Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

105 resultaten


ID: 135405 | Landschappelijk geheel

West-Vlaamse heuvels en omgeving

Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wulvergem (Heuvelland), Dikkebus, Vlamertinge, Voormezele (Ieper), Reningelst (Poperinge)
Dit gebied omvat de beboste heuvelrij van Vidaigneberg, Rodeberg, Scherpenberg en Monteberg-Kemmelberg en een aansluitend deel van de Douvebeekvallei alsook (delen van) de dorpen Reningelst, Westouter, Dikkebus, Kemmel, Dranouter, Nieuwkerke en Wulvergem. Nabij de heuveltoppen komen brongebieden en holle wegen voor. Vroege nederzettingen, waaronder een heuvelfort uit de Ijzertijd op de Kemmelberg en driesvormige pleinen, wijzen op een langdurige bewoning. De Dikkebusvijver op de afgedamde Kemmelbeek is een middeleeuws waterbevoorradingsbekken voor de stad Ieper. Een groot deel van dit gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 213328 | Bouwkundig element

Loker Churchyard

Dikkebusstraat (Heuvelland)
Loker Churchyard omvat twee Britse militaire ereperken met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De perken bevinden zich elk aan een zijde van de kerk.


ID: 213329 | Bouwkundig element

Nieuwkerke Churchyard

Markt (Heuvelland)
Brits militair ereperk met doden uit de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog. De meeste graven van Nieuwkerke Churchyard liggen op een langgerekt perk ten noordwesten van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Nieuwkerke. Dertien graven liggen her en der verspreid over het burgerlijk kerkhof.


ID: 213326 | Bouwkundig element

Dranouter Churchyard

Planciusplein 40 (Heuvelland)
Rondom de kerk van Dranouter bevinden zich verschillende relicten in verband met de Eerste Wereldoorlog: het standbeeld op de noordwestelijke hoek van het kerkhof en de Britse graven, verspreid over drie perken aan de zuidwestkant, de zuidkant en de noordkant van de begraafplaats.


ID: 213331 | Bouwkundig element

Wulverghem Churchyard

Sint Machutusweg 2A (Heuvelland)
Op het kerkhof van Wulvergem, in de zuidoosthoek tegen de Wulvergemstraat, ligt een perk met Britse militairen, gestorven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tegen de zuidwestelijke zijde van het kerkhof liggen er nog twee afzonderlijke graven.


ID: 213327 | Bouwkundig element

Kemmel Churchyard

St.-Laurentiusplein (Heuvelland)
"Kemmel Churchyard" is gelegen achter (ten noordoosten van) en rechts naast de ingang van de Sint-Laurentiuskerk van Kemmel.


ID: 213330 | Bouwkundig element

Westouter Churchyard & Extension

Sulferbergstraat 1A (Heuvelland)
Op het kerkhof van Westouter, ten noorden van de kerk, zijn er twee perken met graven van Britse militairen uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 79398 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist

Markt (Houthulst)
Wederopbouwkerk gelegen in omringend, trapeziumvormig kerkhof met beukenhaag, bewaarde grafmonumenten vanaf de jaren 1920, enkele oorlogsdoden en een eenvormig perk voor de oud-strijders, tevens enkele graven van het Gemenebest (Tweede Wereldoorlog).


ID: 213336 | Bouwkundig element

Belgische militaire graven

Brugseweg (Ieper)
Op het kerkhof van Sint-Jan zijn drie gelijkaardige zerken terug te vinden, waaronder drie militairen begraven liggen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog omgekomen zijn.


ID: 213332 | Bouwkundig element

Boezinge Churchyard

Katspel (Ieper)
Klein Brits ereperk op het kerkhof van Boezinge, met het graf van één dode uit de Eerste Wereldoorlog en 14 doden uit de Tweede Wereldoorlog.