Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12725 resultaten


ID: 86752 | Bouwkundig element

Sint-Godelieveschool

Krommewalstraat 1 (Tielt)
Hoofdgebouw van de voormalige Sint-Godelieveschool, heden "Regionaal Dienstencentrum Zonnewende - v.z.w. Familiezorg West-Vlaanderen". Mengeling van neoclassicistische en traditionele stijl met aan de zuidzijde voormalige speelplaats. Baksteenbouw van elf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd schilddak.


ID: 86757 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Historische stadshoeve met tuin

Krommewalstraat 22 (Tielt)
Historische stadshoeve met tuin minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, bakhuis aan westzijde en bijgebouwen ten zuidoosten van het erf


ID: 86753 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch winkelpand

Krommewalstraat 4 (Tielt)
Neoclassicistisch winkelpand gebouwd volgens kadaster in 1905 op de plaats van een ouder pand in opdracht van schoenmaker Stanislas De Preitere uit Tielt.


ID: 86754 | Bouwkundig element

Café Oud Thielt met feest- en filmzaal

Krommewalstraat 6 (Tielt)
Voormalig café "Oud Thielt" met feest- en filmzaal. Pittoresk pand met middeleeuwse kern verbouwd in 1912 met een gevel in een fantasievolle historiserende mengeling van traditionele stijlen. Heden nog steeds opvallende straatgevel gemarkeerd door drie topgevels: links, trapgevel onder haaks zadeldak, centrale puntgevel op gestrekte uiteinden en rechterpuntgevel; beide puntgevels met overkragende overstek en aansluitend op zadeldak. Gebruik van witsteen voor gebeitelde kopjes in top of verwerkt in ontlastingsbogen en voor gevelcartouches met gebeitelde opschriften. Links, verbouwde poortingang met brede korfboogtoegang. Erboven, decoratief nisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Recentere verdiepte cafétoegang. Haakse bakstenen achterbouw van feestzaal.


ID: 86758 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van negen arbeiderswoningen

Kroonstraat 1-17 (Tielt)
Eenheidsbebouwing van negen arbeidershuisjes, opgetrokken volgens kadaster in de jaren 1909-1911; opdrachtgever is weduwe Hendrik De Bruyne-Werniers en kinderen uit Tielt. Eenlaagsbebouwing van telkens twee traveeën onder mansardedak, per drie huizen met verspringende kroonlijst en nok.


ID: 87041 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Leen te Ludiekstraat (Tielt)
Pijlerkapel in rode baksteen onder zadeldakje in zwarte geglazuurde mechanische pannen.


ID: 87218 | Bouwkundig element

Wegkruis

Maaistraat (Tielt)
Wegkruis, gelegen tegenover de erfoprit van hoeve nummer 31. Houten kruis met beeld van de gekruisigde Christus, afgedekt door een overkragend zadeldakje. Banderol met opschrift: "INRI".


ID: 86765 | Bouwkundig element

Hoeve

Marialoopsesteenweg 18, 18A (Tielt)
Historische hoeve, naar verluidt voormalige hengstenkwekerij, minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Hoeve met losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak omheen erf met bewaard poelrestant aan de straatzijde. Ten zuiden van het erf, woonhuis van anderhalve bouwlaag met half ondergrondse kelderverdieping. Ten westen van het erf, grote schuurvleugel onder zadeldak met overstek op houten consoles. Dwarsschuur met dubbele doorrit en asemgaten. Aan noordzijde, parallel met het woonhuis, stal met geïncorporeerd wagenhuis met dubbele korfboogdoorrit. Ten noordoosten van het erf, recentere aanbouwen en vervallen bakhuisje met ovenhokje. Ten zuidoosten, nieuwe paardenstal.


ID: 86771 | Bouwkundig element

De Beiaard

Markt 12 (Tielt)
Ingesloten hoekpand in traditionele stijl, gelegen in de noordoostelijke hoek van de Markt, aan oostzijde palend aan het stadhuis. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.


ID: 86774 | Bouwkundig element

Laatclassicistische  burgerhuizen Het Witte Paard en Belle et Beau

Markt 20-21 (Tielt)
Laatclassicistische panden met invloed van empirestijl (nummer 21). Deze huizen vormen oorspronkelijk één bouwblok samen met nummer 19. Op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786 en op het primitief kadasterplan (circa 1830) staan twee smalle volumes (nummers 19 en 20) weergegeven, een breder hoekpand (nummer 21) en een klein volume langs de Sint-Janstraat. In de tweede helft van de 19de eeuw zouden de huizen eigendom geweest zijn van brouwerij Loosveldt in de Ieperstraat.