Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 90497 | Bouwkundig element

Hoeve Grooten Eeckhoute

Bundingstraat 1 (Ruiselede)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, zogenaamd "GROOTEN EECKHOUTE" zie houten opschrift links van de oprit. Ook nog "Hallaerts hof" genoemd naar de bewoners. De hoeve paalt aan de Pannemeersen in de vallei van de Bundingbeek.


ID: 90513 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Hulle

Haantjesstraat 1 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen "TEN HULLE" zie houten bord op de stalling. De naam is afkomstig van het vroegere "leen van Abraham van Hulle" dat afhing van de vierschaar van Ruiselede. Het leen was ongeveer 6,5 hectare groot en situeert zich ten oosten van de Brandstraat tegenover de wijk "Het Haantje".


ID: 90526 | Bouwkundig element

Postgebouw

Kasteelstraat 6-8 (Ruiselede)
Postgebouw, eerst wordt volgens kadastergegevens circa 1935 nummer 6 (oorspronkelijk een klerenwinkel) opgetrokken en circa 1956 uitgebreid met nummer 8. Sedert 1967 in gebruik als postgebouw met woning. Nummer 6 is een verankerde, rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 90541 | Bouwkundig element

Site Knokmolen

Knokstraat 10 (Ruiselede)
De Knokmolen, een bakstenen stellingmolen, werd in 1840 gebouwd. Oorspronkelijk was het een olie- en korenwindmolen, vanaf 1940 enkel nog een korenmolen. De molen kreeg doorheen de tijd meerdere benamingen: Galgemolen, Sebastopolmolen, Spiesschaertszemeulen en Billietszemeulen. De maalderij van na de Tweede Wereldoorlog sluit onder de betonnen stelling aan bij de molen. De gerenoveerde molenaarswoning en het schuurtje op het molenerf behielden het oude volume en typologie.


ID: 90543 | Bouwkundig element

Knotwilgenkapel

Knotwilgenstraat (Ruiselede)
Gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en opgetrokken in 1990. De aanzet tot het bouwen van de kapel wordt gegeven door enkele kloosterzusters die hier in 1982 komen wonen en een boomkapelletje in een knotwilg hangen. Dit inspireert enkele buurtbewoners tot het bouwen van de kapel. Jaarlijks wordt er begin mei een mis opgedragen.


ID: 90561 | Bouwkundig element

Wantebeekkapel

Kruiskerkestraat (Ruiselede)
Onze-Lieve-Vrouwkapel in 1954 opgericht ter gelegenheid van het Mariajaar. Gebouwd op initiatief van de het klooster en gefinancierd door de Kruiskerkenaren. Architect is Joseph Dewulf uit Ruiselede. Roodbakstenen kapel met klokkentorentje, gebruik van bruine baksteen voor de plint en de omlijsting van de segmentboogvormige deur.


ID: 90562 | Bouwkundig element

Parochiale begraafplaats

Kruiskerkestraat (Ruiselede)
Ingewijd in 1951. Ommuurde, rechthoekige begraafplaats, centrale ingang toegankelijk via smeedijzeren hekken, versierd met kruisen en gevat in bakstenen pijlers.


ID: 90573 | Bouwkundig element

Persyns kapel

Kruiswegestraat (Ruiselede)
Genoemd naar de huidige eigenaar. Heropgebouwd in 1980 ter vervanging van de geruïneerde kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw als bedanking. Roodbakstenen pijler met erboven een bredere, driehoekige beeldnis onder zadeldakje (zwarte, mechanische pannen).


ID: 90574 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kruiswegestraat 68-70 (Ruiselede)
Boerenarbeiderswoning dwars op de straat georiënteerd. De site staat afgebeeld op de kaart met de schutkring voor de koeplaag van 1774 en op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) beschreven met huis, boomgaard en gebouw. Circa 1879 wordt het landgebouw verbouwd tot woonhuis, circa 1945 wordt een deel van de woning opnieuw als landgebouw in gebruik genomen.


ID: 90580 | Bouwkundig element

Herberg en brouwerij De Zwarte Leeuw

Markt 20-22 (Ruiselede)
Voormalige herberg en brouwerij "De Zwarte Leeuw". Voormalige locatie van herberg "De Leeuw", zie afbeelding op een figuratieve kaart van de dorpskern, 1680. In 1798 is de herberg de ontmoetingsplaats van opposanten van het Franse bestuur. In 1807 staat Ferdinand Vanderhaeghen vermeld als herbergier.