Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93121 resultaten


ID: 9033 | Bouwkundig element

Sint-Lievensbron

Bronstraat (Herzele)
Bedevaartsoord, gelegen in een vallei, in een boomrijke omgeving. Aan de voet van een bron, arduinen sokkel met bakstenen kapelletje, vermoedelijk een kapelletje uit de 18de eeuw vervangend.


ID: 9040 | Bouwkundig element

Hoevecomplex

Brusselbaan 48 (Herzele)
Groot complex, vooral belangrijk als volume; witgeschilderde bakstenen hoevegebouwen onder doorlopende zadeldaken met verbouwde en aangepaste erfgevels met aanbouwen, gegroepeerd rondom een nagenoeg vierkante binnenplaats. Boerenhuis gedateerd 1921 en stalvleugel met jaartal 1810 in zijpuntgevel.


ID: 76575 | Bouwkundig element

Oude toren, ruïne van oud kasteel van de heren van Herzele

Burchtlaan (Herzele)
Lager gelegen terrein met zogenaamd Oude toren, en grondvesten van het verdwenen omwalde donjon, gelegen ten zuiden van de kerk.


ID: 8952 | Bouwkundig element

Hoeve met watermolen op de Molenbeek

Callebautdreef 13 (Herzele)
Kleine gesloten hoeve met watermolen op de Molenbeek, bewaard ijzeren scheprad en sluis.


ID: 216023 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapelletje in eik

Diepestraat (Herzele)
Boomkapelletje aan hoek Diepestraat met Nieuwpoortmolenstraat. Houten Mariakapelletje opgehangen aan een eik bij een kruispunt van veldwegen naast twee zitbanken met uitzicht op akkergrond.


ID: 301043 | Landschappelijk element

Netwerk van geschoren hagen

Diepestraat (Herzele)
De oude hagen bevinden zich op de berm van een onverharde holle weg (Diepestraat) en aansluitend op de grens van enkele weiden ten noordwesten van Hillegem. Het gaat om een structuur van geschoren hagen met achterstallig onderhoud van eenstijlige meidoorn (Crataegus monigyna), tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 301085 | Bouwkundig element

Dorpskern Hillegem

Diepestraat, Hillegemplein, Ledebergstraat, Perrestraat, Provincieweg (Herzele)
De dorpskom van Hillegem is gelegen op een hoogte en wordt doorkruist door de provinciale baan Aalst-Oudenaarde. Beeldbepalende elementen zijn de parochiekerk Sint-Bartholomeus met omringend en ommuurd kerkhof, de voormalige pastorie in de Ledebergstraat en de gesloten hoeve Hof de Meierij in de Diepestraat.


ID: 8975 | Bouwkundig element

Hoeve Hof de Meierij

Diepestraat 21, 21a (Herzele)
Grote hoeve gelegen in een open, lichtgolvend landschap. Witgeschilderde bakstenen gebouwen op gepikte plinten onder aaneengesloten pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide en geasfalteerde binnenplaats met vaalt; jaartal 1782 op gevelsteen in de zijpuntgevel van de stalvleugel, grosso modo geldig voor alle hoevegebouwen.


ID: 132697 | Landschappelijk element

Drie op stam gezette taxussen bij wegkruis

Doornstraat, Kauwstraat (Herzele)
Bij het kruispunt van de Kauwstraat met de Doornstraat staan drie op stam gezette taxussen bij een wegkruis. De hof rond het kruis is afgesloten met een haag van scherpe hulst. Het geheel is beeldbepalend.


ID: 9005 | Bouwkundig element

Hoeve

Doornstraat 15 (Herzele)
Bebouwing getypeerd door regelmatig verspreide gesloten hoeven gelegen aan de straatkant met witgeschilderde gebouwen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken, uit de 19de eeuw. Hoeve met boerenhuis aan straatkant.