Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1675 resultaten


ID: 209864 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Dorp (Zedelgem)
Oorlogsgedenkteken, ingewerkt in de kerkhofmuur, voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Opgericht in 1920 door de gemeente Loppem, ontworpen door architect Jozef Viérin en uitgevoerd door beeldhouwer J. De Plancke (Ieper). Natuurstenen plaat op sokkel en bekroond door een steen met klimmende leeuwen die het Belgische wapenschild vasthouden en eronder het opschrift "VOOR GOD EN VADERLAND". Nissen aan beide zijden met de namen van de gesneuvelden, aan de voorzijde met korfboog en wapenschild van Loppem, achterzijde (rechthoekig met afgeronde hoeken) met opschrift "17 – 18 OKTOBER 1918 R.I.P.".


ID: 209895 | Bouwkundig element

Monument Karel de Goede

Kapellestraat (Zedelgem)
Monument gewijd aan Karel de Goede, opgericht in 1956 in opdracht van baron Karl van Caloen. Dit monument werd ontworpen door Octave Rotsaert. Monument in witte natuursteen bestaande uit een hoger middendeel met nis onder halfrond fronton steunend op gecanneleerde pilasters. Bas-reliëf met afbeelding van een biddende Karel de Goede. Sokkel met opschrift "DE LIEFDE / IS STERKER / DAN DE DOOD". Geflankeerd door lage, gebogen muren met opschrift "KAREL / DE GOEDE" en wapenschilden onder andere van de familie van Caloen, de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Loppem. Het monument wordt achteraan afgezoomd door een taxushaag en overschaduwd door een linde.


ID: 209338 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Kerkplein (Zedelgem)
Ten noordoosten van de kerk een oorlogsmonument door beeldhouwer "ANT. VAN PARIJS / DEINZE" zie opschrift op de sokkel. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht van de kerkomgeving. Onthuld op 15 augustus 1923. Het gedenkteken bevond zich oorspronkelijk op de hoek van de Loppemsestraat en de Snellegemsestraat. Beeldengroep in witsteen met afbeelding van een militair en een gevangene die een kruis vasthouden op blauwhardstenen sokkel. Het monument wordt geflankeerd door halfronde grafstenen.


ID: 210083 | Bouwkundig element

Gedenkteken oorlogsslachtoffers

Koning Albertstraat (Zedelgem)
In 1925 geplaatst tegen de muur van de gemeenteschool (zie Koningin Astridstraat nr. 2). Uitgevoerd in blauwe hardsteen door de beeldhouwer Jules Pouille (Roeselare).


ID: 84163 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dijkstraat 44 (Zele)
Deels vrijstaand burgerhuis gebouwd in 1882. Vanaf 1921 bewoond door kunstschilder Pieter Gorus, die zijn atelier in het aanpalende gebouw nummer 46 onderbracht. Vrij hoog en rijzig enkelhuis in neoclassicistische stijl, van drie traveeën en twee verdiepingen onder een pannen zadeldak.


ID: 83985 | Bouwkundig element

Beeld met gedenkplaat A.B. Van der Moeren

Durmen (Zele)
Bronzen borstbeeld met gedenkplaat van professor - kanunnik Adolf-Bernard Van der Moeren, stichter en weldoener van de Heilige Hartparochie te Durmen; onthuld op 1 juli 2001 ter gelegenheid van de vijfentwintigste verjaardag van de wijding van de huidige Heilig Hartkerk en vervaardigd door kunstenaar en bronsgieter Koenraad Rossaert.


ID: 84054 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument ontworpen door Aloïs De Beule

Koningin Astridplein (Zele)
Monument voor de oorlogsslachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog ingeplant op een ovaal perk, vervaardigd door de in Zele geboren beeldhouwer Aloïs De Beule en feestelijk onthuld op 15 juli 1923. In 1948 monument vergroot met twee lagere granieten sokkels met twee panelen met de namen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 84158 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Zevensterrestraat (Zele)
Dodenakker in 1891 ingeplant op zeer groot L-vormig terrein. Oudste gedeelte ten westen is deels omgeven door een muur en haag en toegankelijk via een schuin geplaatst ijzeren hekken. De vergroting uit 1958, situeert zich ten oosten. Er werd voorzien in de bouw van een tweede hoofdingang met woning en dodenhuisje in villastijl en de oprichting van een calvariekruis.


ID: 77539 | Bouwkundig element

Gekoppelde tuinwijkwoningen

Dimitri Peniakofflaan 1-3 (Zelzate)
Gekoppelde bakstenen woningen in spiegelbeeldschema van twee traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak, gebouwd naar ontwerp van architect Huib Hoste in 1921-1923.


ID: 61132 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Grote Markt (Zelzate)
Oorlogsgedenkteken bestaande uit een bronzen beeld van een staande soldaat met vlag en lauwerkrans, ingehuldigd in 1921, ontworpen door beeldhouwer L. Willems.