Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

303 resultaten


ID: 214280 | Bouwkundig element

Staakkapel

Polderstraat (De Haan)
Houten kapelletje onder zadeldakje bevestigd aan een betonpaal, beglaasde nis met beeld van Maria met Kind.


ID: 86262 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Historische hoeve Goed te Brande met linde en boomkapel

Brandsmisstraat 20 (Deerlijk)
Historische hoeve, foncier van de gelijknamige heerlijkheid, die zich uitstrekte over Deerlijk, Moeskroen, Wevelgem en Moorsele. De heerlijkheid was afhankelijk van de heerlijkheid Assche waarvan het foncier gelegen was in het centrum van Deerlijk. Losse, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met U-vormige opstelling, gegroepeerd rondom gekiezeld erf met linde met kapel. Ten zuiden van het erf boerenhuis met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Ten noorden dubbele dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis.


ID: 86386 | Bouwkundig element

Historische hoeve Pladijshof

Oude Heerweg 24 (Deerlijk)
Hoeve afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1835) en op de Atlas der Buurtwegen (1849) als "ferme Verhamme" met losse bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom erf. Noordelijke erfoprit gemarkeerd door witgeschilderde bakstenen pijlers met arduinen dekplaat. Rechter pijler gemarkeerd door houten muurkapelletje met heiligenbeeld. Ten zuiden van het erf boerenhuis van zeven traveeën. Ten oosten langgestrekte stalvleugel met aansluitend mestvaalt. Ten westen dwarsschuur met ernaast wagenhuis.


ID: 35231 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Hansbekedorp 60-62 (Deinze)
Boerenarbeiderswoning daterend uit tweede helft 18de eeuw haaks ingeplant op de straat en evenwijdig met de huisjes Begijnhoflaan nummers 1-3. Samen met laatstgenoemde en nummers 64-66 één geheel vormend, zogenaamd het begijnhof, gegroepeerd in U-vorm rondom een met gras begroeid erf.


ID: 35369 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kleine Heirenthoek 37 (Deinze)
Hoeve in omhaagde boomgaard met ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste gecementeerde hekpijlers met ernaast linde met kapelletje.


ID: 35529 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Veldestraat 89 (Deinze)
Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de 18de eeuw. IJzeren hek naast linde met houten kapelletje.


ID: 38180 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wierookstraat 31 (Deinze)
Hoeve met witgekalkte losse bestanddelen met woonhuis ten noorden, schuur met stallen ten oosten en bakhuisje ten westen van het deels met gras begroeide en beboomde erf, toegankelijk via een ijzeren hek tussen betonnen pijlertjes, rechts met kapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Boerenwoning van vijf traveeën met zadeldak, vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 48748 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Linde met boomkapel en Mariabeeldje

Hertstraat (Dendermonde)
Op splitsing van wegen staat een linde als kapelboom, met daarin een boomkapelletje en Mariabeeldje. Gewit houten kastje versmallend naar onder toe en bovenaan met stompe hoek onder zadeldak, vormgeving typisch voor de jaren 1950-1960.


ID: 48587 | Bouwkundig element

Staakkapel

Vijfbunderstraat (Dendermonde)
20ste-eeuws beglaasd houten nisje onder zadeldak bevestigd aan witgeschilderde houten paal, met goudkleurig geschilderd Mariabeeldje, geplaatst voor haagbeuk en omgeven door klein bloemenperk.


ID: 84369 | Bouwkundig element

Staakkapelletje

Puymoortelstraat (Dentergem)
Staakkapelletje voor de tuinhaag van nummer 23. Betonnen pijler en nisje met beeld van Maria.