Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 87005 | Bouwkundig element

Burgerhuis met fabrieksgebouwen

Deinsesteenweg 242-244 (Tielt)
19de-eeuwse laatclassicistische burgerwoning met restanten van bijhorende fabrieksgebouwen van mouterij Labens, later weverij Desplenter - Labens. Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Achtergelegen magazijn van twee bouwlagen. Langsheen de Hoogmolenweg staat nog het restant van de weverij uit 1922-1923 die in 1953 is aangepast.


ID: 86816 | Bouwkundig element

Beeld van generaal Maczek

Deken Darraslaan (Tielt)
Beeld van generaal Maczek door de Tieltse beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout, onthuld op 8 september 1994. Bronzen sculptuur geplaatst op driehoekige natuurstenen sokkel. Voorstelling van generaal Maczek met sleutel uit het Tieltse wapenschild, bij uitbreiding tevens de sleutel van de vele stadspoorten die hij "opent". Eronder, driezijdige sokkel waarop inscripties.


ID: 86577 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Dentergemstraat 13 (Tielt)
Hoevetje van het langgeveltype volgens kadaster opgetrokken in 1884 met losstaand bijgebouwtje aan de zuidzijde. Eenlaags verankerd bakstenen volume onder zadeldak; gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen onder strek. Vernieuwd schrijnwerk. Nieuwe deur onder rechte latei.


ID: 86580 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Dertig Zilverlingenstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapel opgericht in 1944 door de wijkbewoners uit dank voor de bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oorspronkelijk geplaatst op de hoek met de Bedevaartstraat, doch omwille van de uitbreiding van de fabriek Van Maele en de modernisering van de straattoegang, in 1954 overgebracht naar de huidige locatie. Bakstenen pijlerkapel onder hoog en spits oplopend zadeldakje; houten overkraging op consoles. Smalle hoeksteunberen. Centraal, voorliggende bakstenen sokkel waarop natuurstenen dekplaat met inscriptie.


ID: 87192 | Bouwkundig element

Villa uit het interbellum

Dosseweg 5 (Tielt)
Interbellumvilla, opgetrokken in 1941 op een perceel waar zich reeds een langwerpig landgebouw bevindt. Vrijstaand bakstenen volume van twee bouwlagen onder schilddak (groene geglazuurde mechanische pannen, nok haaks op straat), met oostelijke uitbouw onder haakse lagere nok met eenlaagse erkeruitsprong.


ID: 86674 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Familie-Instituut met tuin

Driesstraat 1, Hulstplein 32 (Tielt)
Imposant eclectisch schoolcomplex met aansluitende schooltuin gebouwd in 1913-1914. Typerend afwisselend materiaalgebruik van banden in bak- en natuursteen, onder meer in poortgebouw, eenlagige voorbouw (pilasters), haakse vleugel en noordgevel van hoofdvolume. In voortuin aan westzijde, beeld van Heilig Hart. In de tuin met grote vijver bleef ook een beukenberceau bewaard.


ID: 86581 | Bouwkundig element

Villa Emmaus

Driesstraat 71 (Tielt)
Villa "Emmaus" met omgevende tuin, gebouwd in 1962 naar ontwerp van architect H. Deely (of Beely ?). Laag omhaagde voortuin in twee gedeeld door gekasseide oprit. Deels in het terrein ingewerkte onderbouw waarin onder meer garage, met bovenbouw onder licht hellende bedaking aan de straatzijde voorzien van grote met hout beklede luifel.


ID: 86582 | Bouwkundig element

Villa op deels opgehoogd terrein

Driesstraat 78 (Tielt)
Villa op deels opgehoogd terrein, gebouwd in 1964 naar ontwerp (1963) van architect P. Geers (Lauwe). Vrijstaande villa van twee bouwlagen onder plat dak met in- en uitspringende volumewerking.


ID: 86583 | Bouwkundig element

Villa op deels opgehoogd terrein

Driesstraat 83 (Tielt)
Villa op deels opgehoogd terrein, gebouwd in 1967 naar ontwerp (1965) van architect Mic Vanneste (Gullegem). Open voortuin met haagpartijen aan weerszijden van de oprit aan noordzijde. Vrijstaande eenlaagse villa onder plat dak. Afwisselend gebruik van witgeschilderde en onbeschilderde bruinbakstenen gevelvelden.


ID: 86584 | Bouwkundig element

Villa naar ontwerp van Dan Grootaert

Driesstraat 84 (Tielt)
Villa ingewerkt in opgehoogd terrein, gebouwd in 1968 naar ontwerp (1967) van architect Dan Grootaert (Gent). Sokkelvormende onderbouw waarboven twee bouwlagen onder platte bedaking, met ver terugwijkende bovenste verdieping.