Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2779 resultaten


ID: 41018 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ambroos

Joseph Wauterslaan 9, 15 (Zemst)
Voormalig buitenhuis van de jezuïeten, tijdens de tweede helft van de 18de eeuw omgebouwd tot kasteel en aangepast in sobere neoclassicistische stijl, omgeven door landschappelijk park, oorspronkelijk 4 hectare, aangelegd omstreeks 1800, met relicten van de vroegere slot- en ringgrachten en een symmetrie die ongebruikelijk is voor een ­jardin 'anglais'; bijgebouw van architect H. Sermeus.


ID: 134158 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Wolfslinde met park

Leiweg 41-43 (Zemst)
Centraal in het domein gelegen villa, in 1927 in opdracht van Jeanne Powis de Tenbossche heropgebouwd na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ontwerp van de jonge Luikse architect Robert Toussaint, in Lodewijk XVI-stijl. Omgeven door landgoed van bij de 4 hectare, waarvan de helft een park in landschappelijke stijl.


ID: 134159 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Impel

Motstraat 2, 2A (Zemst)
Landhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in 1783 in opdracht van baron Lambert-Joseph van Reynegom met toevoeging van koetshuis in 1812-1820; landhuis gebouwd op voormalige site van middeleeuwse motte, in de 18de eeuw reeds voorzien van een formele aanleg met 300 m lang kanaal en eilandtuin; park tussen 1812 en 1820 omgevormd tot een romantisch 'rivierlandschap' van 5,5 hectare met onder andere boogbrug.


ID: 134157 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rubenskasteel

Steendreef 77 (Zemst)
Kasteeldomein van 26 hectare met deels bewaarde walgracht en toegangsbrug. Kasteel met poortgebouw en een neerhof bestaande uit een woonhuis, schuur, duiventoren, oranjerie, hovenierswoning, stal en kapel. Kasteeldomein aangelegd in gemengde stijl met een landschappelijk park met vijver, tuinbruggen, bomengroepen, toegangsdreef afgesloten met een hek, siertuin met hagen, berceau’s, tuinvazen en boomgaard met fruitmuur en leifruit.


ID: 41002 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Terborgt

Tervuursesteenweg 505 (Zemst)
Verbouwde aanhorigheid van het kasteel Terborgt: éénlaagse baksteenbouw onder zadeldak uit de 17de eeuw; voormalig bijgebouw van landgoed, teruggaand op hoogmiddeleeuwse burchtmotte en 17de-eeuws 'huis van plaisantie', omgeven door park met 19de-eeuwse landschappelijke aanleg, oorspronkelijk circa 1 hectare 90 are; tijdens een recente sanering uitgebreid met een 'sterrenbos' van 60 are.


ID: 134156 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Diependael met park

Tervuursesteenweg 511 (Zemst)
Landhuis, in 1891 omgebouwd tot kasteelachtige villa in opdracht van Edgard Fox. Omgeven door landgoed van circa 1 hectare 28 are, oorspronkelijk samengesteld uit drie omwalde eilandjes (neerhof, kasteeleiland en eilandtuin).


ID: 14667 | Bouwkundig element

Hallerhof, nu gemeentehuis

Kasteeldreef 52, 55 (Zoersel)
Engels getint neogotisch kasteel van 1902 naar ontwerp van Jaak Alfons Van der Gucht. In uitgestrekt landschapspark met vijvers aan noord- en oostzijden.


ID: 301359 | Archeologisch geheel

Kolverenschans

Kolverenschansweg (Zonhoven)
De Kolverenschans in Zonhoven werd omstreeks 1604 door de lokale boerenbevolking opgericht om zich te beschermen tegen rondtrekkende bendes en legers tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De schans bleef in gebruik tot na 1713 en is een goed bewaarde archeologische site die nog steeds waarneembaar is in het landschap.


ID: 200331 | Bouwkundig element

Vranckenschans

Vrankenschansweg 16 (Zonhoven)
De Vranckeschans of Donckseschans is één van de vier schansen die op het grondgebied van Zonhoven gelegen waren, met name de Vranckeschans, de Engstegen schans, de Colverenschans en de Molenschans, waarvan alleen de eerste nog tamelijk goed bewaard is.


ID: 213580 | Bouwkundig element

Britse betonnen schuilplaats 'Wimbledon'

's Graventafelstraat (Zonnebeke)
Kleine Britse betonnen militaire post, in de winter van 1917-1918 opgetrokken in een berm nabij het gehucht ’s Graventafel.