Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3029 resultaten


ID: 131414 | Landschappelijk element

Opgaande populier bij vierschaar op Vollanderkouter

Moeielos, Vierschaar, Vollander (Zottegem)
Een Marilandicapopulier (Populus x canadensis 'Marilandica') van maximum 150 jaar oud staat boven op de heuvelrug van de Vollanderkouter te Strijpen en vormt er een belangrijk herkenningspunt in het landschap. Hij staat op een plaats waar vroeger de vierschaar gehouden werd voor de ingezetenen van omliggende parochies en waar oude wegen samen komen.


ID: 132751 | Landschappelijk element

Gekandelaarde schermlinde

Molenhoek (Zottegem)
Op traditionele wijze werd er een lindenboom als schermbeplanting aangeplant op de westkant van het boerenerf. Dit gebeurde met een gekandelaarde linde en aan de overkant van de straat. De stal werd vooral beschermd tegen de zon. Ook kon bijvoorbeeld het ingespannen paard onder de linde bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het aanplanten van linden bij de inkom van het erf is tevens een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 132758 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Molenhoek (Zottegem)
Een opgaande solitaire zomereik werd geplant als hoekboom bij een gracht. De boom heeft een mooie vorm en is beeldbepalend in de vallei van de Traveinsbeek.


ID: 132756 | Landschappelijk element

Lindenhakhoutstoven op watermolensite

Molenhoek 14 (Zottegem)
Twee enorme hakhoutstoven van linde zijn aangeplant als zonnescherm bij de watermolen. Dit gebruik dateert uit de periode dat het rad en het sluiswerk nog uit hout werd geconstrueerd en tegen het zonnelicht diende beschermd te worden. De duurzaamheid van onder andere het rad wordt negatief beïnvloed bij plotse schommelingen tussen nat en droog.


ID: 131416 | Landschappelijk element

Knotlinde als hoekboom

Molenweg (Zottegem)
Bereikbaar langs een achtergelegen landbouwweg (Molenweg) staat een knotlinde. Hij staat op de grens van de achtertuin van een woning aan de Provinciebaan met de aanpalende akker en is er op traditionele wijze als hoekboom aangeplant.


ID: 303017 | Landschappelijk element

Hoekboom van haagbeuk in pastorietuin

Oombergenstraat 37 (Zottegem)
De pastorietuin herbergt nog een loverprieel en een oud bomenbestand als herinnering aan de 18de- en 19de-eeuwse tuinaanleg. Ook in de tweede helft van de 20ste eeuw zijn boomaanplantingen uitgevoerd die het assortiment sterk verrijken. De bomen die nog representatief zijn voor 18de en 19de eeuw zijn in de erfgoedinventaris opgenomen, waaronder de opgaande haagbeuk die pal in de hoek van het kadastrale perceel geplant werd als hoekboom.


ID: 132650 | Landschappelijk element

Essenkaphaag

Paddestraat 146 (Zottegem)
De huisweide op het erf van de hoeve gelegen, werd aan de noord- en oostzijde afgeboord met een essenkaphaag. Dit is een haag met een dicht plantverband, die onderhouden wordt door ze periodiek te knotten. Dit leverde brandhout en geriefhout op, de haag werd tevens als erfafsluiting benut. Om te voorkomen dat de uitgezette dieren zouden ontsnappen werd de haag in een zéér dicht verband geplant en werden de gaten ingeboet en/of ingevlochten met takken.


ID: 9865 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Provinciebaan 245 (Zottegem)
Het gebouw, met ommuurde voortuin en grote omhaagde lusttuin achteraan, is de gewezen pastorie van Velzeke. De pastorie is al enkele decennia in privébezit. De tuin achter het huis is grotendeels grasvlakte met verscheidene bomen. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 300682 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn en olm

Rijkbos (Zottegem)
Het betreft hier een scheerhaag op een perceel dat als boomgaard in gebruik is en tot de eigendommen behoort van het Kasteel van Leeuwergem. De houtkant wordt vermoedelijk al eeuwen op traditionele wijze beheerd. Het is een scheerhaag die langs de straatkant nagenoeg volledig bestaat uit olm en aan de achterkant uit meidoorn. Door de jaren heen heeft de haag een al dan niet natuurlijke verrijking gekend met sleedoorn, braam, klimop, hazelaar, vlier, hondsroos, hulst, taxus, zoetekers en haagliguster.


ID: 300685 | Landschappelijk element

Geschoren taxushaag als erfafsluiting

Rijkbos 51 (Zottegem)
Het erf van een boerenwoning wordt aan de straatzijde afgesloten door een wintergroene scheerhaag van taxus. De nutstuin werd op deze wijze afgesloten van de gure noorderwind en men bekwam hierdoor een microklimaat.