Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

214 resultaten


ID: 130849 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Verheyenplein (Beveren)
Tegenover de Sint-Laurentiuskerk werd na de Eerste Wereldoorlog een opgaande linde aangeplant als vredesboom. Bij de aanleg van het Verheyenplein kreeg de boom een ruim plantvak toebedeeld.


ID: 306190 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Dassenstraat, Hoogstraat, Korbeek-Losestraat, Merenstraat, Noéstraat (Bierbeek)
De lindeboom op het kruispunt van vijf wegen tussen Bierbeek, Haasrode en Korbeek-Lo werd omstreeks 1830 geplant als vrijheidsboom, naar aanleiding van de onafhankelijkheid van België.


ID: 306242 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom bij herdenkingsmonument

Hartenberg (Bilzen)
Op het dorpsplein van Eigenbilzen, rechts voor de toegang van de kerk staat een oorlogsgedenkteken, beschaduwd door een rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Beide zijn opgericht ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 133479 | Landschappelijk element

Opgaande linde, eik en paardenkastanje bij oorlogsmonument

Bommershoven (Borgloon)
Op een pleintje met een oorlogsmonument van de Eerste Wereldoorlog staan drie opgaande bomen die mogelijk dateren van de aanleg van het monument of vroeger. De linde kan misschien een vrijheidsboom van 1830 zijn met zijn afmetingen van 253 cm stamomtrek, 24 m hoogte en 15 m kruindiameter. De paardenkastanje heeft afmetingen van 280 cm stamomtrek, 17 m hoogte en 16 m kruindiameter. De eik een stamomtrek van 208 cm, een hoogte van 21 m en een kruindiameter van 15 m.


ID: 305233 | Landschappelijk element

Treurbeuk als vredesboom

Gotemstraat (Borgloon)
In een keurig aangelegd plantsoentje afgeboord met randpalmen staat bij het oorlogsmonument een mooi gevormde treurbeuk. De boom werd als vredesboom aangeplant.


ID: 134266 | Landschappelijk element

Restant van een herenboerenpark

Graethempoort 21 (Borgloon)
Relict van een herenboerenpark bij een alleenstaand herenhuis en dienstgebouw uit 1872, waarvan de kruinen van de overblijvende bomen de omgeving bepalen. Belangrijke bomen, verloren parkelementen.


ID: 130697 | Landschappelijk element

Grensboom 't Jenneboom

Romeinse Kassei (Borgloon)
De Tjenneboom is een solitaire witte abeel die zich op het hoogste punt bevindt langs de Romeinse kassei, op een kruispunt van vier gemeenten: Helshoven, Gotem, Mettekoven en Voort. Dit is een typische locatie voor een galg of brandstapel, die zich in het verleden veelal in de uithoek van een dorp en op de top van een berg bevond. Door zijn ligging is hij van overal zichtbaar en vormt hij dus een baken in het landschap.


ID: 300794 | Landschappelijk element

Brouwerswoning Polus met tuin

Leuvensesteenweg 242 (Boutersem)
Brouwerswoning met typische kleine 'herenboerentuin' (20 are) aangelegd in 1900 met bomen rond grasveldje en ringpad.


ID: 130859 | Landschappelijk element

Linde als vredesboom

Hoogstraat (Brakel)
Achter het herdenkingsmonument voor de beide wereldoorlogen staat een recent gekandelaarde lindeboom.


ID: 130850 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

St. Apolloniaplein (Brakel)
Centraal op het dorpsplein staat een opgaande lindeboom. Dorpsbomen zijn meestal aangeplant om een bepaalde gebeurtenis te herdenken. Gezien zijn afmetingen schatten we in dat deze boom geplant is na de Eerste Wereldoorlog.