede)
Hoeve, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1933 en vergroot circa 1946. Laag dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde (sierankers), oranje baksteen met gebruik van wit en rood voor de strekken van de segmentboogvormige muuropeningen.