Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

105 resultaten


ID: 30858 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Voormezele-Dorp 1 (Ieper)
Georiënteerde kerk, gelegen in straatbocht. Heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Coomans van 1923, ter vervanging van de in 1914 verwoeste kerk. Omringend kerkhof onder meer met indrukwekkend grafmonument van de familie de Geus nabij zuidelijke transeptgevel, deels afgezet met muur. Op het kerkhof, ten oosten van de kerk: hardstenen gedenksteen voor militaire en burgerlijke doden.


ID: 201158 | Bouwkundig element

Zillebeke Churchyard

Zillebeke-Dorp (Ieper)
Brits militair ereperk, aangelegd vanaf het begin van de Eerste Wereldoorlog op het kerkhof van Zillebeke en vormgegeven door W.H. Cowlishaw.


ID: 30897 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Catharina met kerkhof

Zillebeke-Dorp 7 (Ieper)
Neogotische hallenkerk met westtoren naar ontwerp van architect G. Lernould van 1923, grosso modo heropgebouwd naar vooroorlogs uitzicht. In de kerk en op het omringende kerkhof zijn er verschillende relicten die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog.


ID: 213334 | Bouwkundig element

Ypres Town Cemetery

Zonnebeekseweg (Ieper)
De gemeentelijke begraafplaats van Ieper werd tijdens de oorlog gebruikt voor bijzettingen van Britse doden vanaf oktober 1914 tot mei 1915.


ID: 213335 | Bouwkundig element

Ypres Town Cemetery Extension

Zonnebeekseweg (Ieper)
Brits militair ereperk met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van Reginald Blomfield en W.C. Von Berg. De toegang bestaat uit een tegelpad en een smeedijzeren hek, gevat tussen twee witte pijlers. De begraafplaats wordt deels omhaagd, deels ommuurd. Er is een Cross of Sacrifice en Stone of Remembrance.


ID: 213631 | Bouwkundig element

Belgische graven op gemeentelijke begraafplaats

Zonnebeekseweg (Ieper)
Op de gemeentelijke begraafplaats van Ieper is een ereperk terug te vinden waar 23 Ieperlingen onder een gelijkaardig wit grafzerk begraven liggen.


ID: 213338 | Bouwkundig element

Zuidschote Churchyard

Zuidschote-Dorp (Ieper)
Britse militaire ereperk met doden uit de Tweede Wereldoorlog, evenals vijf Franse graven uit de Eerste Wereldoorlog, ten noorden van de kerk van Zuidschote.


ID: 44057 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Leonardus

Zuidschote-Dorp 17A (Ieper)
Georiënteerd bedehuis, centraal in de straatbocht gelegen, midden een omhaagd kerkhof - onder meer Engelse graven van Commonwealth 1939-1945 - met linden aan zuidkant; omlopend geasfalteerd kerkpad.


ID: 88667 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Leonardus met kerkhof

Weertersteenweg (Kinrooi)
De huidige, neoromaanse pseudokruisbasiliek werd aan de Weertersteenweg gebouwd in 1860-72 naar ontwerp van H. Jaminé en in 1933 vergroot door middel van een soort centraalbouw en een sacristie. Omheen de kerk ligt een kerkhof.


ID: 213340 | Bouwkundig element

Ereperken en graven Eerste en Tweede Wereldoorlog

André Geryllaan (Koksijde)
Op de gemeentelijke begraafplaats van Oostduinkerke bevindt zich onder meer een Brits militair ereperk voor doden uit de Tweede Wereldoorlog ("Oostduinkerke Communal Cemetery"). Een andere ereperk herinnert aan de Belgische militairen en oud-strijders van beide wereldoorlogen, met centraal een gedenksteen. Daarnaast is er een afzonderlijk ereperk voor omgekomen verzetslieden uit de Tweede Wereldoorlog. Tussen de burgerlijke graven ten slotte zijn nog graven in verband met de Eerste Wereldoorlog terug te vinden.