Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12725 resultaten


ID: 86779 | Bouwkundig element

Huis Notteboom

Markt 35 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect Jules Vercoutere uit Izegem. Herenhuis van twee bouwlagen met half ondergrondse kelderverdieping onder mansardedak, voorzien van een kroonlijst met opengewerkte attiek met witstenen balusterborstwering. Risalietgevel met parement van kalkzandsteen op hoge natuurstenen sokkel onder doorlopende dorpel.


ID: 86780 | Bouwkundig element

Cirque Central

Markt 38 (Tielt)
Cirque Central, eclectisch pand gebouwd in 1913. Breedhuis van twee bouwlagen onder mansardedak.


ID: 87139 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meersstraat 2 (Tielt)
Hoeve gelegen op de grens met Ruiselede en bestaande uit losstaande bestanddelen, waarvan de geschiedenis op zijn minst teruggaat tot de 18de eeuw. De latere stal/ schuur aan zuidoostzijde gaat terug tot vóór 1830, zie primitief kadasterplan. Het boerenhuis wordt in 1841 vergroot aan zuidzijde, om in 1905 gedeeltelijk afgebroken en opgedeeld te worden in twee aparte woningen. Vermoedelijk nog in het begin van de 20ste eeuw wordt een nieuwe stalvleugel tegen de stal/ schuur aangebouwd.


ID: 86782 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meulebeeksesteenweg 11A (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Dieper gelegen, haaks op de straat ingeplant eenlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak. Ten zuiden, grote haakse bakstenen schuurstalvleugel,


ID: 87140 | Bouwkundig element

Mevrouwmolen met molenaarswoning

Mevrouwmolenstraat 2 (Tielt)
De Mevrouwmolen of Vrouwenmolen met bijhorend molenaarshuis en bijgebouwen is een molensite, bestaande uit losstaande hoevegebouwen en een molen rondom een erf. De molen is een stenen korenwindmolen (tot 1950 ook oliemolen) van het type bovenkruier.


ID: 87143 | Bouwkundig element

Hoeve

Nagelstraat 25 (Tielt)
Hoeve, in geschiedenis minstens teruggaand tot het midden van de 18de eeuw. Nieuw woonhuis gebouwd aan westzijde.


ID: 87147 | Bouwkundig element

Vrijstaande arbeiderswoning met atelier

Nagelstraat 40 (Tielt)
Vrijstaande arbeiderswoning met atelier uit het begin van de 20ste eeuw. Een bestaand haaks volume wordt afgebroken, volgens kadaster wordt in 1910 langs straatzijde een nieuw woonhuis met achterhuis opgetrokken. 


ID: 87148 | Bouwkundig element

Stal met wagenhuis

Nagelstraat 54 (Tielt)
Bewaarde stal uit begin 20ste eeuw op een historische hoevesite waarvan het boerenhuis in kern mogelijk terugging tot de 16de eeuw.


ID: 87152 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Neringenstraat 22 (Tielt)
Burgerhuis met cottage-invloeden. Samen met (verdwenen) aannemersatelier volgens kadaster opgetrokken in 1911 in opdracht van Alberic Braeckeveldt en familie. Recentelijk is een nieuwe garage bijgebouwd aan zuidzijde, geschilderd in opvallend felgroene kleur, fraai contrasterend met het burgerhuisvolume. Het gebouw zelf blijft quasi ongewijzigd sedert 1911.


ID: 87154 | Bouwkundig element

Groot Goet ten Broucken

Neringenstraat 39 (Tielt)
Hoeve "Groot Goet ten Broucken", ook "Kerkegoet" genoemd. Historische omwalde hoeve met 18de-eeuws woonhuis met oudere kern, als centrum van de Kanegemse Sint-Baafsheerlijkheid teruggaand tot de 10de eeuw. Hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen rondom een begraasd erf met centrale poel en met boomgaard aan zuidzijde, het geheel wordt rondom omsloten door een hoefijzervormige omwalling. Aan oostzijde van het erf staat een éénlaags boerenhuis in witgekalkte verankerde baksteenbouw, van tien traveeën onder overkragend zadeldak, aan oostzijde gedragen door houten kardoezen. Woonhuis vermoedelijk grotendeels daterend uit 1761, maar met oudere kern. Aan zuidzijde van het erf staat een lange lage stalvleugel met oostelijk wagenhuisgedeelte, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.