653 resultaten
ID: 88962 | Bouwkundig element
Bloemendalestraat 66 (Beernem)
Voormalige herberg Tivoli, zie gevelcartouche en bijhorende brouwerij De pijl op ommuurd perceel. Huidig volume dateert volgens de jaarsteen van 1881. Rode verankerde baksteenbouw met sierankers. Trapgevel voorzien van een blinde rondboogarcade doorlopend over de zijgevels. Links van het hoofdvolume oprit geflankeerd door twee grote lindes, waarvan één omgeven door het doorlopend pannen lessenaarsdak. Smeedijzeren hekken bevestigd aan recentere bakstenen pijlers.
ID: 89396 | Bouwkundig element
Lattenklieversstraat 20 (Beernem)
Het complex is fasegewijs tot stand gekomen: een achterliggend gebouw en het woonhuis worden reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van 1829. In 1862 wordt volgens het kadaster het woonhuis vergroot en wordt de achterliggende brouwerij opgetrokken. Woonhuis: oorspronkelijk een dubbelhuis met een verankerde en bepleisterde lijstgevel. Achterliggende geasfalteerde binnenplaats met aan de oostzijde boerderijgebouwen en in de andere zijde drie vleugels van de brouwerij.
ID: 89263 | Bouwkundig element
Markt 9 (Beernem)
Op een foto van circa 1900 afgebeeld als een éénlagig gebouw in baksteen gecombineerd met natuurstenen of gepleisterde speklagen. Dubbelhuis met roodbakstenen lijstgevel boven een arduinen plint. Lijstgevel opgesmukt met sierankers en tegeltableaus met bloemmotieven. Centraal op de verdieping houten erker rustend op rijk gesculpteerde natuurstenen modillons. Deur met behouden schrijnwerk.
ID: 89317 | Bouwkundig element
Sijselestraat 8 (Beernem)
Bestaande uit verschillende volumes gelegen rond een deels gekasseid erf. De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen.
ID: 38887 | Bouwkundig element
Kerkstraat 52, Vroenenbosstraat 4 (Beersel)
Brouwerijcomplex Hooghuys annex herberg in traditionele stijl, in kern teruggaand tot de 16de eeuw met een belangrijke uitbreiding in de 19de eeuw.
ID: 303346 | Bouwkundig element
Oud Dorp 12 (Beersel)
Brouwerij met een kern die teruggaat tot de 18de eeuw. Mogelijk het oudste huis van Huizingen.
ID: 9964 | Bouwkundig element
Markt 78-79, 80 (Berlaar)
Opklimmend tot de 17de, 18de eeuw. Recent gerestaureerd huis in traditionele bak- en zandsteenstijl met verankerde lijstgevel van twee bouwlagen onder leien zadeldak met dakkapel en laadvenster.
ID: 9949 | Bouwkundig element
Markt 9 (Berlaar)
Tot 1964 brouwerij, opgericht circa midden 19de eeuw door de familie Lambrechts. Meermaals verbouwd en aangepast.
ID: 84681 | Bouwkundig element
Dorp 75 (Berlare)
Aanvankelijk huis Vanden Bossche uit 1871, later brouwerswoning van dezelfde familie met resten van de bijhorende voormalige mandenmakerij uit 1898, in 1905 vergroot en herbestemd tot brouwerij De Oude Linde. Hoekhuis met Gaver, door zijn kenmerkende quasi afgeronde hoek ook het Rond huis genoemd.
ID: 38909 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Plaats 9, 9A, 9C (Bever)
Voormalige brouwerij-distilleerderij Rigaux opgericht in 1789. In zijn huidige toestand omvat het complex aan de ene zijde van de straat vervallen industriegebouwen, een resterende romp van een windmolen, en een ruim landhuis met tuin; aan de overkant een U-vormige aanhorigheid. De tuin bij het landhuis is opgevat als een landschappelijk herenboerenparkje van circa 1 hectare, aangelegd vanaf het einde van de 19de eeuw en gekenmerkt door een open ruimte met vijvertje, omgeven door hoogstammige bomen en een rondpad.