Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

774 resultaten


ID: 306659 | Bouwkundig element

Dorpskom Vinkem

Gouden-Hoofdstraat , Vinkemstraat , Zomerweg (Veurne)
Kleine 19de-eeuwse dorpskom, langsheen de Vinkemstraat, welke vanaf de Gouden-Hoofdstraat via een rechte hoek afbuigt naar de Sint-Audomaruskerk te midden van het kerkhof. De dorpskern wordt gedomineerd door de kerk en de ten zuiden ervan gelegen omwalde voormalige pastorie, ten noorden ervan boerarbeiderswoningen en ten oosten hoeve Kapelhof. Verder bewaarde traditionele dorpsbebouwing, bestaande uit burger- en arbeidershuizen, waaronder de 19de-eeuwse eenheidsbebouwing aan de Gouden-Hoofdstraat. Ten westen van de kerk bevindt zich een neoclassicistische gietijzeren waterpomp.


ID: 306660 | Bouwkundig element

Dorpskom Wulveringem

Gouden-Hoofdstraat , Kasteeldreef , Kwadestraat , Wulveringemstraat (Veurne)
Dorpskom met centrale parochiekerk, omgeven door een kerkhof afgezoomd met linden. De gekasseide dorpsstraat loopt vanaf de Kwadestraat in oostelijke richting en buigt via een rechte hoek om de kerk in zuidelijke richting naar de Gouden-Hoofdstraat met enkele beeldbepalende historische gebouwen. De Wulveringemstraat met bochtig tracé vertoont een 19de-eeuws straatbeeld met kleinschalige bebouwing.


ID: 201029 | Bouwkundig element

Openbare pomp

Grote Markt (Veurne)
De pompzuil, vervaardigd van Ecaussinesteen, staat op een vierzijdige arduinen sokkel. Het geheel bestaat uit een licht conische zuil van de Toscaanse orde, verlevendigd met drie brede gladde ringen en bezet met evenwijdige banden versierd met gestileerde aflopende waterdruppels. Ter hoogte van de onderste gladde band is de neus van de pomp aangebracht. De afzonderlijke emmerhaak is met drie sierlijk gebogen steunen aan de pompzuil bevestigd.


ID: 16884 | Bouwkundig element

In de Wandeling Estaminet

Houtemstraat 33 (Veurne)
Alleenstaande landelijke herberg, thans buitenverblijf, geschaduwd door boom aan achterzijde. Bakstenen stoep. Een opkamertravee links + drie traveeën van één bouwlaag onder gebogen, doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met kort overstekende dakrand, uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?); muurankers 1811 (?) in rechter zijpuntgevel.


ID: 16887 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Joe Englishstraat 2 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met nagenoeg losse, bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder pannen zadeldak rondom onverhard erf; moestuin links voor het boerenhuis met waterpomp tegen de erfgevel. Resten van bakstenen stoepen. Laag ommuurde vaalt achter de stal ten zuiden. Ten noorden, rest van omwalling achter het boerenhuis. Onverharde erfoprit.


ID: 16762 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Oosthoekstraat 3 (Veurne)
Mooi ingeplante en grotendeels omhaagde hoeve van het langgestrekte type (nok parallel aan de straat) met oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw. Witgekalkte naar het zuiden georiënteerde hoevegebouwen van één bouwlaag; respectievelijk van west naar oost, stal + dwarsschuur + boerenhuis.


ID: 83714 | Bouwkundig element

Hoeve

Palinghoekstraat 10 (Veurne)
Oorspronkelijk deels omwalde hoeve met omwalling aansluitend bij gracht, ingeplant midden weilanden ten noordwesten van de geplaveide kerkwegel naar Zoutenaaie. Boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type met links stal, tengevolge van normale uitbreiding; waterpomp en regenwaterput tegen erfgevel; voorgelegen moestuin. Voorts, begraasd erf met dwarsschuur ten noordwesten, en lange onverharde oprit.


ID: 16923 | Bouwkundig element

Hoeve Daringhof

Roesdammestraat 25 (Veurne)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde en omhaagde hoeve met losse, lage bestanddelen van witgekalkte baksteen onder pannen zadeldaken rondom begraasd erf licht aflopend naar rest van omwalling ten oosten; bakstenen stoepen.


ID: 17081 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vaartstraat 71 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, bakstenen bestanddelen van één bouwlaag rondom grotendeels verhard erf deels afgezet met laag betonnen muurtje met hek. Boerenhuis op lage terp; volgens Ferrariskaart (1771-1778) oorspronkelijk omwald. Waterpomp tegen de erfgevel van het boerenhuis. Ten westen, met wilgen afgezoomde rest van omwalling. Inplanting ten oosten van het kanaal Veurne-Lo en ten zuiden van de Krommegracht.


ID: 70578 | Bouwkundig element

Domein Drie Fonteinen

Beneluxlaan 31-34 (Vilvoorde)
Dit domein, met inkompaviljoentjes, kapel, hoeve, oranjerie en koetshuis met stallen, behield, als voormalig kasteeldomein, voor een belangrijk deel zijn eind achttiende-eeuwse aanleg.