Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

217 resultaten


ID: 307190 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Kardinaal Mercierlaan 25 (Leuven)
Het burgerhuis werd opgetrokken naar een bouwaanvraag uit 1936, volgens een ontwerp van de architect Théo Vanderstraeten. De opdrachtgever was Frans Loonbeeck. Een derde bouwlaag die in 1936 toch niet werd gebouwd, werd uiteindelijk in 1949 toegevoegd in opdracht van Claire Hauptmann naar een ontwerp van de architect R. De Plaen. Ondanks de verschillende bouwfasen, vormt de woning wel een homogeen modernistisch ontwerp.


ID: 307191 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Kardinaal Mercierlaan 27 (Leuven)
Het modernistische burgerhuis werd opgetrokken naar een bouwaanvraag uit 1935 volgens een ontwerp van de architect Paul Van Dormael. De bouwheer was Henri Jaubin. Jaubin vroeg Van Dormael een jaar later ook het ontwerp voor het buurpand nummer 29 te tekenen. Beide woningen behoren tot de vroege modernistische ontwerpen van architect Paul Van Dormael.


ID: 307192 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Kardinaal Mercierlaan 29 (Leuven)
Het modernistische burgerhuis werd opgetrokken volgens een bouwaanvraag uit 1936 naar een ontwerp van de architect Paul Van Dormael. De opdrachtgever was Henri Jaubin, die een jaar eerder het buurpand nummer 27 door dezelfde architect liet ontwerpen. Beide woningen behoren tot de vroege modernistische ontwerpen van architect Paul Van Dormael.


ID: 305601 | Bouwkundig element

Herenwoning in neorococo

Kardinaal Mercierlaan 45 (Leuven)
De opvallende herenwoning in neorococo werd gebouwd naar een ontwerp van architect Theo Vanderstraeten in 1937. De woning werd opgetrokken in opdracht van Guillaume Merckx. Vanderstraeten opteerde voor deze woning voor een opvallende historiserende neorococovormentaal in een weinig streekeigen materiaalgebruik. De uitwerking van de gevel refereert naar het model van het 18de-eeuwse Parijse hotel.


ID: 305605 | Bouwkundig element

Architectenwoning Theo Van Dormael

Kardinaal Mercierlaan 81 (Leuven)
Het eigen woonhuis van de architect Theo Van Dormael bevindt zich in de Kardinaal Mercierlaan te Heverlee. Hij ontwierp deze villa in 1929, op een moment dat hij reeds samenwerkte met zijn zoon Paul Van Dormael, eveneens architect.


ID: 305606 | Bouwkundig element

Villa in neotraditionele stijl

Kardinaal Mercierlaan 82 (Leuven)
De villa werd samen met de tuinafsluiting in 1947 opgetrokken volgens een bouwaanvraag van 1946 naar een ontwerp van architect Jean Maloens. De opdracht tot het bouwen van deze villa in neotraditionele stijl werd gegeven door professor Charles Jungers, met grote waarschijnlijkheid verbonden aan de Leuvense universiteit.


ID: 305607 | Bouwkundig element

Villa in regionalistische stijl

Kardinaal Mercierlaan 91 (Leuven)
Deze villa in regionalistische stijl werd opgetrokken volgens een bouwaanvraag uit 1955, naar een ontwerp van de architect Charles Defalque. De opdrachtgever was René Wieërs. Defalque (1904-1974), een architect uit Waals-Brabant, was actief in Vlaanderen en Brussel, waaronder ook in het Leuvense. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een vereenvoudigd modernisme en art deco. De villa in de Kardinaal Mercierlaan is meer neotraditioneel van stijl.


ID: 305608 | Bouwkundig element

Villa in regionalistische stijl

Kardinaal Mercierlaan 93 (Leuven)
De villa werd opgetrokken in regionalistische stijl volgens een bouwaanvraag uit 1955, naar het ontwerp van de Limburgse architect Abdon Petermans. De opdrachtgever was Frans Van Marsenille.


ID: 305609 | Bouwkundig element

Villa in regionalistische stijl

Kardinaal Mercierlaan 97 (Leuven)
De villa in regionalistische stijl werd opgetrokken in 1956 en gebouwd in opdracht van Arthur Libens (1918-2001) uit Sint-Truiden. Het ontwerp voor de woning werd aangeleverd door architect Paul Van Dormael. In deze villa is het teruggrijpen naar een historiserend model van de regionalistische villa te herkennen. Het model van een landelijke hoeve werd hier in een stedelijke context aangewend.


ID: 307182 | Bouwkundig element

Geel huis en bijgebouw

Kasteelpark Arenberg 11-12 (Leuven)
Het Geel huis werd gebouwd in 1775-1778 door de Parijse architect Philippe Sandrié de Morcourt in opdracht van de hertog Marie Raymond Van Arenberg. Het classicistische tuinpaviljoen vormt het hart van de 18de-eeuwse Engelse landschapstuin van het kasteel van Arenberg. Door de verheven ligging op een heuveltje heeft het ook een beeldbepalend karakter. Ten westen bevindt zich een bijgebouw, via een tunnel door de heuvel verbonden met een dienstingang in het souterrain van het Geel Huis.