Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 86674 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Familie-Instituut met tuin

Driesstraat 1, Hulstplein 32 (Tielt)
Imposant eclectisch schoolcomplex met aansluitende schooltuin gebouwd in 1913-1914. Typerend afwisselend materiaalgebruik van banden in bak- en natuursteen, onder meer in poortgebouw, eenlagige voorbouw (pilasters), haakse vleugel en noordgevel van hoofdvolume. In voortuin aan westzijde, beeld van Heilig Hart. In de tuin met grote vijver bleef ook een beukenberceau bewaard.


ID: 86661 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Hoogstraat 34 (Tielt)
Laatclassicistisch empiregetint herenhuis met ruime achterliggende tuin in landschappelijke stijl met dreefrestant, bomengroepen, gazons en struikenmassieven. In 1808 verrees aan het uiteinde van de tuin de allereerste Tieltse textielfabriek. Voormalige paarden- en koetsenstalling, later omgebouwd tot magazijn en feestzaal, heden kantoor en "Van Zantvoordezaal"Aan noordzijde, verbouwd complex van voormalige woon- of stalvleugel. Achteraan is tegen de tuinmuur een natuurstenen grafsteen geplaatst.


ID: 86772 | Bouwkundig element

Stadhuis van Tielt

Markt 13 (Tielt)
Stadhuis, gebouwd in 1872-1874 naar ontwerp (1869) van provinciaal bouwmeester Pierre Nicolas Croquison (Kortrijk) met lange vleugel langs de Tramstraat, restant van het middeleeuwse Alexianenklooster met hospitaal, sterk gerestaureerd na de Tweede Wereldoorlog naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt). Imposant gebouw met voorgevel in academische neoclassicistische stijl. Baksteenbouw van vijf traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. Rijk uitgewerkte voorgevel met bekleding in Franse witsteen, verlevendigd door (imitatie-)banden en verwerking van hardsteen voor onder meer plint en doorlopende dorpels.


ID: 86767 | Bouwkundig element

Belfort en halle

Markt (Tielt)
Belfort en halle centraal gelegen op de "Neermarkt". Het huidige uitzicht van het belfort dateert grotendeels van 1558-1560 met de gesloten romp opklimmend tot de 14de (romp) en 15de (gewelf) eeuw en de in 1620 aangebrachte campanile. De gaanderijen en de traptoren zijn herbouwd op het einde van de 19de eeuw.


ID: 86694 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Mulle de Terschueren met park

Ieperstraat 42-48 (Tielt)
Imposant laatclassicistisch herenhuis met empirekenmerken uit 1824 met aanpalend een koetshuis met afzonderlijke poort en een voormalige stalvleugel met washuis. De grote achterliggende lusttuin met vijver en oude hulstmassieven werd in de jaren 1970 opengesteld als stadspark en heringericht in 1999-2000.


ID: 86524 | Bouwkundig element

Goed ter Meersch

Abeelstraat 1 (Tielt)
Hoeve met losstaande bestanddelen minimaal opklimmend tot het tweede kwart van de 18de eeuw. L-vormige erftoegang, aan noordzijde deels omzoomd met knotbomen, naar deels omhaagd en verhard erf. Ten zuiden, 19de-eeuws eenlagig verankerd bakstenen woonhuis onder zadeldak. Bijgebouwen ten noorden en westen van het erf vermoedelijk met 19de-eeuwse kern.


ID: 86525 | Bouwkundig element

Devotiekruis

Abeelstraat (Tielt)
Devotiekruis geplaatst ten noordoosten van de erftoegang van de hoeve gekend als "Goed ter Meersch", vermoedelijk 19de-eeuws en naar verluidt verplaatst bij renovatiewerken aan de hoeve.


ID: 86526 | Bouwkundig element

Herberg den Abeele

Abeelstraat 7 (Tielt)
Opgetrokken volgens kadaster in 1896 voor Hendrik Loosveldt, brouwer uit Tielt, en uitgebaat tot 1935. Eenlagige witgekalkte en verankerde baksteenbouw met gepekte plint onder zadeldak.


ID: 86527 | Bouwkundig element

Hoeve

Abeelstraat 16 (Tielt)
Woonhuis en losstaande schuurstalvleugel reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830. Erf met losse verharding en centraal bloemenperkje waarrond losstaande hoevegebouwen. Boerenhuis aan noordzijde van het erf met nieuw geplaveide stoep aan erfzijde. Dwarsschuur met grote en kleine poort, eerstgenoemde met klinket. Stal met getoogde deuropeningen.


ID: 86528 | Bouwkundig element

Hof ter Mote

Abeelstraat 18 (Tielt)
Oorspronkelijk omwalde hoeve gelegen op een terp ten zuiden van het aarden landwegje dat de Abeelstraat verbindt met de Geluwestraat, met lange erftoegang.