167 resultaten
ID: 304150 | Landschappelijk element
Scherpenberg (Ronse)
Een laat 19de- tot vroeg-20ste eeuwse villatuin werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. Twee wintergroene taxusstruiken behoren nog tot het aangeplante assortiment uit die periode.
ID: 300537 | Landschappelijk element
Koning Albertstraat 160 (Roosdaal)
Twee beeldbepalende zuilvormige taxussen in de voortuin van de pastorie.
ID: 300999 | Landschappelijk element
Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Binnen de contouren van het driehoekige molenerf is er in een functionele indeling voorzien: een werkbare ruimte bij de molen en de schuur en een met wintergroene taxushaag afgesloten ruimte dienstig als moestuin en restruimtes in functie van het vee. Hoog bovenop de kouter werd deze wintergroene haag gezet als scherm en beschermde men alzo de vroege groenten tegen gure noord- en oostenwind.
ID: 42718 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Holsbeeksebaan 8-10 (Rotselaar)
Pastorie uit het eerste kwart van de 17de eeuw met poortgebouw en bijgebouw omgeven door pastorietuin van circa 1,5 hectare waarvan de helft omgracht; twee heuveltjes en interessante taxusarchitectuur getuigen van de voornaamste functie van deze tuin: meditatie en gebed; het goed is aan drie zijden omgeven door een hoge bakstenen muur.
ID: 14348 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Verbertstraat 23 (Schoten)
De pastorie uit 1806 werd in 1869 verbouwd en vergroot onder leiding van provinciaal architect Eugeen Gife. Omhaagde voortuin met monumentale beuk en grote achtertuin met een gevarieerd bomenbestand en sporen van de oorspronkelijke tuinpaden.
ID: 300531 | Landschappelijk element
Belseledorp (Sint-Niklaas)
Aan de oostzijde van de kerk, als toegang tot de calvarie, staan twee op stam gezette taxussen. Uit oude postkaarten kunnen we opmaken dat ze ooit als geschoren heester werden onderhouden. De toppen zijn kruinvormig uitgegroeid en nu wordt enkel nog de begroeiing op de stammen bijgeknipt of geschoren.
ID: 133367 | Landschappelijk element
Hoogstraat 151 (Sint-Pieters-Leeuw)
Aan de voordeur van de hoeve is de inkom geaccentueerd met twee paar geschoren snoeivormen. Zéér mooi gevormde topiary bestaande uit een paar kegelvormige taxussen van circa twee meter hoog en dichter bij de voordeur een paar buxussen van circa één meter hoog. Deze laatste zijn in twee etages geschoren, onderaan een brede kegel en boven een bolvorm.
ID: 303506 | Landschappelijk element
Sint-Martinusstraat 12 (Sint-Truiden)
Bedreigde pastorietuin uit de 19de eeuw met typische vegetatie.
ID: 303450 | Bouwkundig element
Stationsstraat 33 (Sint-Truiden)
Grote door muren en hekken omsloten verwilderde stadstuin, in twee fasen tot stand gekomen en horend bij een eclectisch herenhuis, gedateerd 1892. Begroeid tuinpaviljoen.
ID: 303097 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 4-8 (Tielt-Winge)
Eclectisch landhuis omgeven door park met molenvijver. Historisch kasteel ingrijpend verbouwd eind 19de en begin 20ste eeuw. Rond 1894 verbouwd door baron Lucien-M.-A. de Troostembergh (1838-1906), burgemeester van Houwaart. Bewaarde hoevevleugel in 1892 uitgebouwd tot koetshuis en oranjerie. Lang, smal perceel met serre. In 1907 verbouwing van het kasteel naar ontwerp van Theo Van Dormael in samenwerking met schilderdecorateur Oscar Algoet en beeldhouwersatelier Van Uytvanck. Circa 10 hectare 'lusthof' met dreven naar omgevende bossen en dorpskern; vroeg-landschappelijke aanleg rond de vijver aan noordzijde kasteel, strak geometrische aanleg aan zuidzijde met sporen van 'Franse' tuin naar ontwerp van Auguste Delvaux aangelegd in 1911-1914; oude en zeldzame bomen, recente aanplantingen van zeldzame boomsoorten.