Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2110 resultaten


ID: 134034 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel van Walfergem

Wolfrot 22 (Asse)
Landgoed van circa 15 hectare bij 'huis van plaisantie' van omstreeks 1710, met een gedeeltelijk ommuurde moestuin, een oranjerie en oorspronkelijk ook een geometrisch aangelegde eilandtuin van 39 are, in de jaren 1860 omgevormd en geïntegreerd in een park in landschappelijke stijl.


ID: 300293 | Landschappelijk geheel

Krekengebied Assenede

Assenede (Assenede)
Dit gebied omvat het krekengebied van Assenede dat één geheel vormt met het krekengebied van Zeeuws-Vlaanderen. Het betreft een aaneenschakeling van grote open polders ingedijkt in de 16de en 17de eeuw. Het gebied wordt doorsneden door een aaneenschakeling van kreken, dijken en extensief beheerde graslanden. De kreken manifesteren zich als open of half verlande waterplassen en/of laagten ingenomen door grasland die zich aftekenen in het akkerareaal. De rechtlijnige en hoekige dijken zijn noord-zuid georiënteerd en afgeboord met populieren. In de polder liggen verspreide vrijstaande boerderijen. De bewoning wordt gekenmerkt door verspreide vrijstaande boerderijen in de polder en rijnederzettingen met dijkhuisjes geënt op het tracé van de dijken. Gietijzeren grenspalen markeren de landgrens tussen Nederland en België en herinneren nog aan het smokkelverleden.


ID: 76027 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Doodhoek 19 (Assenede)
In de straatbocht gelegen hoeve met losse bestanddelen, ingeplant ten noordoosten van boomgaard. Hoevegebouwen toegankelijk via oprit opzij afgelijnd met knotwilgen. De boerenwoning dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ten oosten, tussen huis en schuur, laag wit gebouwtje onder pannendak, met vroegere varkensstallen en toilet.


ID: 76292 | Bouwkundig element

Hoeve

Landsdijk 73 (Assenede)
Hoeve op een met gras begroeid erf met boomgaard, toegankelijk via een breed ijzeren hek aan betonnen pijlers, opklimmend tot begin 19de eeuw. Boerenwoning van vier traveeën onder pannen zadeldak met verankerde gecementeerde erfgevel met rechthoekige vensters met bewaard houtwerk en luiken.


ID: 76111 | Bouwkundig element

Hoeve

Nieuwburgstraat 16 (Assenede)
Hoeve met losse bestanddelen op met gras begroeid en beboomd erf, afgesloten door ijzeren hek, met gekasseide oprit naar hoevegebouwen. Boerenwoning van vier traveeën onder zadeldak. Houten wagenhuis van drie traveeën onder zadeldak. In boomgaard, drie betonnen grassilo’s, naar verluidt van circa 1940.


ID: 76369 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stroomstraat 34 (Assenede)
Hoeve met losstaande bestanddelen in begraasd erf met boomgaard, vermoedelijk uit begin 19de eeuw met latere aanpassingen. Ten noorden, boerenhuis van één bouwlaag onder zadeldak (pannen), met gewitte gevel op gepikte plint met rechthoekige deur en beluikte vensters.


ID: 135179 | Landschappelijk geheel

Scheldemeanders nabij Avelgem

Avelgem (Avelgem), Ruien (Kluisbergen)
Het gebied omvat een deel van de Scheldevallei tussen Avelgem en Ruien met de Scheldemeersen en meerdere afgesneden Scheldemeanders. Ook het mondingsgebied van de Ronebeek behoort tot de ankerplaats.


ID: 79075 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Bosstraat 15 (Avelgem)
Dwars op de straat ingeplante hoeve van het langgeveltype met deels bewaarde omwalling (ten noorden), gelegen in boomgaard.


ID: 135067 | Landschappelijk geheel

Rammelaars

Olmen (Balen), Kwaadmechelen (Ham), Meerhout (Meerhout)
Dit gebied, gelegen in de zuidelijke Kempen, op de grens van de provincies Limburg en Antwerpen wordt begrensd door het kanaal Dessel – Kwaadmechelen het Albertkanaal. Het kleinschalige valleilandschap wordt doorsneden door de Luikse Beek die het gebied ontwatert. Het weinig uitgesproken afhellend reliëf zorgt voor een gradiënt van venige naar ijzerhoudende moerasgronden waarin turf en ijzererts ontgonnen werd. Het gebied wordt gekenmerkt door een gevarieerd coulissenlandschap dat vooral in het zuidelijk deel gaaf is bewaard. De historische percelering is in dit kleinschalig cultuurlandschap nog intact en goed herkenbaar door de typische houtkanten op de perceelsgrenzen en afwateringsgrachten loodrecht op de beken. In het noordelijk deel werden vele percelen verlaten door landbouwers en heeft de vegetatie zich spontaan ontwikkeld tot elzen- en wilgenbroekbossen.


ID: 52227 | Bouwkundig element

Hoeve met Kempische schuur

Bosstraat 30 (Balen)
Hoeve met vrijstaande Kempische schuur ten zuidwesten, gelegen in een bocht van de weg en aan het kanaal Dessel-Kwaadmechelen. Boomgaard en omhaagde moestuin ten zuiden.