Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

303 resultaten


ID: 83846 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Paalkapel met linde

Heikantstraat (Berlare)
Staakkapel staand voor een linde op de driesprong met de Lokerstraat, volgens mondelinge bron opgericht in de periode 1946-1950. Gewit betonnen kapelletje met punttop onder zadeldak, rustend op brede paal en voorzien van polychroom beeld van de Heilige Gerardus van Majella.


ID: 84703 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Moens

Hogeweg 46 (Berlare)
Semigesloten hoeve met in U-vorm opgestelde bedrijfsgebouwen vooraan en daarachter ingeplante boerenwoning. Deze aanleg gaat deels terug op een minstens sinds de eerste helft van de 19de eeuw bestaande hoeve met losse bestanddelen. Volgens kadastergegevens gereconstrueerd in 1865; volgens lokale overlevering na huisbrand omstreeks 1870 grotendeels vernieuwd. Aan de straat palende voormalige dwarsschuur met geïncorporeerde gevelhoge toegangspoort. Twee lagere stalvleugels parallel aan weerszij van het erf.


ID: 84061 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapel Onze-Lieve-Vrouw van Kouter

Meerstraat (Berlare)
Boomkapelletje aan solitaire zomereik in straatbocht, teruggaand op in oorsprong oud boomkapelletje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Kouter. Huidig gewit houten kapelletje bekroond door dito kruisje.


ID: 17281 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boerenwoning en linde met boomkapel

Perstraat 52 (Beveren)
Boerenwoning met ruim, met gras begroeid voorerf met aan de ingang typisch knoestige lindeboom met houten Mariakapelletje. Deur van boerenwoning met neoclassicistische omlijsting van arduin met 1869 gedateerde fries.


ID: 17248 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Rapenburg-Kleinstraatje 3 (Beveren)
Boerenhuisje van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 17307 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Donck

Zandstraat 94 (Beveren)
Hoeve met woonhuis, ruime dwarsschuur en andere aanhorigheden zonder noemenswaardigheden; in het veld gelegen en bereikbaar langs een aarden dreef. Naast het gietijzeren inrijhek, tabernakelkapelletje aan een boom opgehangen. Grote dwarsschuur van dertien traveeën onder zadeldak met brede overstek en sierlijke houten windborden, in twee fasen gebouwd, te beginnen in 1896.


ID: 133032 | Landschappelijk element

Opgaande es met boomkapel

Nattenhaasdonk, Polderdam (Bornem)
Daar waar wegen samenkomen werd een boom geplant en kreeg deze een bijzondere betekenis door er een boomkapel in op te hangen. De Mariaverering kent zijn hoogtepunt in de meimaand, de bomen en de boomkapellen worden tegen dan onderhouden en versiert. Ook hier wordt deze traditie in ere gehouden.


ID: 307139 | Landschappelijk element

Kapel- en kruispuntlinde

Molenhoek (Boutersem)
Waar twee wegen van de Molenhoek samenkomen ligt een voormalige molenaarswoning uit 1782. Op het driehoekig grasplein net voor de woning staat een indrukwekkende opgaande linde. De boom heeft een stamomtrek van 286 cm en een evenwichtige en mooi ontwikkelde kruin. Tegen de stam is een kleine Mariakapel bevestigd.


ID: 74072 | Bouwkundig element

Hoeve Hembroek

Hollebeekstraat 22 (Brakel)
Van de oorspronkelijke hoevegebouwen rest slechts de vleugel ten zuidwesten met woonhuis. Huidig erf deels door betonplatenafsluiting begrensd. Boerenwoning van zes traveeën met links twee aanpalende staltraveeën, onder doorlopend zadeldak, in kern vermoedelijk opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw. Aalpomp rechts. Klein houten kapelletje op staak aan de straat geplaatst in de jaren 1960.


ID: 73999 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Leinstraat 21 (Brakel)
Gewit bakstenen arbeidershuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; binnenshuis nog aanwezige sporen en resten van vroegere hout- en leembouw; wellicht sinds de tweede helft van de 19de eeuw geleidelijk versteend.