2785 resultaten
ID: 209435 | Bouwkundig element
Torhoutsesteenweg 100 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een erf. Versierde, metalen hekken uit het interbellum. Boerenhuis ten noorden van het erf, teruggaand tot de 18de eeuw. Tegen deze woning is tijdens de Eerste Wereldoorlog een bunker opgetrokken. Monumentale dwarsschuur ten oosten van het erf, gedeeltelijk met houten beplanking boven een bakstenen sokkel.
ID: 209436 | Bouwkundig element
Torhoutsesteenweg 114 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf, toegankelijk via een aarden oprit. De hoeve staat reeds aangegeven op de Ferrariskaart. Ten noorden van het erf bevindt zich het woonhuis, eventueel in kern teruggaand tot de 18de eeuw, en ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Op de hoeve is nog een bunker uit de Eerste Wereldoorlog aanwezig, die deel uitmaakte van het munitiedepot. Witbepleisterde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) en boven een gepekte plint. Ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Bruine, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen).
ID: 209443 | Bouwkundig element
Vloethemveld (Zedelgem)
Voormalig militair domein en natuurgebied, deels op grondgebied Zedelgem, deels op grondgebied Snellegem (zie Jabbeke). Het "Vloethemveld" is een onderdeel van het een historisch heidegebied. In 1296 schenkt graaf Gwijde van Dampierre het "Vloethemveld" aan het Brugse Sint-Janshospitaal. Om het veld te ontginnen bouwt het hospitaal aan de rand van het gebied enkele hoeves. De hongersnood van 1847 en de groeiende vraag naar hout leiden tot massale ontbossing. Bij de herbebossing vanaf 1880 worden vooral snelgroeiende uitheemse bomen en naaldbomen aangeplant. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kappen de Duitsers bijna het hele bos. Ze richten er barakken op, munitieopslagplaatsen en leggen spoorlijnen aan. In 1924 worden 127 ha van het "Vloethemveld" onteigend. Een deel valt onder het beheer van Waters en Bossen. Een deel wordt toegewezen aan het Ministerie van Landsverdediging voor het plaatsen van munitiedepots.
ID: 210028 | Bouwkundig element
Zeedijkweg (Zedelgem)
Duitse militaire post, opgetrokken bij het Duitse pionierspark te Loppem.
ID: 215904 | Bouwkundig element
Zeedijkweg (Zedelgem)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken bij een Duits munitiedepot te Loppem.
ID: 84095 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Lokerenbaan 277 (Zele)
Hof ten Goede gaat terug op een rechthoekige omgrachte site met kasteel ingeplant aan de noordzijde, en aansluitend park in landschappelijke stijl ten zuiden. Onder Eugène van Meldert werd het historische kasteel omstreeks 1840-1844 verbouwd tot een buitenverblijf en werden nieuwe dienstgebouwen met stallen, koetsierswoning en koetshuis gebouwd, beide in neoclassicistische stijl, naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard. Het landhuis bewaart elementen van vroegere bouwfases, zoals aan de noordoosthoek een rechthoekig aanbouwsel, restant van het oude kasteeltje, mogelijk deels opklimmend tot de 16de eeuw.
ID: 134165 | Landschappelijk element
Hoogstraat 220, 226, 230 (Zemst)
Omgracht kasteel uit de tweede helft van de 18de eeuw met middeleeuwse kern en kasteelhoeve; omliggend landschappelijk park van circa 8 hectare; ontstaan uit de samenvoeging van twee kasteeldomeinen met vroeglandschappelijke, in 1810-1820 aangelegde tuinen; relicten van de oude toestand, monumentale bomen.
ID: 41018 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Joseph Wauterslaan 9, 15 (Zemst)
Voormalig buitenhuis van de jezuïeten, tijdens de tweede helft van de 18de eeuw omgebouwd tot kasteel en aangepast in sobere neoclassicistische stijl, omgeven door landschappelijk park, oorspronkelijk 4 hectare, aangelegd omstreeks 1800, met relicten van de vroegere slot- en ringgrachten en een symmetrie die ongebruikelijk is voor een jardin 'anglais'; bijgebouw van architect H. Sermeus.
ID: 134158 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Leiweg 41-43 (Zemst)
Centraal in het domein gelegen villa, in 1927 in opdracht van Jeanne Powis de Tenbossche heropgebouwd na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ontwerp van de jonge Luikse architect Robert Toussaint, in Lodewijk XVI-stijl. Omgeven door landgoed van bij de 4 hectare, waarvan de helft een park in landschappelijke stijl.
ID: 134159 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Motstraat 2, 2A (Zemst)
Landhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in 1783 in opdracht van baron Lambert-Joseph van Reynegom met toevoeging van koetshuis in 1812-1820; landhuis gebouwd op voormalige site van middeleeuwse motte, in de 18de eeuw reeds voorzien van een formele aanleg met 300 m lang kanaal en eilandtuin; park tussen 1812 en 1820 omgevormd tot een romantisch 'rivierlandschap' van 5,5 hectare met onder andere boogbrug.