Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12725 resultaten


ID: 87027 | Bouwkundig element

Onderpastorieën

Jules Van Ooststraat 16-18 (Tielt)
Voormalige onderpastorieën, samenstel van twee sobere neoclassicistische burgerhuizen met ommuurde voortuintjes. Breedhuizen van twee bouwlagen en telkens vier traveeën in spiegelschema onder zadeldaken, nummer 18 met bijbouw van twee traveeën onder lessenaarsdak. Beide woningen met lijstgevel onder geprofileerde houten kroonlijst, waarin segmentboogvormige muuropeningen met natuurstenen onderdorpels; grotendeels nieuw schrijnwerk (kunststof), bewaarde houten deuren met tweeledig bovenlicht. Achtergevel met bewaarde 19de-eeuwse afwerking: beraping en bepleisterde vensteromlijstingen.


ID: 87029 | Bouwkundig element

Klooster, kapel en meisjesschool

Jules Van Ooststraat 43 (Tielt)
Klooster, kapel en voormalige meisjesschool van de Zusters van het Geloof. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak. Gepleisterde lijstgevel met voegwerkimitatie, nieuwe natuurstenen plint. Haaks op het kloostervolume aangebouwd aan noordzijde, een bakstenen kapel. Grijze natuurstenen gedenkplaat voor zouaaf missionaris Jules Van Ooste aan de zijde van de Molenweg.


ID: 87031 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Jules Van Ooststraat 55 (Tielt)
Eenlagige 19de-eeuwse dorpswoning met 20ste-eeuwse sierbepleistering. Opgetrokken volgens kadaster in 1881. In 1914 vergroot aan de zuidzijde met een achtergelegen bijgebouw. Verankerd bakstenen volume van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak. Lijstgevel in 20ste-eeuwse siercementering. Getoogde muuropeningen, vernieuwde lijstgoot, vernieuwd schrijnwerk. Nieuw ingebrachte garage aan de linkerkant.


ID: 86701 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Kalverstraat 5 (Tielt)
Werkmanshuisje opgetrokken circa het begin van de 20ste eeuw. Enkelhuis van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Gecementeerde en geschilderde lijstgevel voorzien van schijnvoegen (plint) en imitatiebanden, afgelijnd door boogfries. Getoogde muuropeningen, onder meer kleine zoldervenstertjes, waarvan een blind. Bewaard geschilderd houtwerk, onder meer rolluikkast van venster op begane grond. Deur met getoogd bovenlicht. Natuurstenen trede.


ID: 87107 | Bouwkundig element

Heilige Geestkapel

Kanegem-Dorp (Tielt)
Heilige Geestkapel van circa 1900, vermoedelijk naar ontwerp van architect Frans Vanden Heuvel. De kapel is tegen de oostzijde van de congregatiezaal/patronagezaal en sluit aan bij het ensemble kerk - pastorie - congregatiezaal - onderpastorie. Rode bakstenen neogotische dorpskapel onder zadeldak met aandaken.


ID: 87105 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Kanegem-Dorp 1 (Tielt)
Sint-Bavokerk, neobarokke parochiekerk gebouwd in 1897-1910 naar ontwerp van architecten Eugène Coopman uit Brugge en Frans Vanden Heuvel uit Nevele, ter vervanging van een classicistische kerk uit 1779, op de plaats van een oudere kerk. Georiënteerde kerk zonder kerkhof, ten westen van het dorpsplein en ten oosten van het voormalige gemeentehuis. Materiaalgebruik typisch voor neogotiek/ neobarok: rode baksteenbouw met Euvillesteen voor onder meer omlijstingen deur- en vensteropeningen, frontons, pilasters, lijstwerk, ornamenten, torenhelm.


ID: 87114 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met herberg

Kanegem-Dorp 16-18 (Tielt)
Voormalige brouwerswoning met herberg, waarvan nummer 16 heden in gebruik als bakkerij, gelegen aan noordzijde van het dorpsplein en op de hoek van Kanegem-Dorp met Keizerstraat. Huidige volumes dateren grotendeels uit circa 1880, maar in kern mogelijk opklimmend tot het begin van de 17de eeuw. Breedhuis (nummer 18) van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Tuin aan achterzijde afgesloten met fraai ijzeren hekwerk. Bakkerij (nummer 16) met gelijkaardige bepleistering en geriemde vensteromlijstingen, houten gootlijst, gecementeerde oostgevel, naoorlogse winkelpui in breuksteen met afgeschuinde hoektravee.


ID: 87115 | Bouwkundig element

Cichoreidrogerij Zutters ast

Kanegem-Dorp 20 (Tielt)
Cichoreidrogerij, gelegen in de tuin achter dorpswoning nummer 20. Relict van de Kanegemse cichoreiteelt, die een late bloei kent tijdens het einde van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 87032 | Bouwkundig element

Notelaerenhoeve

Kanegemstraat 105 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een begraasd erf met losse verharding. Begin-20ste-eeuwse hoeve met een schuurvolume dat gedeeltelijk opklimt tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Aan de noordzijde van het erf een boerenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën in donkerrode baksteen onder leien mansardedak. Bakstenen landgebouwen met behouden bakstenen stoepjes. Aan de westzijde van het erf staat een stal onder zadeldak. Ten zuiden een langwerpige schuur/stal onder overkragend zadeldak. Bewaard houtwerk, waaronder halve staldeurtjes en schuifpoort met klinket. Ten zuiden is een overdekte mestvaalt aangebouwd. Klein stalletje aan de zuidwestzijde van het erf.


ID: 87119 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kanegemstraat 155 (Tielt)
Hoeve met losstaande gebouwen, waarvan boerenhuis teruggaat tot het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw, zie voor het eerst voorkomend op het primitief kadasterplan (circa 1830). Gelegen aan noordzijde van de huidige Kanegemstraat, bereikbaar langsheen het oudere tracé dat ten noorden van de hoeve loopt.