Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

216 resultaten


ID: 302531 | Landschappelijk element

Eeuwfeestboom Wespelaar

Grote Baan (Haacht)
De linde werd in 1930 aangeplant ter gelegenheid van het eeuwfeest van Belgiƫ. Aan de voet van de eeuwfeestboom staat een geroteerd gedenkteken met vermelding van de aanleiding tot het aanplanten van de herdenkingsboom.


ID: 306602 | Bouwkundig element

Dorpskern Wespelaar

Grote Baan, Nieuwstraat (Haacht)
Hoewel Wespelaar vanaf de Tweede Wereldoorlog langzaam werd opgenomen in de lintbebouwing langs de Grote Baan tussen Boortmeerbeek en het station Wespelaar-Tildonk, komt het historische karakter van het dorp nog goed tot uiting.


ID: 305830 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vredesboom

Hallebaan, Heldergemstraat (Haaltert)
Op de hoek van de Hallebaan en de Heldergemstraat staat een opgaande eik. De boom is in november 1919 aangeplant als vredesboom. Onder de vredesboom staat de Heilig Hart kapel, gebouwd in 1920.


ID: 304268 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Baasrodeveerstraat (Hamme)
Na het beƫindigen van de Eerste Wereldoorlog werd een vredesboom aangeplant op een pleintje langs de Baasrodeveerstraat te Moerzeke-Kastel, het is een gekandelaarde zomerlinde.


ID: 302582 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Dorp (Hamme)
In 1918 werd centraal op het dorpsplein van Moerzeke, tegenover de pastorie, een gekandelaarde lindeboom aangeplant als vredesboom.


ID: 302584 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Dorp (Hamme)
Aan de zuidelijke zijde van het dorpsplein werd een linde geplant als vredesboom. De gekandelaarde boom herinnert aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 304265 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Tuinbouwlaan (Hamme)
De oorspronkelijke vrijheidsboom van Moerzeke-Kastel werd aangeplant in 1830 en stond in de Vrijboomstraat bij een kruispunt waar vier wegen samen komen: Bosstraat, Scheldestraat, Baasrodeveerstraat en de Vrijboomstraat. Naar verluidt werd de oude vrijheidsboom verdrukt door het opkomende verkeer en had de lijnbus er geen plaats om zich te keren. De boom werd vervangen door een jonge zomerlinde, op een plaats net buiten de dorpskern, in de Tuinbouwlaan bij het kruispunt met de Aubroeckstraat.


ID: 306245 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom met roepstenen

Dorpsstraat, Michielsplein (Hamont-Achel)
Tussen de kiosk en de kerk van Achel staat een opgaande winterlinde (Tilia cordata). Deze boom is aangeplant in 1919, ter herdenking aan de herwonnen vrede na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 306475 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Hekslaan, Molenstraat (Heers)
Op de splitsing van de Hekstraat en Molenstraat in Heks, staat een opgaande linde. Deze boom is in 1919, tijdens de vredesfeesten, aangeplant als vredesboom.


ID: 130824 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Dorp, Molenstraat (Herentals)
Lang werd gedacht dat de vrijheidsboom van Morkhoven werd geplat tijdens de Brabantse omwenteling (1789-1791). De boom die toen werd geplant is tijdens de woelige tijden die hierop volgden verdwenen. De boom werd hoogstwaarschijnlijk, naar aanleiding van de Belgische onafhankelijkheid, vervangen door een nieuwe vrijheidsboom in 1830. Uit een gespecialiseerde jaarringen analyse blijkt dat de plantdatum zich situeert rond 1830.