Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

774 resultaten


ID: 81632 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Varentstraat (Anzegem)
Vroeg 19de-eeuwse boerenarbeiderswoning. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak bekleed met eterniet (vermoedelijk voorheen stro); gepikte plint. Behouden waterpomp.


ID: 81593 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Vossestraat 5 (Anzegem)
Aan de straat gelegen 19de-eeuwse hoeve, woonhuis (ten noorden) en stal (ten westen) in L-vorm opgesteld rond een deels gekasseid erf. Dubbelhuis van vijf + twee traveeën, verankerde en witbeschilderde baksteenbouw.


ID: 207510 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Cloetbergstraat 5 (Ardooie)
Hoevetje, bestaande uit verbouwde 19de-eeuwse bebouwing op oudere site. Losstaande gebouwen in donkerrode baksteenbouw onder zadeldaken in mechanische pannen rondom erf in losse verharding. Ten noorden en haaks op de straat een woonhuis van in totaal acht traveeën, met rechthoekige muuropeningen onder witgeschilderde betonlateien, houten schrijnwerk. Twee rechterstaltraveeën met getoogde staldeurtjes. Tegen de erfgevel een gietijzeren pomp op gemetselde basis.


ID: 208243 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg De Zwarte Leeuw

Lichterveldsestraat 38 (Ardooie)
Kleine dorpshoeve en voormalige herberg "De Zwarte Leeuw" met houten schuurtje, reeds in huidige constellatie afgebeeld bij aanvang van het kadaster (circa 1830) en eigendom van de kinderen van herbergier Fr. Bertheel. Woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, zwarte Vlaamse pannen).


ID: 207988 | Bouwkundig element

Hoeve De Roode Poort

Roeselaarsestraat 93 (Ardooie)
Hoevegebouwen minstens opklimmend tot de 18de eeuw, op site minstens opklimmend tot de 16de eeuw, gelegen langs het oude tracé van de Roeselaarsestraat. Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een deels verhard erf, onder meer met bewaarde kasseibestrating. Voorliggende huisweide met betonnen omheining. De hoevegebouwen omvatten een boerenhuis met aansluitende paardenstal en bakhuis, dwarsschuur, stal, wagenhuis en (paarden)stalletje.


ID: 76668 | Bouwkundig element

Hoevecomplex Hoogpoorthof

Hoogpoort 10 (Asse)
Eertijds een gesloten hoevecomplex dat in kern mogelijk opklimt tot het laatste kwart van de achttiende eeuw.


ID: 76782 | Bouwkundig element

Kasteel Hof te(r) Zittert met bijgebouwen

Schutstraat 6 (Asse)
Volledig omgracht kasteeltje met classicistisch uitzicht en bewaarde aanhorigheden ten noorden, gelegen buiten de omgrachting: een portierswoning en paardenstallen en een stal met aansluitend bakhuisje.


ID: 76011 | Bouwkundig element

Dorpspomp

Diederikplein (Assenede)
De arduinen dorpspomp, daterend van 1819, bestaat uit een vierkant voetstuk, een romp in de vorm van een afgeknotte obelisk met een hoofdgestel en bolbekroning.


ID: 76017 | Bouwkundig element

Dorpspomp

Dorp (Assenede)
De openbare waterpomp werd opgericht ter vervanging van een houten dorpspomp. De gemeenteraad belastte bouwkundige Edmond de Perre-Montigny met een ontwerp. De arduinen pomp werd geplaatst in 1876 en in 1877 werd de bronzen waterspuwer geleverd.


ID: 76052 | Bouwkundig element

Hoeve

Hogevorst 41 (Assenede)
Hoeve met losstaande boerenwoning en schuur, vermoedelijk uit eind 18de eeuw of begin 19de eeuw. De karakteristieke bakstenen dwarsschuur was vroeger met riet gedekt. Na de oorlogsschade van 1944 werd de schuur hersteld en werd de traditionele rietbedekking vervangen door golfplaten.