774 resultaten
ID: 76347 | Bouwkundig element
Koning Albertstraat (Assenede)
Het voorheen omgrachte kerkhof werd circa 1979 ontruimd. De heraanleg met herschikking van de ommegangkapelletjes en de beplanting werd in 1987 goedgekeurd. De ommegang met zeven staties van de zeven weeën van Maria, gaat terug op een oude ommegang waarvan de kapelletjes tijdens de Franse overheersing in 1798-1799 afgebroken werden. De vermoedelijk begin 20ste-eeuwse bakstenen pijlerkapelletjes werden in 1992 vernieuwd met behoud van de plaasteren, polychroom beschilderde reliëfs. Rechts van het hek ten westen naar de pastorie werd in 1938 een piëtakapel opgericht.
ID: 79068 | Bouwkundig element
Achterdriesstraat 13 (Avelgem)
Kleine hoeve met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit losstaande bestanddelen gegroepeerd rond een verhard erf. Ten westen het woonhuis, gewijzigde muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk, bewaarde pomp. Ten noorden de schuur.
ID: 79071 | Bouwkundig element
Achterdriesstraat 60 (Avelgem)
Aan de straat gelegen hoeve, bestaande uit losse bestanddelen, gegroepeerd rond een deels verhard erf. Schuur en woonhuis reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Thans hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Ten noordwesten het boerenhuis, schuren ten noordoosten en zuidwesten en wagenhuis ten zuidoosten. Woonhuis van rode baksteen verfraaid door fries. Bewaarde handpomp voor het woonhuis.
ID: 79074 | Bouwkundig element
Bosstraat 34 (Avelgem)
Dieper in gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een deels verhard erf. Oostelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers met ijzeren hek, ten noordoosten het woonhuis van zes traveeën en ten zuidwesten de schuur. Bewaarde handpomp voor het woonhuis.
ID: 79077 | Bouwkundig element
Bosstraat 64 (Avelgem)
Dwars op de straat georiënteerde boerenarbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Lange gevel van verankerde beschilderde baksteen met aflijnende getrapte fries. Zijgevel met tweede deur en rechthoekige muuropening met bewaard schrijnwerk en met gekleurd glas in het bovenlicht. Bewaarde handpomp.
ID: 79040 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bouvriestraat 3-5, Doorniksesteenweg 581 (Avelgem)
Domein van kasteel van Bossuit met oranjerie en afhankelijkheden, gesitueerd in een uitgestrekt park. Deels omwald classicistisch kasteel met 17de-eeuwse kern, huidig uitzicht bekomen in de 19de eeuw. Imposant, symmetrisch gebouw op rechthoekige plattegrond, drie op zeven traveeën en drie bouwlagen. Ten noordwesten, binnen een ommuurde moestuin, oranjerie van 1850. Afhankelijkheden ten noorden, omvattende koetshuizen, paardenstallen en woonvertrek der knechten, opgevat als een ensemble in een eclectische, landelijke stijl, gedateerd 1862. Aan de ingang aan de Bouvriestraat kapelletje en restant van de bakstenen ommuring, geritmeerd door steunberen. Park met Engels geïnspireerde aanleg bestaande uit verschillende dreven en centraal een vijver.
ID: 79338 | Bouwkundig element
Hulstraat 10 (Avelgem)
Dwars op de straat ingeplant boerenarbeidershuisje vermoedelijk met oudere kern, zie historische kaarten. Langgestrekte roodgekaleide verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Rechthoekige muuropeningen met T-kozijnen in de vensters. Behouden handpomp.
ID: 79268 | Bouwkundig element
Krevelstraat 6 (Avelgem)
Aan de straat gelegen aangepast 19de-eeuws boerenarbeidershuis aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Gewitte baksteenbouw. Vlechtingen in de zijgevel. Aan de erfgevel behouden handpomp.
ID: 79269 | Bouwkundig element
Krevelstraat 7 (Avelgem)
Dwars op de straat ingeplante boerenarbeiderswoning in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.
ID: 79165 | Bouwkundig element
Langestraat 11 (Avelgem)
Samenstel van dwars op de straat ingeplante 18de-eeuwse arbeidershuizen. Dubbelhuisjes van witbeschilderde verankerde baksteen op gepikte plint. Rechthoekige vensteropeningen met bewaarde houten kozijnconstructies met bolkozijnen. Behouden handpomp.