Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 87184 | Bouwkundig element

Resterende twee traveeën van eenheidsbebouwing

Biermanstraat 21 (Tielt)
Resterende twee traveeën van eenheidsbebouwing (nummers 21-23), vermoedelijk opgetrokken in 1922 als verbouwing van een ouder volume. Bakstenen volume van twee traveeën onder mansardedak in mechanische pannen.


ID: 87200 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Henri D'Hontstraat 14, 14A (Tielt)
Dorpswoning, heden onderverdeeld in twee wooneenheden. Het perceel is reeds bebouwd in het eerste kwart van de 19de eeuw, een diephuis komt voor op het primitief kadasterplan (circa 1830). Half aangebouwd éénlagig breedhuis van zes traveeën onder zadeldak.


ID: 87206 | Bouwkundig element

Kilometerpaal

Henri D'Hontstraat (Tielt)
Kilometerpaal, gelegen aan de westzijde van de weg, ter hoogte van hoeve nummer 55. Betonnen paaltje op trapeziumvormig grondvlak, met inscripties aan noordzijde: "THIELT / 3K" en aan zuidzijde "SCHCAP / 6NM".


ID: 87207 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hulswallestraat 4 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een begraasd erf met boomgaard. In geschiedenis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. In 1835 wordt een nieuw boerenhuis opgetrokken op de plaats van een ouder woonhuis (noordelijk volume met nok haaks op straat). De schuur/ stal langsheen de straat wordt vernieuwd of herbouwd in 1875. Het zuidelijke volume (heden nummer 8) is vernieuwd in het laatste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 87208 | Bouwkundig element

Lourdesgrot

Jan Vinckestraat (Tielt)
Gelegen op een perceel ten westen van de straat, eertijds aan zuidoostzijde van de oude pastorie. Afgescheiden van de straat door een kasseien muurtje, afgesloten door een buisleuninghekken met de letters "A M". In de achtermuur ommegang van de Zeven Weeën van Maria.


ID: 87210 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Kapelleweg (Tielt)
Gelegen ten noorden van de dorpskern, aan de noordzijde van huis nummer 5. Het kerkhof is oorspronkelijk aan de zuidzijde van de kerk gelegen, maar wordt overgeplaatst in 1976, bij aanleg van het Debreuckplein en de parking. De nieuwe begraafplaats is gelegen op een langwerpig perceel, omheind met Haagbeuk in combinatie met bomenrijen (Populier). Toegankelijk langs de westzijde, voorafgegaan door een containerplein.


ID: 87215 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kapelleweg 26 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losstaande parallelle hoevegebouwen opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie in huidige constellatie voorkomend op de Ferrariskaart (1770-1778) met moestuin ten westen. Deze situatie blijft quasi onveranderd. In de loop van de 20ste eeuw wordt het woonhuis uitgebreid met een noordelijke aanbouw en wordt de schuur verbouwd. Hoevegebouwen in verankerde donkerrode baksteenbouw onder overkragende zadeldaken. Ten noorden woonhuis van vijf traveeën, geïntegreerde aardappelkelder in de westelijke travee. Oostelijk klein stalletje aangebouwd. Aardappelkelder met lage deur en troggewelf met ijzeren balkjes. Oostelijke zijgevel met vlechtingen. Schuur heden grotendeels vernieuwd: rechte ijzeren lateien, rechthoekige poorten.


ID: 87218 | Bouwkundig element

Wegkruis

Maaistraat (Tielt)
Wegkruis, gelegen tegenover de erfoprit van hoeve nummer 31. Houten kruis met beeld van de gekruisigde Christus, afgedekt door een overkragend zadeldakje. Banderol met opschrift: "INRI".


ID: 87222 | Bouwkundig element

Wegkruis

Veldstraat (Tielt)
Houten kruis met witgeschilderd beeld van de gekruisigde Christus, afgedekt door een overkragend zadeldakje. Banderol met opschrift: "INRI".


ID: 86734 | Bouwkundig element

Uitgeverij van Pieter Pollet

Kortrijkstraat 13 (Tielt)
Voormalige uitgeverij van Pieter Pollet, gebouwd in 1896 naar ontwerp van architect Jules Vercoutere uit Izegem. In 1912 registreert het kadaster een uitbreiding van de noordelijke achterbouw. Winkelpand in neotraditionele stijl van twee bouwlagen onder mansardedak.