Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

329 resultaten


ID: 87780 | Bouwkundig element

Station Oostrozebeke

Stationsstraat 161 (Oostrozebeke)
Voormalig station gebouwd in 1868 ten behoeve van de verbinding Ingelmunster-Anzegem. De vergunning van de spoorlijnen dateert van 1864. De spoorlijn Ingelmunster-Anzegem wordt geopend in 1868 en is van groot belang voor het vervoer van het vlas in de Leiestreek. Het behoort tot het type van de Est-Belge, uitgevoerd door de Société Générale d'Exploitation.


ID: 212578 | Bouwkundig element

Station Oud-Heverlee

Bogaardenstraat 36 (Oud-Heverlee)
Eenvoudig stationsgebouw uit het einde van de 19de eeuw, zeer functioneel opgevat met centraal een onderkomen voor de stationschef en aan beide zijden hiervan dienstruimtes.


ID: 200041 | Bouwkundig element

Station Sint-Joris-Weert en goederenloods

Stationsstraat 1-3, 1A-D (Oud-Heverlee)
Bakstenen hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen met rechts een lager bijgebouw van 4 traveeën en links een dienstgebouwtje, bijhorende kleine goederenloods gedeeltelijk verwerkt in een recenter gebouw.


ID: 200142 | Bouwkundig element

NMVB-tramstation met dienstgebouwen

Stationsstraat 22, 22A (Oud-Heverlee)
Tramstelplaats van de Buurtspoorwegen van circa 1900 bestaande uit een tramstation met woning, twee loodsen en een watertoren met kolenhok en lampisterie.


ID: 135211 | Landschappelijk geheel

Scheldevallei Heurne

Heurne, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde)
De Scheldevallei van Heurne bevindt zich op de linkeroever van de Schelde, juist stroomafwaarts van Oudenaarde. Heurne (Oudenaarde) bevindt zich ten westen van het gebied, in het zuiden ligt Eine (Oudenaarde). Het meersenlandschap is hier eerder gesloten door de aanwezigheid van perceelsrandbegroeiing. Op de westelijke steilrand bevindt zich spoorweglijn 86 ‘De Pinte-Ronse’. In de meersen liggen verschillende afgesneden Scheldemeanders. Enkele graslanden vertonen een microreliëf ten gevolge van kleiwinning.


ID: 27471 | Bouwkundig element

Station Eine

Ohiostraat 174 (Oudenaarde)
Landelijk stationsgebouw op de lijn Gent-Ronse, in het eerste kwart van de 20ste eeuw gebouwd ter vervanging van het oude station, zwaar beschadigd in 1918. Langgerekt gebouw onder afgewolfde bedaking met asymmetrische gevelindeling, uit bruine baksteen opgetrokken geleed door gele baksteenbanden op arduinen plint.


ID: 27583 | Bouwkundig element

Station Leupegem

Sompelplein 39-43 (Oudenaarde)
Voormalig station op de lijn Gent-Ronse van 1861, gebouwd in de jaren 1860, circa 1875 heropgebouwd en circa 1880 uitgebreid. Vleugel van één bouwlaag; voorheen wachtzaal en dienstruimte, rechts geflankeerd door volume van twee bouwlagen met aanbouwsel; voorheen dienstruimte met loketten waarboven woning van stationschef.


ID: 27384 | Bouwkundig element

Station Oudenaarde

Stationsplein 1A (Oudenaarde)
Derde, huidige station van 1891-93 in neo-Vlaamserenaissance-stijl, een ontwerp van spoorwegarchitect H. Bouquet, met symmetrische opbouw en markante centrale toren in de as van de Stationsstraat. Bak- en hardsteenbouw met sterk horizontale zijvleugels van elk zeven traveeën en één bouwlagen onder leien schilddaken. In L-vorm gebouwde voormalige woning van de stationschef met twee bouwlagen, sterk gemarkeerd door speklagen en zijpuntgevel. Ten noorden, polyvalent dienstgebouw met onder meer sanitair, bergplaats en werkruimte voor het personeel.


ID: 301262 | Bouwkundig element

Tramstation buurtlijn Overijse-Groenendaal

Stationsplein 3 (Overijse)
Voormalig tramstation van de Nationale Maatschappij Van Buurtspoorwegen, kadastestraal geregistreerd in 1901 maar met uitzicht uit het late interbellum, ten zuiden van het station zijn ook nog twee loodsen bewaard.


ID: 80700 | Bouwkundig element

Domein Siberië

Middendijk 1 (Peer)
Domein, in 1909 door de Brusselse dokter Armand Denisty gekocht, dat jaar besloeg het domein 580 hectare. Het groeide uit tot een modelboerderij waar 250 mensen werkten.