216 resultaten
ID: 133255 | Landschappelijk element
Bleekveldstraat (Pelt)
Opgaande linde op de hoek van een perceel. Aan de voet werd in 1953 een kapel opgericht ter vervanging van het houten rustaltaar tijdens de tweejaarlijkse Sacramentsprocessie. De oorspronkelijke linde werd aangeplant op het boerderijerf aan de overzijde van de straat ter nagedachtenis van een overleden kind. Voor WO I werd de volwassen boom uitgegraven en verplaatst naar de weide tov de boerderij. Aan de stam werd een kruis met christus bevestigd.
ID: 306247 | Landschappelijk element
Lille Dorp (Pelt)
Op het pleintje tussen de kerk en het voormalige gemeentehuis staat een jonge christusdoorn (Gleditsia triacantos). Deze boom is aangeplant als vervanging van de oorspronkelijke vredesboom (ook een christusdoorn).
ID: 133253 | Landschappelijk element
Lindestraat (Pelt)
Op een grasveld langs de Lindestraat werden twee opgaande lindes geplant. Een herdenkingsplaat uit 2002 vermeldt dat de bomen opgedragen zijn aan de herinnering van de Lilse mijnwerkers. De omvang van de bomen doet echter vermoeden dat de bomen al eerder werden aangeplant.
ID: 306470 | Landschappelijk element
Markt (Pittem)
Op het Marktplein van Pittem staat een geknotte linde. In 1960 werd deze boom aangeplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vrijheidsboom die van 1830 dateerde.
ID: 305859 | Landschappelijk element
Dorp (Scherpenheuvel-Zichem)
De toegang tot het kerkhof van Testelt wordt geflankeerd door een opgaande linde. Deze boom is in 1984 aangeplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vrijheidsboom.
ID: 306294 | Landschappelijk element
Verbertstraat (Schoten)
Midden op de rotonde ter hoogte van de kerk in Schoten staat een opgaande zilverlinde (Tilia tomentosa). Deze linde is in 2000 aangeplant als millenniumboom.
ID: 300396 | Landschappelijk element
Dries (Sint-Gillis-Waas)
De jonge opgaande beuk bij de gemeentepomp is aangeplant ter vervanging van een in 1940 gevelde vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was een hoog opgesleunde eik of linde ooit geplant als aandenken voor de boerenkrijg (1798). De vrijheidsboom stond oorspronkelijk tussen de gemeentepomp en dicht bij de huizenrij op de Dries.
ID: 308954 | Landschappelijk element
Dries (Sint-Gillis-Waas)
In Sint-Pauwels komen meerdere straten bijeen op een driehoekig grasplein, de Dries. De dries is nog steeds onbebouwd en ingericht als grasveld langs drie zijden afgeboord met een rij gekandelaarde platanen.
ID: 300399 | Landschappelijk element
Kerkstraat (Sint-Gillis-Waas)
De opgaande linde bij het oud gemeentehuis is aangeplant ter vervanging van een gevelde vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was ook een linde. In het Waasland was het de gewoonte om vrijheidsbomen te planten als aandenken voor de boerenkrijg (1798).
ID: 131397 | Landschappelijk element
Dorpsstraat (Sint-Laureins)
Ten zuiden van het gemeentehuis van Sint-Laureins werd in 1919 een bruine beuk geplant als vredes- en vrijheidsboom na het beƫindigen van de Eerste Wereldoorlog. Op 26 september 1920 werd het arduinen oorlogsmonument voor de helden van 1914-1918 aan de voet hiervan plechtig ingehuldigd.