Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

724 resultaten


ID: 131466 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte els

Schietveldweg (Wuustwezel)
De knotbomenrijen van zwarte els (Alnus glutinosa) bevinden zich langs de Schietveldweg, een zuidwest-noordoost georiënteerde weg ten zuidoosten van Wuustwezel. Ze bestaan uit een zuidwest-noordoost georiënteerde rij langs de baangracht en een noordwest-zuidoost georiënteerde rij dwars op de weg langs een gracht in het weiland.


ID: 132689 | Landschappelijk element

Knotes als hoekboom

Sint-Martinusweg (Zaventem)
Langs de Sint-Martinusweg, boven op een talud markeert een knotes de hoek van een kadastraal perceel. Het talud aan de noordzijde van het perceel lijkt van antropogene aard te zijn en is mogelijks ontstaan door afgraving. In dit geval is de hoekboom hier geplant als bewaker van eigendommen.


ID: 302647 | Landschappelijk geheel

Dorent-Nelebroek

Dorentstraat (Zemst)
Het gebied Dorent-Nelebroek vormt één van de laatste, grote en relatief onaangetaste valleigebieden van de Zenne en wordt getypeerd door de aanwezigheid van twee fossiele meanders.


ID: 132512 | Landschappelijk element

Knoteikenrijen in het Domein Hofstade

Molenheide (Zemst)
Knotbomenrijen van zomereik aangeplant bij de perceelsgrenzen op het Prinsenveld. De knoteiken zijn met plantafstanden van 5 à 6 meter geplant en hebben knothoogtes van 2,5 tot 5 meter hoog. De knotbomen werden periodiek geknot voor het aanmaken van gerief- en brandhout.


ID: 131614 | Landschappelijk element

Twee knotlinden als welkomstbomen

Leeuwergem (Zottegem)
Twee knotlinden flankeren de erftoegang van een hoeve. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 130350 | Landschappelijk element

Drie knotlindes als schermboom bij watermolenrad

Beugelstraat 44 (Zottegem)
Drie knotlindes zijn aangeplant als zonnescherm bij het watermolenrad. Dit gebruik dateert uit de periode dat het rad en het sluiswerk nog uit hout werden geconstrueerd en tegen het zonnelicht dienden beschermd te worden. De duurzaamheid van onder andere het rad wordt immers negatief beïnvloed bij plotse schommelingen tussen nat en droog.


ID: 9721 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie met dienstgebouw en tuin

Erwetegemstraat 68 (Zottegem)
Pastorie met voortuin en grote achtertuin. Dubbelhuis van twee bouwlagen, vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), met klokkenruitertje, daterend uit de 19de eeuw. Ten zuiden, bakstenen dienstgebouw van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak.


ID: 130773 | Landschappelijk element

Zevensacramentenboom

Gentse Steenweg (Zottegem)
De Zevensacramentenboom is een oude knotlinde met zeven zwaar ontwikkelde gesteltakken. De boom staat naast het dorpsschooltje en werd er vermoedelijk door de pastoor gebruikt als educatief voorwerp om toelichting te geven bij de zeven sacramenten tijdens de godsdienstlessen. De boom markeert er ook de hoek van een kadastraal perceel en bij deze hoek komt ook een voetweg uit op de Gentse Steenweg.


ID: 132761 | Landschappelijk element

Hoog geknotte essenrij Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove (Zottegem)
Acht hoog geknotte essen als een onderdeel van een bomerij. Voorbij de toegangsdreef staat aan de noordzijde van de toegangsweg naar het hof een bomenrij van hoog geknotte essen, twee opgaande bomen (wilg en es) en een hakhoutstoof van linde. De toegangsweg is hier aangelegd boven op een dam die het water ophoudt in de aanpalende vijver. Een spaarvijver die in stromend water voorzag om het rad van de watermolen in beweging te brengen. De boomwortels verstevigen het talud aan de noordzijde van de dam. De geknotte essen werden periodiek geknot om het hout te gebruiken voor brand-, gerief- en constructiehout. De hakhoutstoof stond dicht bij het rad om te dienen als schermbeplanting, een gebruik dat dateert uit de perioden waarin het rad en de sluiswerken vervaardigd werden uit hout. Het dichte bladerdek van de linde werd als parasol gebruikt tegen de uitdrogende werking van de zon.


ID: 58093 | Bouwkundig element

Hoeve

Nieuwe Steenweg 39 (Zuienkerke)
Hoeve van het langgestrekte type gelegen op een hoger, omwald terrein. Historische hoeve met een erg typerende ligging net ten noorden van de kerk en de pastorie.