Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

167 resultaten


ID: 24320 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Lindenhof met erfbeplanting

Kleine Moorsleedsestraat 12 (Ledegem)
Losse bakstenen bestanddelen volgens jaarstenen daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het tweede kwart van de 20ste eeuw, rondom een deels gebetonneerd erf. Erftoegang ten noordoosten via gietijzeren hek, beschaduwd door drie majestueuze knotlinden met rechts Mariakapelletje.


ID: 305513 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel en park de Bunswyck

Tiensesteenweg 343 (Leuven)
19de-eeuws neoclassicistisch landhuis met 18de-eeuwse kern, aansluitende bijgebouwen en een omringend park.


ID: 304288 | Landschappelijk element

Restant van het park Bodart

Veilingweg (Leuven)
Verwilderd restant van het oude park 'Bodart' met een ruime collectie parkbomen.


ID: 131433 | Landschappelijk element

Taxusrelict van verdwenen boerenerf

Dorpstraat 23 (Lierde)
Oude taxus bij de noordwestelijke hoek van een inmiddels verdwenen boerderij. De taxus heeft naar Vlaamse normen een zéér zware stamomtrek van 470 cm (gemeten op een hoogte van 20 cm boven het maaiveld, 1982). Dit is volgens BELTREES, de databank van de Belgische Dendrologische Vereniging, de dikste en vermoedelijk ook de oudste taxus van Vlaanderen. Het is nu niet meer zo duidelijk op het terrein, maar de taxus is hoogstwaarschijnlijk aangeplant als hoekboom en dit om een moeilijke en/of omstreden kadastrale situatie te fixeren.


ID: 131956 | Landschappelijk element

Taxus vlechtwerkhaag bij hoeve Den Stricht

Holderbeke 21 (Lierde)
De gewezen moestuin op het erf wordt aan de straatzijde afgesloten door een wintergroene geschoren taxushaag. Hierdoor ontstond in de moestuin een microklimaat, een gunstige situatie om vroege groenten te telen. Het is een grotendeels afgestorven vlechthaag van taxus met hier en daar nog een paar uitlopers. Vermoedelijk dateert de haag uit de bouwperiode van de gesloten hoeve (1820).


ID: 131622 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus

Kartuizerstraat 13 (Lierde)
In de tuin van Hoeve Melkhof, teruggaand op de kloosterhoeve van de kartuizerpriorij van Sint-Maartens-Bos, staat een imposante op stam gezette taxus met stamomtrek van 186 cm (2010) en een totale hoogte van bijna 10 m.


ID: 131024 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag van taxus

Lierenhoek 7 (Lierde)
De gewezen moestuin op het erf wordt aan de straatzijde afgesloten door een wintergroene geschoren taxushaag. Hierdoor ontstond in de moestuin een microklimaat, een gunstige situatie om vroege groenten te telen. Dergelijke dichte scheerhagen waren ook bedoeld om inkijken en indringing te voorkomen.


ID: 212507 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brouwerswoning met tuin

Brouwerijstraat 3 (Linkebeek)
Ruime burgerwoning in eclectische stijl van 1912 naar ontwerp van Architect Fr. ALBERT. De vroegste tuinaanleg aanleg is te situeren tussen 1893 en 1913, maar tijdens het interbellum zijn belangrijke aanpassingen uitgevoerd.


ID: 70129 | Landschappelijk element

Caesarsboom, eeuwenoude taxus

Weststraat (Lo-Reninge)
Aan de voet van de Westpoort te Lo, op de overgang tussen de Weststraat en de Hogebrugstraat, staat een eeuwenoude taxus (Taxus baccata), de zogenaamde Caesarsboom. De taxus is een historische boom die samen met de Westpoort de overgang tussen de omwalde (en vroeger ommuurde) vestingstad en het buitengebied markeert.


ID: 303080 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kloostertuin Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans

Binkomstraat, Dorpsstraat 18 (Lubbeek)
Kloostertuin aangelegd in landschappelijke stijl in 1905-1910, oorspronkelijk bijna 3 hectare, met vijver en grote Lourdesgrot. Bewaard bomenbestand in de kloostertuin en de tuin van de 'Villa Sainte-Rose', een woning van de aalmoezenier aan de Dorps­straat, die eveneens een kloostereigendom was.