194 resultaten
ID: 200970 | Bouwkundig element
Heldenweg (De Panne)
Belgische militaire begraafplaats, aangelegd vanaf eind september 1914, als uitbreiding van het bestaande kerkhof van Adinkerke. De begraafplaats omvat ook een Brits militair ereperk. De gebogen voormuur is uitgewerkt in de vorm van een arcade met gekoppelde rondboogopeningen op hardstenen deelzuiltjes, met centraal een hogere toegangspoort onder puntgevel met tweeledig smeedijzeren hekken. De graven zijn doorgaans in dubbele rijen aangelegd.
ID: 200966 | Bouwkundig element
Kerkstraat (De Panne)
Belgische militaire begraafplaats, aangelegd vanaf januari 1918. De begraafplaats heeft een rechthoekige plattegrond, met rechthoekige perken die geometrisch zijn aangelegd rond een centrale vlaggenmast. De rijen graven zijn meestal dubbel, rug aan rug, aangelegd, met aanplantingen ertussen.
ID: 200974 | Bouwkundig element
Kromfortstraat (De Panne)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van N.A. Rew. Het betreft een rechthoekige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en specifieke grafstenen voor Britse, Duitse, Tsjechische, Russische en een Egyptische dode.
ID: 135147 | Landschappelijk geheel
Vladslo (Diksmuide), Bovekerke, Koekelare (Koekelare)
Dit gebied is gelegen op een uitloper van het plateau van Wijnendale. Het omvat de boscomplexen van het Praatbos en de bossen rond Koekelare-Pottebezem met het bijhorende bosarboretum dat kort na de Tweede Wereldoorlog werd aangelegd. Het arboretum omvat een uitgebreide collectie park- en bosbomen in diverse soorten en variëteiten. Het vertoont een opvallend grondplan met polygonale structuur. In het gebied liggen heel wat brongebieden van beken (Kamarde-, Kasteel- en Westbeek). Rond de brongebieden en in de valleien liggen vaak enkele bospercelen tussen een mozaïek van wei- en akkerlanden. In het Praatbos zijn nog enkele relicten van de Eerste Wereldoorlog waaronder een Duitse begraafplaats, enkele bunkers en een Duits oorlogsgedenkteken. Het zuidelijk gelegen kasteeldomein Ter Heyde ligt ingebed in een bos op het bronniveau van de Kasteelbeek.
ID: 78564 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Houtlandstraat (Diksmuide)
Duitse militaire begraafplaats bij het Praatbos in Vladslo (Diksmuide), aangelegd naar aanleiding van de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van Robert Tischler en Georg Fischbacher. Op deze begraafplaats staat de beeldengroep Treurend Ouderpaar van Käthe Kollwitz. Omhaagde en beboomde begraafplaats met toegangspoort, bewaarde paden en zitbanken.
ID: 78289 | Bouwkundig element
Keiemdorpstraat (Diksmuide)
De Belgische militaire begraafplaats van Keiem is een verzamelbegraafplaats van na de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats, ingewijd op 12 juli 1925, heeft een ruitvormige plattegrond met vier symmetrisch aangelegde perken met dubbele rijen grafstenen. Toegang via een tweeledig smeedijzeren toegangshekken, gevat tussen twee arduinen pijlers.
ID: 52386 | Bouwkundig element
Tweeboomkes (Geel)
Begraafplaats voor Britse en Canadese militairen die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De begraafplaats werd ontworpen door Philip Hepworth.
ID: 200660 | Bouwkundig element
Liniestraat (Halen)
De beboomde begraafplaats wordt afgesloten door een straathek op bakstenen voet met dekstenen en gootmonden van blauwe hardsteen. Een afgeronde, ontdubbelde trappenpartij met 4 treden leidt naar de hoger gelegen dodenakker met sobere aanleg.
ID: 205019 | Bouwkundig element
Deerlijksesteenweg (Harelbeke)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een ommuurde begraafplaats met kronkelende voormuur, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en 19 perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.
ID: 200394 | Bouwkundig element
Kempische steenweg (Hasselt)
Begraafplaats met typisch 19de-eeuwse parkbegraafplaatsaanleg, ter vervanging van het ‘groot kerkhof’ van Hasselt, dat tegen het einde van de 18de eeuw overvol geworden.