Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

216 resultaten


ID: 306188 | Landschappelijk element

Opgaande linde als eeuwfeestboom

Kerkdreef (Lubbeek)
Naast de kerk in Linden staat een hoge, opgaande linde. Deze boom is geplant als eeuwfeestboom in 1930. Tijdens deze viering van de honderdste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid werden op verschillende plaatsen in het land eeuwfeestbomen geplant. Deze eeuwfeestboom is aangeplant door de oud-strijders van het dorp, in aanwezigheid van de schoolkinderen. De linde heeft een omtrek van 236 cm en een hoogte van 22 m.


ID: 131605 | Landschappelijk element

Opgaande eik als eeuwfeestboom

Etikhoveplein (Maarkedal)
Deze boom werd omstreeks het jaar 2000 geplant op de plaats waar een inmiddels verdwenen vrijheidsboom van 1930 heeft gestaan en destijds werd geplant naar aanleiding van 100 jaar België. De jonge boom kreeg bij de heraanleg van het Etikhove plein een voor de boom gereserveerde oppervlakte ter beschikking van 100 m².


ID: 306296 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herdenkingsmonument en opgaande bruine beuk als eeuwfeestboom

Pastoor Van Haechtplein (Meerhout)
Midden op het Pastoor Van Haechtplein staat een opgaande bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Deze boom is geplant tijdens het eeuwfeest van de Belgische onafhankelijkheid in 1930. Voor de boom staat een Boerenkrijgmonument van 1898.


ID: 130882 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als vrijheidsboom

Koning Albert I-Plein (Merelbeke)
Op het dorpsplein van Bottelare tegenover de parochiekerk Sint-Anna staat op het Koning Albert I-plein een mooi gevormde monumentale zomerlinde (Tilia platyphyllos). Het zou de vrijheidsboom zijn die na de onafhankelijkheid van België op 30 april 1831 werd geplant.


ID: 133382 | Landschappelijk element

Hoog geknotte linde als vrijheidsboom

Torrekensstraat 44 (Merelbeke)
In een voortuin van een in de jaren tachtig gebouwde woning staat een oude linde. Deze boom is vermoedelijk als vrijheidssymbool geplant in de vroegere dorpskom bij het voormalige gemeentehuis. Op de plaats van het vroeger gemeentehuis werd een verkaveling gerealiseerd en is de lindeboom vermoedelijk nog het enige relict van de 19de-eeuwse situatie.


ID: 305359 | Landschappelijk element

Australische honingboom geschonken door Nieuw-Zeelanders

Markt (Mesen)
De Australische honingboom ('Sophora microphylla cordyline australis') werd geschonken door de Nieuw-Zeelandse regering en bevolking op 25 april 2000.


ID: 306586 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Goethalsplaats (Meulebeke)
Midden op het Goethalsplein staat een opgaande linde (Tilia x europaea). Deze boom is geplant als vredesboom, ter herdenking aan de bevrijding na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 305812 | Landschappelijk element

Opgaande Amerikaanse eik als vredesboom

Markt (Moerbeke)
Op de Markt in Moerbeke staat een opgaande Amerikaanse eik. Deze boom is in het voorjaar van 1934 aangeplant als vredesboom. Twee vroegere pogingen om op deze plaats een vrijheidsboom te planten mislukten. De olm, geplant op 11 november 1919 als herinnering aan de wapenstilstand stierf af in 1931. In 1932 plantte men een rode beuk, maar ook die bleef maar 1 jaar overeind.


ID: 132588 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom op kerkhof

Dorp (Nazareth)
Aan het vroegere oorlogsmonument, nu Heilig Hartbeeld, staat een oude bruine beuk (Fagus sylvatica 'atropunicea’), aangeplant als vrijheidsboom bij de oprichting van het oorlogsmonument in 1920. De boom heeft een omtrek van 375 centimeter, een takvrije stam van 4,5 meter, en een kruinproject met straal 9 meter.


ID: 305805 | Landschappelijk element

Vier eiken als herdenkingsbomen van verbroedering

Kerkplein, Steenweg (Nazareth)
Op het plein voor de kerk van Eke staan vier eiken. Deze bomen zijn aangeplant tijdens de verbroederingsfeesten (verschillende jaartallen, o.a. in 1987). De bomen staan symbool voor de vier verbroederde dorpen (Vier–Dörfer–Partnerschaft, 1969); Eichen-Bruche (Duitsland), Eecke (Frankrijk), Eiken (Zwitserland) en Eke (België).