Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

730 resultaten


ID: 300180 | Landschappelijk element

Kapelboom

Groenstraat, Heerbaan, Hollestraat (Kortenaken)
Op de hoek van de Heerbaan, Hollestraat en Groenstraat in Kortenaken staat een opgaande lindeboom aangeplant bij de Sint-Rochuskapel.


ID: 300185 | Landschappelijk element

Haagbeuk en eik als kapelbomen

Hoogemeyer (Kortenaken)
Bij de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Roosen, gelegen langs de Kattebeek, staan drie imposante bomen: twee haagbeuken en een eik.


ID: 133472 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Klipgaardestraat (Kortenaken)
Langs een onverharde veldweg, die vertrekt aan de Klipgaardestraat tegenover nummer 17 in Waanrode, is een meidoornhaag aangeplant met een indrukwekkende lengte van bijna 900 m. Deze haag begrenst de landbouwpercelen van de iets lager gelegen weg. De haag is voor het eerst zichtbaar op de militaire topografische kaart van 1930-1931 en werd ondertussen mogelijk al (meermaals) vervangen.


ID: 133471 | Landschappelijk element

Eik en linde als welkomstboom

Klipgaardestraat 17 (Kortenaken)
Voor de voormalige ingang van een hoeve staan nog twee welkomstbomen. Een zomereik met een omtrek van 303 cm en een linde met een omtrek van 210 cm. De hoeve is voor het eerst zichtbaar op de militaire topografische kaart uit 1931. Aanvankelijk lag de toegang tot het erf tussen deze twee bomen. Deze toegang is ondertussen dichtgemetseld. Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven tussen 1928-1950, schaal 1:20.000.


ID: 133473 | Landschappelijk element

Mispel in tuin bij burgerhuis

Overstraat 8 (Kortenaken)
In de voortuin van een burgerhuis, daterend uit 1931, staat een natuurlijk uitgegroeide mispel.


ID: 307737 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Zwarte Pannenhof met opgaande grauwe abelen

Markebekestraat 51 (Kortrijk)
De private toegangsdreef tot de historische hoeve Zwarte Pannenhof is bekend sinds de 18de eeuw en bestaat uit opgaande bomenrijen van grauwe abeel.


ID: 215912 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa met tuin van Russell Page

Wolvendreef 28 (Kortrijk)
Villa in grote tuin gelegen, volgens het kadaster in 1951 gebouwd door familie Depoortere. De villa in landelijke stijl is ontworpen door de Kortrijkse architect Jacques Viérin. De tuin is in 1952-1953 aangelegd naar een ontwerp dat afgeleid is van een schetsontwerp met de handtekening van de Britse tuinontwerper en landschapsarchitect Russell Page. In de loop van de jaren 1960 zijn aanpassingen doorgevoerd naar een ontwerp van de Belgische landschapsarchitect Jacques Wirtz (°1924).


ID: 301913 | Landschappelijk element

Twee welkomstbomen van op stamgezette taxussen

Bazel (Kruibeke)
Twee op stam gezette taxussen staan als welkomstboom bij de inkom van het erf van Hoeve Groenhof. Alle zijtakken op de stam zijn tot onder de kruinaanzet geschoren, de stammen zijn al het ware van een mantel voorzien. Op de stam van de linker taxusboom is een boomkapel opgehangen. Twee opgaande beuken zijn bijkomend aan de straatzijde van de welkomstbomen van taxus aangeplant.


ID: 301914 | Landschappelijk element

Twee welkomstbomen van opgaande beuken

Bazel (Kruibeke)
Twee opgaande beuken zijn in de wegberm als welkomstboom toegevoegd aan de twee op stam gezette welkomstbomen van taxus bij de inkom van het erf van Hoeve Groenhof.


ID: 302956 | Landschappelijk element

Kasteeldreef met dubbele rij opgaande beuken

Kruishoutem (Kruisem)
De kasteeldreef die de kasteelsite verbindt met de kerk is reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris (circa 1775) weergegeven. Van het dorp en de kerk van Lozer was toen nog geen sprake. De huidige dreef bestaat uit vier bomenrijen van opgaande beuken, telkens twee rijen links en rechts van de onverharde toegangsweg. De spantafstand in de rijen is circa 11 meter. De plantafstand tussen de bomenrijen links en recht is 4 meter, de bomen zijn er geschrankt aangeplant. De twee middelste rijen langs de toegangsweg staan op 9 meter uit elkaar.