Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 89468 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lindestraat 8 (Wielsbeke)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een semi-verhard erf, in site minstens opklimmend tot het midden van de 17de eeuw. Eertijds met rechtstreekse toegang via de Lindestraat, thans slechts toegankelijk via de toegang tot het privédomein van nummer 6.


ID: 89626 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Loverstraat (Wielsbeke)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, volgens literatuur opgetrokken circa 1950 door Jules Fack. Ter vervanging van een oudere kapel die volgens kadaster in 1874 gebouwd werd door Amélie Lecluyse uit Sint-Baafs-Vijve. Vermelding op mutatieschets: "Tooverhoek".


ID: 89628 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Loverstraat 146 (Wielsbeke)
Hoeve bestaande uit naoorlogse hoevegebouwen waarachter een oud boerenhuis omgevormd tot landgebouw, opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen op het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). Het huidige bouwvolume wordt reeds identiek afgebeeld op het primitief plan (circa 1830), de hoeve werd door de eigenaar, landbouwer Joannes Guillemin uit Sint-Baafs-Vijve, verpacht. Rond 1881 wordt ten oosten van het woonhuis een nieuw stalletje opgetrokken.


ID: 89625 | Bouwkundig element

Dorpswoning met restant van warmwaterroterij

Loverstraat 93 (Wielsbeke)
Eenlaagswoning met restant van warmwaterroterij. Volgens kadaster wordt in 1898 door handelaar Alfons Blondeel uit Waregem een bestaand huis afgebroken om aan de straatzijde van het perceel een nieuw woonhuis op te trekken. In 1931 wordt door vlashandelaar Alfons Carlier achter een oudere vlaszwingelarij (verdwenen) een "kunstmatige roterij" gebouwd.


ID: 89469 | Bouwkundig element

Sint-Laurentiuskerk

Markt (Wielsbeke)
Modern-gotische parochiekerk, gebouwd in 1952-1955 naar ontwerp van architect Jozef De Meyere. Georiënteerde kerk, gelegen in het nieuwe naoorlogse dorpscentrum van Wielsbeke.


ID: 89470 | Bouwkundig element

Beeld De Vlasser

Markt (Wielsbeke)
Beeld "De Vlasser", geplaatst aan de westzijde van de kerk, naar ontwerp van Roland Debucquoy en ingehuldigd op 23 april 1988. Kunststof beeld dat een vlasboer uitbeeldt die een vlaskapel opstelt om te drogen. Geplaatst op bakstenen sokkel met natuurstenen dekplaat.


ID: 89630 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

Moerdijkstraat (Wielsbeke)
Volgens literatuur gebouwd circa 1790 en herbouwd na een aanrijding circa 1950. Aan straatzijde van de stal aangebouwde roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok haaks op Moerdijkstraat, mechanische pannen).


ID: 89631 | Bouwkundig element

Hoeve

Moerdijkstraat 18 (Wielsbeke)
Hoevetje, bestaande uit parallelle hoevegebouwen, gelegen ten noorden van de weg aan de Kasteelbeek, die de grens vormt met Oostrozebeke.


ID: 89472 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Molenstraat (Wielsbeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, opgericht in 1961 ter gelegenheid van het gouden jubileum van de Wielsbeekse Boerinnenbond (KVLV). Hoge pijlerkapel gelegen in een driehoekig perkje, opgetrokken in rode baksteenbouw onder zadeldakje met houten dakstoel, gedekt in grijze natuurleien.


ID: 89479 | Bouwkundig element

Vlasbedrijf

Molenstraat 104-106 (Wielsbeke)
Voormalig vlasbedrijf, bestaande uit naoorlogse woning met restant van een ouder woonhuis met gecementeerde gevel, aangeduid op het primitief kadaster, en achtergelegen naoorlogse vlasloods.