Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7029 resultaten


ID: 130148 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Lindestraat, Scheldestraat 1 (Zwalm)
Langs de Lindestraat en in het begin van de Scheldestraat staat in de hoek van een kadastraal perceel een opgaande linde. Om te voorkomen dat, bij nacht en ontij, de door de landmeter geplaatste hoeksteen zou worden verzet werd veelal in een hoekboom voorzien. Dit is een oud gebruik waarbij men de kadastrale situatie fixeert met een boomaanplanting. Bomen kunnen immers niet verplant worden zonder dat daar sporen van achter blijven.


ID: 130257 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Machelgemstraat (Zwalm)
Volgens de gebruiken van weleer zijn in de hoeken van kadastrale percelen opgaande lindebomen geplant. Deze nog relatief jonge bomen staan er als hoekboom en functioneren als waker bij de grens van het erf.


ID: 130258 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Machelgemstraat (Zwalm)
Volgens de gebruiken van weleer zijn in de hoeken van kadastrale percelen opgaande lindebomen geplant. Deze nog relatief jonge bomen staan er als hoekboom en functioneren als waker bij de grens van het erf.


ID: 130259 | Landschappelijk element

Knotwilg als hoekboom

Machelgemstraat (Zwalm)
In de hoek van een kadastraal perceel werd palend aan de Machelgemstraat een knotwilg geplant als knotboom. Bij de inventarisatie had de boom een respectabele stamomtrek van meer dan 2,5 meter wat er hier op wijst dat men het belang van deze boom als waker bij de perceelsgrens hoger inschat dan de economische waarde ervan.


ID: 130252 | Landschappelijk element

Lindeprieel

Machelgemstraat 1 (Zwalm)
In de tuin ten noordwesten van de woning staat op het erf een lindeprieel. De tuin is op klassieke wijze opgedeeld met een centraal gaanpad dat begint bij de deur en loopt onder het prieel door. Door de bewoners wordt dit prieel het zomerhuis genoemd, de plaats waar men in de zomer onder het loof van de lindes lommerrijk kon verpozen.


ID: 130253 | Landschappelijk element

Boerentopiary van twee geschoren buxussen

Machelgemstraat 1 (Zwalm)
Het boerentuintje ten noordwesten van de woning is op klassieke wijze ingedeeld met een gaanpad dat begint aan de deur en met een siergedeelte aansluitend aan de woning en verder verwijderd het nutsgedeelte dat werd gebruikt als moestuin. In het siergedeelte werden snijbloemen gekweekt en werden wintergroene struiken zoals buxus in kunstmatige vormen gesnoeid. Door het snoeien en scheren van de struiken bekwam men soms zéér complexe vormen. Hier bestaat de topiary uit een cilindervormige basis met erboven één of twee cilindervormige etages met in de top een diervormig figuur. De vormen zijn door de jaren heen vervaagd, maar met een beetje verbeelding zie je meestal zoiets als een kleinvee-achtig dier, zoals een kip of een haan.


ID: 130255 | Landschappelijk element

Haagbeuken kaphaag bij Bostmolen

Machelgemstraat 56 (Zwalm)
Het terrein van de gewezen boomgaard, die nu als parkeerplaats in gebruik is, is met een kaphaag van haagbeuk afgezet. De bodem is plaatselijk sterk verdicht ten gevolge van het parkeren en de achterstallig onderhouden haag is in lange tijd niet meer gekapt. Dergelijke beplantingen werden bij het erf voorzien als erfafsluitingshaag en als leverancier van brand-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130256 | Landschappelijk element

Drie lindenhakhoutstoven bij de Bostmolen

Machelgemstraat 56 (Zwalm)
Stroomafwaarts de watermolen en op het steile talud langs de Zwalm staan verschillende hakhoutstoven van zilverlinde. Deze linden zijn er geplant om verschillende redenen. Eerst en vooral zijn ze nuttig als oeverversteviging; onder het lommerrijke loof stond ooit het ingespannen paard zijn beurt af te wachten; het hakhout werd gekapt voor brand-, gerief- en constructiehout; op de uitbundige bloei van linden zal de lokale imker ook zijn bijen op afgestuurd hebben.


ID: 130163 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van es op talud

Makkegem (Zwalm)
Op een steil talud langs de straat die Vredesplein is genoemd staat een zéér oude hakhoutstoof van es. De hakhoutstoof is enorm en heeft een omtrek van circa 7 meter. Het is vermoedelijk een restant uit een houtkant die was aangeplant om de weg taluds te verstevigen en erosie te voorkomen.


ID: 130107 | Landschappelijk element

Opgaande linde Saksenboom

Meilegemstraat, Saksenboomstraat (Zwalm)
Een jonge opgaande linde is aangeplant op de brede berm langs de Meilegemstraat en de Saksenboomstraat. De oorspronkelijke boom stond in de hoek van een kadastraal perceel en functioneerde er als hoekboom en markeerde ook de grens tussen de gemeenten Zwalm en Gavere. De oorspronkelijke Saksenboom in 2003 geveld om dat hij aangetast was door houtrot, was een oude variëteit van de Hollandse Linde, een kruising tussen de winter- en de zomerlinde.