Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12725 resultaten


ID: 87124 | Bouwkundig element

Huis Braekevelt

Kanegemstraat 175 (Tielt)
Huis Braekevelt. Vrijstaand woonhuis met cottage-invloeden, en voormalig atelier van timmerman-schrijnwerker Karel Braekevelt, opgetrokken in 1908. Combinatie van lijst- en puntgevel in rode baksteen getypeerd door gele baksteen banden en sierankers, natuurstenen plint, houten geprofileerde kroonlijst op voluutvormige modillons. Ten zuiden een eenlagig bijgebouw, voormalige schrijnwerkerij, teruggaand op een ouder woonhuis.


ID: 87127 | Bouwkundig element

Melkerij

Kanegemstraat 191 (Tielt)
Vrijstaande melkerij, volgens het kadaster opgericht in 1906. Melkerijgebouw in donkerrode verankerde baksteenbouw onder zadeldak. Trapgevel met overhoekse toppilaster. Afwisselend gebruik van rode en gele baksteen.


ID: 87212 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kapelleweg 17 (Tielt)
Gerenoveerde hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen. Geschiedenis van de hoeve klimt op tot de tweede helft van de 18de eeuw, op de Ferrariskaart (1770-1778) worden twee parallelle volumes afgebeeld. Verankerde bakstenen hoevegebouwen rondom een erf met weide en boomgaard. Boerenhuis van zes traveeën met twee nieuwe poorttraveeën aan de westzijde, onder zadeldak.


ID: 87213 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Kapelleweg 19-20 (Tielt)
Samenstel van twee landarbeiderswoningen met achtergelegen stalletje, opgetrokken in 1901 op een stukje bos in opdracht van landeigenaar Eduard Schatsaert uit Gent. Eenlagige baksteenbouw van tweemaal drie traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen. Afgescheiden van de weg, respectievelijk door betonnen paaltjes met buisleuning en door een haag.


ID: 87214 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kapelleweg 25 (Tielt)
Historische hoeve, bestaande uit losstaande bestanddelen, langsheen een begraasd erf met centrale notelaar en losse verharding.


ID: 87209 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Kapelleweg 5 (Tielt)
Neoclassicistische burgerwoning in tuin, opgetrokken in 1909. Vrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. Rode bakstenen gevel geritmeerd door dieper gelegen muurvelden tussen vooruitspringende penanten. Gebruik van witte baksteen voor accentuering. Natuurstenen onderdorpels. Haakse eenlagige achteraanbouw.


ID: 87035 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Karmstraat 50 (Tielt)
Eenlaags woonhuis opgericht in 1908. Hoog eenlagig dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak.


ID: 87129 | Bouwkundig element

Hof van Hames

Kasteelhoevestraat 3 (Tielt)
Restant van het Hof van Hames, Kasteelhof van Hames of 't Gravekasteel, een voormalige omwalde historische kasteelhoeve. In 2001 werd het 17de-eeuwse poortgebouw, het woonhuis en een oud stalvolume afgebroken. De toen resterende gebouwen, namelijk een stal- en schuurvleugel met wagenhuis op L-vormige plattegrond, dateerden naar verluidt uit 1910.


ID: 86713 | Bouwkundig element

White House

Kasteelstraat 120 (Tielt)
Half vrijstaand neoclassicistisch herenhuis zogenaamd "WHITE HOUSE", samen met een stoomzeepziederij en een klein bijgebouw opgetrokken in 1911 in opdracht van de Tieltse handelaars en broers Emiel en Mamert Dumont. Hun zaak is vanaf 1913 gekend als "Dumont Frères", later zogenaamd "Oliefabrieken Dumont en Zoon".


ID: 86714 | Bouwkundig element

Villa en katoenweverij

Kasteelstraat 127 (Tielt)
Villa en voormalige katoenweverij gebouwd in 1905-1906 in opdracht van de Dentergemse fabrikant Auguste Vanden Heede. Vrijstaand herenhuis, gelegen op opgehoogd terrein met diepe aangelegde voortuin, afgezet met boord in breuksteen. Voorliggend terras toegankelijk via natuurstenen steektrap, beide voorzien van smeedijzeren leuning. Heden volledig roodgeschilderde baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen met verhoogde begane grond onder hoog mansardedak. Nieuwe deur waarboven balkon met natuurstenen voetstuk op consoles en ijzeren leuning. Aan oostzijde, achteruitspringende annex met puntgevel en uitkragende onderbouw opengewerkt door drieledige vensterpartij.