Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 86901 | Bouwkundig element

Villa Clémence

Stationstraat 71 (Tielt)
Villa Clémence, eclectisch burgerhuis gebouwd in 1904 naar ontwerp van architect Jules Vercoutere. Hoekpand van twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak, met afgeschuinde en licht uitkragende hoektravee oplopend in torentje onder afgeknot piramidaal leien dak. Langs de Feestewegel, eenlagig verankerd bakstenen bijgebouw met tandlijst onder zadeldak.


ID: 86547 | Bouwkundig element

Slotklooster van de Passionistinen Mater Dolorosa

Blekerijstraat 22 (Tielt)
Slotklooster van de Passionistinen, zogenaamd "Mater Dolorosa", neogotisch kloostercomplex ingewijd in 1905 als eerste Belgische Passionistinenklooster. Sober neogotisch gebouwencomplex met kloostervleugel van 1905 en kapel naar ontwerp van de Franse architect Sussenaire van 1914-1919.


ID: 86831 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Tomme

Rijkegemkouterstraat 7 (Tielt)
Grote hoeve toegankelijk via rechte erfoprit. Onverhard erf met half gesloten opstelling van de bijgebouwen aan de noordzijde en losstaand woonhuis aan zuidzijde, de oudste hoevegebouwen die wellicht teruggaan tot de 17de eeuw. Restant van gracht aan zuidoostzijde; mestvaalt op het erf. Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken.


ID: 86722 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat (Tielt)
Decanale hoofdparochiekerk van Tielt, centraal gelegen in het historisch stadscentrum ten noordwesten van de Markt, op een perceel ingesloten door de Kerkstraat aan noord-, oost- en zuidzijde en door een pleintje met parking langsheen de Ieperstraat - Krommewalstraat aan de westzijde.


ID: 86754 | Bouwkundig element

Café Oud Thielt met feest- en filmzaal

Krommewalstraat 6 (Tielt)
Voormalig café "Oud Thielt" met feest- en filmzaal. Pittoresk pand met middeleeuwse kern verbouwd in 1912 met een gevel in een fantasievolle historiserende mengeling van traditionele stijlen. Heden nog steeds opvallende straatgevel gemarkeerd door drie topgevels: links, trapgevel onder haaks zadeldak, centrale puntgevel op gestrekte uiteinden en rechterpuntgevel; beide puntgevels met overkragende overstek en aansluitend op zadeldak. Gebruik van witsteen voor gebeitelde kopjes in top of verwerkt in ontlastingsbogen en voor gevelcartouches met gebeitelde opschriften. Links, verbouwde poortingang met brede korfboogtoegang. Erboven, decoratief nisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Recentere verdiepte cafétoegang. Haakse bakstenen achterbouw van feestzaal.


ID: 86947 | Bouwkundig element

Hoeve Willekomme

Willekomstraat 5 (Tielt)
Historische, gedeeltelijk omwalde hoeve Willekomme, van oudsher de kern van de gelijknamige heerlijkheid. Aan westzijde, voormalig opperhof met heden gerenoveerd woonhuis op licht verheven terp, met aan noord-, west- en zuidzijde resterende walgracht. Eénlagige, gepleisterde en geschilderde baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak.


ID: 86660 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Hoogstraat 26 (Tielt)
Laatclassicistisch, empiregetint herenhuis met ruime achterliggende tuin, opgetrokken in 1811 in opdracht van Constantin de Caigny voor zijn zus Marie. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen bedaking. Lijstgevel met horizontaliserend voegwerk op begane grond; schijnvoegen op bovenverdieping. Rechthoekige vleugeldeur onder dito bovenlicht met ruitvormige indeling. Links van inkom, decoratieve geschilderde gietijzeren voetschraper (cupido's en vaasmotief). Vernieuwde overbouwde doorrit van waar toegang tot tuin. In noordgevel zij-inkom via natuurstenen trappenbordes en kleurrijk cementtegelvloertje naar beglaasde vleugeldeur. Achtergevel vermoedelijk aangepast in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Half ondergrondse kelderverdieping, deels geïntegreerd in hoog terras.


ID: 86736 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster en kerk van de minderbroeders met toegangsdreef

Kortrijkstraat 17, Patersdreef (Tielt)
Voormalig minderbroedersklooster, hier gevestigd sinds het tweede kwart van de 17de eeuw, toen een nieuw, laatgotisch klooster met pandgang en -hof werd gebouwd. De huidige sobere, barokke kloosterkerk ten oosten werd gebouwd vanaf 1698 en in 1707 in gebruik genomen. De site is toegankelijk via een door lindebomen omzoomde toegangsdreef aangelegd in 1776 aan de westzijde van de Kortrijkstraat.


ID: 86755 | Bouwkundig element

Sint-Mariaschool

Krommewalstraat 7-9 (Tielt)
De voormalige Sint-Mariaschool, later de Sint-Andrieskliniek, heden "Woon- en Zorgcentrum Sint-Andries" met kloosterhuis. Sober neoclassicistisch bakstenen complex met aan de straat gelegen vleugels van respectievelijk negen, twaalf en vijftien traveeën en twee bouwlagen. Nummer 7 met brede kloostertoegang gevat in natuurstenen omlijsting. Nummer 9 met oorspronkelijke toegang tot de oude kliniek "KLINIEK S ANDRE". Erboven, vooruitspringende beglaasde mijterboogvormige nis in gelijkaardige omlijsting waarin beeld van patroonheilige Sint-Andries. Haakse achterliggende vleugel van drie bouwlagen met kelderverdieping onder leien schilddak die de voorbouw met de kapel verbindt. Neogotische zuidoost-georiënteerde bakstenen kapel onder leien zadeldak, toegewijd aan Heilige Margaretha.


ID: 86877 | Bouwkundig element

Cultureel Centrum Gildhof

Sint-Michielstraat 9 (Tielt)
Cultureel Centrum "Gildhof", gebouwd in 1905 naar ontwerp van architect Henri Vanden Broucke. Gebouw in neo-Vlaamse renaissancestijl met regionalistische inslag van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; leien). Brede schoorsteenvolumes.