Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 89600 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Abeelestraat (Wielsbeke)
Vlasfabriek, bestaand uit een kunstmatige warmwaterroterij met zwingelarij, volgens kadaster opgetrokken in 1936 in opdracht van landbouwer Cyrille Boone.


ID: 89449 | Bouwkundig element

Klooster Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën

Baron van der Bruggenlaan 19-23 (Wielsbeke)
Voormalig klooster Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën, opgericht in 1893 door baron Maurice van der Bruggen met school en hospitium voor wezen en bejaarden. Neogotisch kloostergebouw van vier/vijf traveeën en twee bouwlagen in rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Eenlagig restant van de achteraanbouw van het hospitium ten noorden. Ten westen schoolgebouwen van na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 89545 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Bavikhoofsestraat (Wielsbeke)
Vlasfabriek volgens kadaster in 1947 opgericht voor de Vennootschap van personen met Beperkte Aansprakelijkheid "De brabandere – Debosschere" uit Ooigem, in 1963 door zelfde vennootschap aan zuidoostelijke zijde uitgebreid.


ID: 89543 | Bouwkundig element

Burgerhuizen met vlasschuren en loodsen

Bavikhoofsestraat 63-65 (Wielsbeke)
Samenstel van twee burgerhuizen met naast- en achtergelegen vlasschuren en loodsen. 19de-eeuwse kern, zie bouw woonhuis circa 1871 door vlashandelaar Edouard Landuyt – D'haene. In 1906 wordt het huis door dezelfde eigenaar gedeeltelijk herbouwd. Een oostelijke uitbreiding uit 1890 maakt in 1924 plaats voor de naastgelegen vlasschuur.


ID: 89547 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Beukenlaan (Wielsbeke)
Roodbakstenen kapel in grasperkje, gesitueerd in een bocht in het oostelijke deel van de Beukenlaan. Lage pijlerkapel op verbrede basis, onder zadeldakje met bekronend ijzeren kruis. Centraal een rondboogvormige nis met hekwerk waarachter beeld van Onze-Lieve-Vrouw. Tegen de voet aangebrachte marmeren plaat met inscriptie "O.L.V. BESCHERMT/ DE BEUKENLAAN/ 1984".


ID: 89607 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Caignaardstraat 11 (Wielsbeke)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, met boerenhuis uit het interbellum. In geschiedenis opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw, zie voorkomen van een woonhuis op kaarten in een renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642). Op de kaarten bij het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763) wordt het boerenhuis afgebeeld haaks op de straat georiënteerd en met een poel of restant van een walgracht aan de oostzijde.


ID: 89549 | Bouwkundig element

Openluchtaltaar

Eekhoutstraat (Wielsbeke)
Openluchtaltaar, vermoedelijk opgetrokken circa 1975, naar ontwerp van architect Lauweryns uit Oostende. Altaar op rechthoekige sokkel bekleed met keiplaten. Bakstenen pijlers dragen een betonnen tablet waarop rechts een dito kruis.


ID: 89456 | Bouwkundig element

Roterij Coussens

Grote Molstenstraat (Wielsbeke)
Roterij Coussens, vlasverwerkingsbedrijf opgetrokken na de Tweede Wereldoorlog. Roterij of vlasfabriek waarvan het westelijke deel in betonbouw met zes rootbakken, afgesloten met ijzeren schuifdeuren. Bakstenen fabrieksschoorsteen met stookplaats aan de noordzijde. Oostelijk deel (opslagplaats, zwingelarij) in rode baksteenbouw met betonnen draagstructuur (skeletbouw?), schuifpoort aan de zuidzijde. Ten zuiden daarvan een schuurtje met aanpalende aparte rootbak.


ID: 89457 | Bouwkundig element

Roterij Beernaert

Grote Molstenstraat (Wielsbeke)
Roterij Beernaert, vlasverwerkingsbedrijf opgetrokken in 1939. In 1939 registreert het kadaster de bouw van een "kunstmatige stoomroterij en zwingelarij" in opdracht van Camiel Beernaert.


ID: 89459 | Bouwkundig element

Missiekruis

Heirweg (Wielsbeke)
Missiekruis, oorspronkelijk opgericht op de "Kokeldries" in 1899 tijdens de derde missie van broeders redemptoristen te Wielsbeke, ter hernieuwing van het geloofsleven en de godsvrucht. Vernieuwd in 1944. Het huidige kruis dateert uit 1976.